Gramofon na początek przygody:)

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Do kompletu wyczaiłem jeszcze Pre Heed Audio.
Oczywiście wszyscy jednogłośnie mówią, że te Preampy za kilkaset zł to takie jak w każdym zwykłym wzmaku - nie warto sobie nimi zaprzątać głowy. One są ponoć bardzo podstawowe, jeśli ktoś nie ma we wzmacniaczu.

Coś w tym jest. Jednak bym tak do końca nie generalizował. Różnie to bywa. Ja teraz korzystam z pre we wzmacniaczu i Azur 551P leży w szafie.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
KR, może cóż z tych? :)

Pierwszego gramofonu Thorens Reference nie kupisz gdyż został wyprodukowany jedynie w ilości 100 sztuk i był wykonywany na indywidualne zamówienie
Ostatniego gramofonu tzn Transrotor Artus FDM też raczej nie kupisz ponieważ jego koszt bez ramion to 118.000 euro

Nie bardzo wiem ,jaki jest sens wklejania takich zdjęć ???

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Sprawa wygląda tak, że o ile mogę umówić się na odsłuch gramofonu, to sprzedawcy są mocno niechętni w zmiany wkładek, itp., co jest tez zrozumiałe. Na tradycyjnych odsłuchach przenosisz klocki, kolumny i grają. Tu każdy gramofon trzeba dobrze ustawić po wyjęciu z pudełka, itd.
Na szczęście wszystkie sklepy chętnie pożyczają preampy do domu na kilka dni.
Gramofonu nie pożyczą. O ile Pro-Jecty są wszędzie to Music Hall znalazłem tylko w jednym miejscu.
A co sądzicie o gramofonach tej marki?

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Pewnie jakość gramofonów MH będzie zbliżona do Pro-Jecta , który w całości robi dla MH gramofony. Niestety osobiście nie miałem z nimi styczności. Dostępność jest tak jak piszesz dość mała.

Henry

Active member
Bez reklam
Henry, wszyscy stwierdzili, że do takich klocków i kolumn to nie warto wydawać więcej niż 3000 na gramofon. Gdyby jeszcze były klocki za 10-15 tys, to można brać coś za 5 tys :D
Generalnie widzę ,że nie ma w sumie jakiegoś wyboru i stanie prawdopodobnie na Pro-Ject lub Music Hall.
Dokładnie to samo mi mówili, dlatego wziąłem tego PJ,
droższe modele, to byłby już przerost formy nad treścią ;)
Posłuchaj kilku modeli z tego przedziału cenowego i wybierz ten, który najbardziej ci się podoba....wizualnie też :)

Henry

Active member
Bez reklam
Za kilka dni napiszę, ostatnio prawie cały czas w rozjazdach i nie miałem czasu spokojnie posłuchać, dzisiaj wrzucę mały update fotograficzny, ale po południu.

W przyszłym tygodniu się odezwę, planuję wyjazd w twoje okolice :)

Henry

Active member
Bez reklam
tak to jest ustawione, aby nie zaśmiecać Pawłowi wątku, wrzuciłem do swojego ;)
http://www.hdtv.com.pl/forum/1268455-post747.html

Henry napisz jak gramofon? Zadowolony?
Jest dobrze :)
Porównałem kilka albumów, które wg. mnie są bardzo dobrze wydane na CD i vinyle brzmią lepiej, jest więcej "oddechu", ciepła.
Nawet bez pre, wpięte bezpośrednio do PM7004 gra bardzo przyjemnie i nawet nie odczuwam niedostaku w kolumnach, aż strach pomysleć, co będzie jak je zmienię na lepsze :D
Porównałem LAO CHE, Rojka, Pablopavo, Acid.... to tak na szybko

Ostatnia edycja:

Henry

Active member
Bez reklam
Powiem wam, że już dawno żadna nowa "zabawka" nie sprawiała mi takiej radochy,
normalnie cieszę się jak dziecko :D

Białe, na białym też nieźle wygląda ;)
4.jpg

Jeśli ktoś zastanawia się czy warto bawić się w analog, co chwilę zmieniać stronę, płytę (to jest np. 4 strona 2 płyty jednego albumu)
- odpowiedź jest jedna- dla tego brzmienia- WARTO! :)

Henry

Active member
Bez reklam
Lao Che- Gospel,
Rojek też jest ciekawie wydany- szara płyta.
Lubię takie kolorowe, mam jeszcze białą Acidów- High Proof...

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Dokładnie to samo mi mówili, dlatego wziąłem tego PJ,
droższe modele, to byłby już przerost formy nad treścią ;)
Posłuchaj kilku modeli z tego przedziału cenowego i wybierz ten, który najbardziej ci się podoba....wizualnie też :)
Ale chyba jednak "forma" u Ciebie, nie zajmuje miejsca za trescia ale jest co najmniej rownorzedna. Rozumiem ze jak sprzet "stoi i nie gra", to chociaz niech wyglada i nawet niech oko połowinki cieszy, ale na jakiego grzyba biale, czy szare "czarnulki"? Przeciez nie po to zeby zbalansowac "czarne brzmienie", czy takiz charakter artysty, czy zeby kurzu nie bylo widac ;).
+1 za efekciarstwo.

Bipo

Active member
Bez reklam
Powiem wam, że już dawno żadna nowa "zabawka" nie sprawiała mi takiej radochy,
normalnie cieszę się jak dziecko :D

Białe, na białym też nieźle wygląda ;)
View attachment 13775

Jeśli ktoś zastanawia się czy warto bawić się w analog, co chwilę zmieniać stronę, płytę (to jest np. 4 strona 2 płyty jednego albumu)
- odpowiedź jest jedna- dla tego brzmienia- WARTO! :)

Zgadzam się w 100% z tym co napisałeś Henry i niech Ci radość z odsłuchów jak najdłużej sprawia przyjemność;-)Ciesze się z Tobą nawet nie wiem sam dlaczego...;-)

Henry

Active member
Bez reklam
Ale chyba jednak "forma" u Ciebie, nie zajmuje miejsca za trescia ale jest co najmniej rownorzedna. Rozumiem ze jak sprzet "stoi i nie gra", to chociaz niech wyglada i nawet niech oko połowinki cieszy, ale na jakiego grzyba biale, czy szare "czarnulki"? Przeciez nie po to zeby zbalansowac "czarne brzmienie", czy takiz charakter artysty, czy zeby kurzu nie bylo widac ;).
+1 za efekciarstwo.
Kupuję płyty dla treści, a jeśli idzie za tym także "inna forma", to radość podwójna.
Jestem trochę kolekcjonerem i raczej wybieram te lepsze wydania, poza samą zawartością krążka lubię wartość dodaną, może dlatego nigdy nie ciągnęło mnie do samych plików ;)
Zauważyłem ostatnio tendencję, że niestety coraz więcej nowych wydawnictw pojawia się w bardzo "niedbałej" formie, jak chociażby remastery Kill'em All i Ride the Lightining, kto wpadł na pomysł aby wypuścić tak dobre płyty w chamskich kartonikach....
Oczywiście pojawiają się także bardzo starannie dopracowane wydawnictwa jak Lao Che czy Luxtorpeda- to na CD, a z winyli krązek Jacka White'a, o którym kilka postów wcześniej już wspominałem ;) Jack White Lazaretto - najbardziej nietypowe wydanie w historii muzyki? Zobacz co przygotował! * eskarock.pl
Sama płytka mi się bardzo podoba, więc pewnie niebawem zakupię ten winyl ;)

Zgadzam się w 100% z tym co napisałeś Henry i niech Ci radość z odsłuchów jak najdłużej sprawia przyjemność;-)Ciesze się z Tobą nawet nie wiem sam dlaczego...;-)
Dzięki :)

A mi wpisy Henry'ego robią ochotę na gramofon 100x większą niż najlepsze slogany reklamowe :)
Czekam teraz na ruch z Twojej strony :)

Dzisiaj na warsztat idzie:

image.jpg

Kupiłem nowe wydanie na 2LP 180gm. Na używkę z pierwszego wydania będę na spokojnie polował, bo chce porównać jaka będzie różnica w brzmieniu.
Paweł jak to wydanie?
Moja żonka miała kiedyś tę płytę z pierwszego nakładu, niestety ktoś zapomniał zgasić lampki nocnej nad gramofonem i się "lekko" zdeformowała.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jeśli chodzi o samo wydanie to jest przeciętne. Powiedziałbym, że dość standardowe. Płyty wsadzone w kartonowe/papierowe koperty. Oczywiście obowiązkowo do zmiany na antystatyczne + ja kupuje folie na okładki. Samo brzmienie bardzo dobre. Może basik lekko napompowany, ale w granicach rozsądku. Obowiązkowa pozycja. Płyty z dawnych lat nie słyszałem.

Natomiast kupiłem ostatnio stare wydania z UK - Love Over Gold i Making Movies. Mimo upływu lat i płyta cieniutka (nie jak teraz 180g) brzmienie świetne. Kupiłem też pierwszą płytę Dire Straitsa w wersji JAPAN i trochę się naciąłem. Jest przyniszczona, sporo trzasków.

mrosi

Member
1 kzl, to całkiem dobry budzet na uzywany. Szukaj pośród tych modeli:
- Thorens TD 316/318/320/321
- Telefunken s500/s600
- Technics:
SL-Q2
SL-Q3
SL 1025
SL 1200 Mk2
SL 1300
SL 1300 Mk2
SL 1301
SL 1400 Mk2
SL 1401
SL 1500 Mk2
SL 1600
SL 1600 Mk2
SL 1700 Mk2
SL 1710 Mk2
SL 1800 Mk2
SL 1025, 1200/1210Mk2
REGA P1/P2/P3
- Linn Basik/Axis
- Kenwood KD770/990
- Wysokie modele Denona, JVC, Luxman.
Z technicsów to Przemko chyba bardziej zna temat, może skoryguje te moje typy.

Ja pozwolę sobie skorygować. Przeszukałem allegro i zdecydowana większość wymienionych modeli zbliża się do kwoty (używane) 2k, a nieliczne przekraczają kwotę 1,3k. Jedyny wyjątek to Technics SL-Q3, którego można kupić za niespełna 400 PLN...

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
Przez Ciebie Henry Ludzie na forum zrobią sobie przerwę z kinem na forum i po kupują gramofony.....;-)
Ps. jaki to dokładnie model kupiłeś i z jaką wkładką...?

Do góry