Godny następca Panasonica 47 AS650E

ddawid

New member
Witam forumowiczów.
Stoję przed problemem zmiany TV na nowy, większy. Posiadam Panasonic 47AS650E jak w tytule widać. Ogólnie byłem z niego zadowolony, jakość obrazu wystarczająca, mimo matrycy IPS jakość czerni też mi nie przeszkadzała, dźwięk nie ma żadnego znaczenia bo TV podłączam poprzez amplituner do kolumn zewnętrznych, jedyne co niedomagało to funkcje smart.
Oglądam tv głównie na wprost z odległości ok 3,5 metra, w ciągu dnia zwykłe programy a wieczorami filmy, sport bardzo rzadko. Sygnał z Cyfrowego Polsatu, Netflix/YouTube przez WiFi, laptopa przez hdmi lub pendrive z USB, konsole w ogóle bo nie gram wcale na TV. Aplikacje które są mi niezbędne to Netflix i YouTube. Coś czego bym oczekiwał w nowym TV to WiFi, system typu WiDi lub jego pochodne typu screen mirroring itp.
Philips odpada (złe doświadczenia), Marki typu Manta też skreślam, TCL nie znam w ogóle ale nie wykluczam jeśli znajdzie się ktoś kto z własnego doświadczenia może polecić, system Android odpada (złe doświadczenia), Shafi także że względu na złe opinie użytkowników. Maksymalna szerokość TV to 120cm (tak więc chyba tylko 55" wchodzi w grę, bo wszystko co poniżej to blisko rozmiaru który mam obecnie a powyżej raczej mi nie wejdzie).
Co do złączy to na pewno cyfrowe wyjście optyczne (potrzebne mi do podłączenia amplitunera), HDMI minimum 2 szt. (jedno do dekodera Cyfrowego Polsatu, drugi do laptopa), USB minimum 1 szt. (do pendrive lub dysku zewnętrznego). Czy ktoś mógłby polecić coś spełniającego moje kryteria?

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Szkoda, że Ci większy TV się nie zmieści, bo z odległości 3,5m to spokojnie 65 cali...
No dobra, skoro 55 cali to podaj jaka cena max?

SLAV7

New member
Bez reklam
Jeśli odpada ANDROID to pozostają na palcu boju LG i SAMSUNG.

Do Twoich celów.

SAMSUNG 55Q60R/67R - ewentualnie dołóż do 55Q70R - naprawde warto.
LG 55SM8600

ddawid

New member
Jeśli odpada ANDROID to pozostają na palcu boju LG i SAMSUNG.

Do Twoich celów.

SAMSUNG 55Q60R/67R - ewentualnie dołóż do 55Q70R - naprawde warto.
LG 55SM8600

Ciekawie prezentują się zarówno LG 55SM8600 jak i SAMSUNG 55Q60R/67R ale przeglądając testy obu tych propozycji myślę, że odrzucił bym LG (ze smutkiem) z uwagi na funkcję local dimming która w tym TV wyraźnie niedomaga, z włączonym jak widziałem jest tragedia, a z wyłączonym podobno czerni w ciemności nie ma wcale (w teście nie pokazano efektu z wyłączonym i nie wiem na ile to prawda)

ddawid

New member
Raczej wybór padnie na Samsunga 55Q67R i w związku z tym jeszcze jedno pytanie mam, tym razem odnośnie dźwięku. W specyfikacji Samsunga 55Q67R podają, że jest brak kodeka DTS. TV będę miał podłączony do kolumn stereo optykiem przez amplituner, materiały video będę oglądał, jak wspomniałem na początku z Netflixa, Cyfrowego Polsatu i laptopa przez HDMI lub, z uwagi na obecność WiFi Direct bezprzewodowo po WiFi (w takiej sytuacji odtwarzanie z USB lub poprzez DLNA raczej wykluczam). I tu powstaje moje pytanie (bo kompletnie się na tym nie znam): z czym wiąże się brak wsparcia DTSu? Czy to oznacza, że nie będę miał dźwięku przestrzennego 5.1, 7.1 itp? Czy jeśli w materiale będzie tylko dźwięk przestrzenny to nie będę miał go wcale? W sytuacji odtwarzania z laptopa (bezprzewodowo czy HDMI) nie będzie problemu, bo to komputer będzie odtwarzaczem a TV tylko zewnętrznym ekranem (jedynie przez DLNA byłby problem), z Netflixem też raczej problemu nie będzie, bo jak zauważyłem zwykle jest dostępny zarówno dźwięk 5.1 jak i stereo w każdym filmie. Problem byłby, jeśli dobrze rozumuję z odtwarzaniem po USB lub DLNA, a jak z Cyfrowym Polsatem to nie wiem. Proszę o pomoc w tym zakresie językiem w miarę amatorskim

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie będziesz miał DTSu, nie czyta wszystkich plików, nie ma DOlby Vision.
W klasie cenowej masz modele które to mają !

Do góry