Gramofon - budzet 1,5k

kochin

New member
Moj obecny zestaw to Onkyo 616 + Klipsch F2 + JBL 550P.

Muzyki do tej pory glownie sluchalem poprzez Spotify ale nadszedl czas zakupic cos do zestawu.
Myslalem na poczatku o odtwarzaczu CD ale chyba kieruje swoje mysli w kierunku gramofonu.

Co polecacie do tego zestawu?
Budzet to powiedzmy 1500/1600.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Możliwości niewielkie .Z automatów Denon DP 300F atutem tego gramofonu jest nowoczesny wygląd i wyposażenie w wbudowany preamp
Jeżeli chodzi o dźwięk to niczym specjalnie się nie wyróżnia ,ale też nie ma jakiś dużych niedociągnięć .Był czas ,że ten gramofon można było kupić w promocji za 1000zł

robiz

New member
Zainteresuj sie może wersjami manualnymi, W tym budżecie, mozna kupic dużo ciekawsze rozwiązanie niż wspomniany Denon.
Ja osobiście preferuję 100 % manualne konstrukcje, no ale to jest tylko moja opinia.
Wbrew pozorom, podany budżet nie pozwala na wielkie szaleństwo w nowych gramofonach dostępnych na rynku.

robiz

kochin

New member
Ok. To powiedzmy ze budzet wzrosl do 2 tys na gramofon i pre-amp.

Myslalem o:

Rega RP1
Audio Technica AT-LP120
Reloop RP7000

I do tych jakis pre-amp...

Jakies opinie o wybranych? Moze jakies inne ktore przeoczylem?

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Najlepszy byłby pierwszy ten gramofon ma dosć duży potencjał ale wkłądka startowa (tzn ta na wyposażeniu ) skutecznie to ogranicza trzeba by zainwestować w coś lepszego .Rega to jeden z najlepszych producentów gramofonów ,produkuje też gramofony dla innych np.NAD'a
Jeszcze lepszy byłby gramofon Rega Planar 1 to legendarna konstrukcja niestety dostępna tylko na rynku wtórnym

Są jeszcze dwie propozycje - TEAC TN 300 to piękny gramofon dostępny w kilku kolorach świetna konstrukcja i bardzo dobry dźwięk .Jest oferowany z dobrą wkładką Audio-Technika ,dużym plusem jest wbudowane gniazdo USB - ma możliwość zgrywania winyli na komputerze .Jest jeszcze skromniejsza wersja tego gramofonu
No i oczywiście Thorens TD170 (z wbudowanym przedwzmacniaczem ) lub Thorens TD 190 to prawdziwy klasyk legendarnej firmy o ogromnym doświadczeniu w budowaniu gramofonów

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dopisz też do listy Pro-Ject Debut Carbon DC z wkładką 2M-RED. Zakup gramofonu przemyśl na spokojnie. Pamiętaj, że ceny płyt nie są niskie. Po drugie : do amplitunera kd gramofon?

robiz

New member
Ta Rega RP 1 to jednak słaby model, co innego rp3 lub wyżej, ale to inne koszty.W tej RP 1 zdarzały się wypadki bardzo krzywych talerzy i jej wykonanie jest takie jakieś mało solidne.
WspomnianyTeac, jest ok , PJ Debut też. Ja osobiście pochyliłbym się bardziej na tymi klonami Technicsa . Ta Audio-Technica czy nawet ten wysoki model Reloopa to dobre napędy, wszelkie regulację ramienia , kwarcowe stabilizacje obrotów, ogólnie solidne konstrukcję.
Je,eli styliska gramofonu pasuje, to czemu nie.

robiz

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Ta Rega RP 1 to jednak słaby model, co innego rp3 lub wyżej, ale to inne koszty.W tej RP 1 zdarzały się wypadki bardzo krzywych talerzy i jej wykonanie jest takie jakieś mało solidne.

robiz

Nie wiem skąd ta opinia ,to chyba Twoje przypuszczenie niczym nie poparte .Rega RP1 ma lepsze ramię niż Pro-Ject .Nie słyszałem o takim wypadku aby RP1 miał problem z przydźwiękiem ,a w przypadku Pro-Ject to się zdarzało .W przypadku tego gramofonu jest możliwy dalszy upgrade

Jest jeszcze jedna opcja ,za 1900zl jest Rega Queen jest to gramofon oficjalnie licencjonowany przez zespół Queen .Powstał na bazie modelu RP1 ,fajny w tym gramofonie jest talerz z żywice fenolowej z herbem zespołu Queen

robiz

New member
Nie wiem skąd ta opinia ,to chyba Twoje przypuszczenie niczym nie poparte .Rega RP1 ma lepsze ramię niż Pro-Ject .Nie słyszałem o takim wypadku aby RP1 miał problem z przydźwiękiem ,a w przypadku Pro-Ject to się zdarzało .W przypadku tego gramofonu jest możliwy dalszy upgrade

Jest jeszcze jedna opcja ,za 1900zl jest Rega Queen jest to gramofon oficjalnie licencjonowany przez zespół Queen .Powstał na bazie modelu RP1 ,fajny w tym gramofonie jest talerz z żywice fenolowej z herbem zespołu Queen

To jest moja subiektywna opinia, bardzo podobna jak Twoja.
Ja nic nie pisałem o przydźwięku, jedynie o krzywych talerzach, a to nie jest opinia tylko fakt.
PJ , szczególnie niskie modele , maja czasami problem z " brumieniem " pochodzącym od silnika
Problem w tym , że oba te gramofone nie ofeują zbyt wiele, ogrniczenia w regulacjach ramienia.....
Dlatego zaproponowałem te " pseudo " technicsy. One wbrew pozorm i biorąc pod uwage budżet oferują stosunkowo dużo .

robiz

kochin

New member
Dzieki za odpowiedzi.

Onkyo 616 mimo ze jest to amplituner kd to w stereo gra bardzo fajnie. Dokupie oczywiscie jakis fajny preamp do gramofonu. To zly pomysl? Raczej nie jestem zainteresowany kupowaniem dodatkowego amplitunera do stereo....

Szczerze mowiac najbardziej podoba mi sie ten Reloop 7000. Musze go gdzies posluchac. Po przeczytaniu recenzji jestem jak najbardziej na tak. Wyglad tez bardzo fajny.

robiz

New member
Tez podzielam obawy w zakresie łączenia gramofonu z amplitunerem kina domowego, ale jeżeli na obecną chwilę jakość stereo Ci odpowiada, to ok. To ma sie Tobie podobać ;)
Ten Reloop ma wbudowany stopień wzmacniający, tak więc " od biedy " można go podłączyć bezpośrednio do wejść liniowych w amplitunerze. Jednak bezwzględnie musisz kupić zewnętrzny przedwzmacniacz gramofonowy.

robiz

Do góry