Gorąca Prośba ONKYO + Quadral

robert01532

New member
Szukałem już chyba wszędzie..
Jestem laikiem,
Chodzi mi o ustawienie odpowiednich parametrów crossover w onkyo 504 z głośnikami quadral quintas 500 i sub 51dv.
1.Czy jak ustawię crossover w ampli na 100hz a w subie na 130 hz to jest ok??
2.Na głośnikach jest napisane że pracują w impedancji od 4 do 8 omów.??W ampitunerze mam ustawienie tylko 4 lub 6 omów.:confused:
3. Gdy odtwarzam cicho dźwięk stereo subwoofer wyłącza się po jakiś 10-15 minutach?
Z góry dziękuję za pomoc

ArtS007

New member
Bez reklam
robert01532 napisał:
1.Czy jak ustawię crossover w ampli na 100hz a w subie na 130 hz to jest ok??
Jeśli masz ustawienie częstotliwości odcięcia w amplitunerze w subie ustawiasz je na maksimum, gdyż ono nie będzie już miało wpływu. Przy Quintasach powinieneś ustawić tę częstotliwość na około 60-80 Hz.

robert01532 napisał:
2.Na głośnikach jest napisane że pracują w impedancji od 4 do 8 omów.??W ampitunerze mam ustawienie tylko 4 lub 6 omów.:confused:
Obojętne, ale bezpieczniej będzie ustawić 4 omy.

robert01532 napisał:
3. Gdy odtwarzam cicho dźwięk stereo subwoofer wyłącza się po jakiś 10-15 minutach?
Najwdidoczniej ma funkcję Auto Power On, włącz go na stałe.

ArtS :)

robert01532

New member
Dzięki bardzo za odp.
Podsumujmy:
w subie ustawiam na maxa czyli 180Hz a w ampi na 60 - 80 Hz ??
Myślałem że crossover w ampli kieruje częstotliwości powyżej na głośniki a ustaiwnie w subie poniżej na suba.

ArtS007

New member
Bez reklam
Częstotliwość odcięcia robi dwie rzeczy naraz. Odcięcie w subwooferze przydaje się, gdy nie ma regulacji w amplitunerze.

robert01532

New member
dziękuję jeszcze raz.
konkret: w ampli ustawiam na 60-80Hz a sub na maxa 180Hz?
i powinno by dobrze. A wiesz może jak ustawi multiplex w ampli? mam opcje M/S, M, S??

pat0

New member
Witam.

Podłączę się po wątek jeśli można.

Arts, ma jakieś znaczenie zmiana odcięcia na ampli jeżeli nie ma się podłączonego sub'a? U mnie ampli ustawił sie na 120. (onkyo 503)

ArtS007

New member
Bez reklam
Ma znaczenie. Po prostu obcina częstotliwości niższe od 120 Hz dla głośników Large. Chyba, że masz włączony Double Bass, czy jakoś tak się to nazywa w Onkyo. Chodzi o opcję podawania najniższych częstotliwości zarówno na sub, jak i na głośniki Large.

pat0

New member
Czyli jak mam rozumieć, jeżeli ustawię odcięcie na maksa to na frontach
"pójdzie" wiecej basu ? Po pracy zmienię ustawienia w ampli i potestuję.

Na razie słucham tylko w stereo muzyki, więc powinna być poprawa, szczególnie że mieszkając w wielkiej płycie z potencjometrem muszę być
niestety ostrożny.

ArtS007

New member
Bez reklam
Im wyższa częstotliwość odcięcia, tym większa porcja basu idzie na subwoofer. Inaczej mówiąc, przy odcięciu 100 Hz częstotliwości do 100 Hz idą na suba, a powyżej 100 Hz na głośniki Large. Jeżeli włączysz ocję równoczesneko przekirowania najniższych częstotliwości na sub i na fronty, wówczas częstotliwość odcięcia będzie miała znaczenie tylko dla suba.

pat0

New member
Dzięki Arts za odpowiedź.

Źle z początku zrozumiałem Twoją wypowiedź, ale teraz jest już wszystko jasne.

robert01532

New member
Dziekuję Panowie, chyba jest ok.
Ale jeszcze jedno: subwoofer quadral sub 51dv.
Włącznik w pozycji auto - sub włącza się gdy odpalam amplituner ale gdy cicho słucham muzyki lub filmu wyłącza się po 15 minutach?? Tak jakby nie docierał do niego sygnał??

ArtS007

New member
Bez reklam
Pozycja auto służy do tego, aby sub nie uaktywniał się, gdy nie jest kierowany do niego sygnał. Pobudza się przy pewnym poziomie, stąd przy cichym słuchaniu muzyki się wyłącza. Ustaw go w pozycji On.

D

dMarek

Guest
robert01532, jak brzmi ten zestawik? Dzwiek nie jest plaski? Przymierzam sie do zestawu TX-SR604 + Quadral Quintas 500 i nie wiem jak to zadziala.

Do góry