Glosny naped w PS3

bartek23121

New member
Witam.
Niedawno kupilem PS3 i mam pytanie do innych posiadaczy o prace napedu.W mojej konsoli naped jest bardzo slyszalny podczas wczytywania gier np Fight night 3 czy Fifa09.Szczegolnie slychac jak mieli plyte w menu gry i podczas doczytywania np meczu w fifie.Odglos to takie stukanieitd-jest to slyszalne nawet siedziac jakies 1,5-2m od tv.Nic sie przy tym nie zacina ale naped pracuje naprawde glosno.Czy to normalna praca napedu w konsoli czy jest cos walniete i czeka mnie serwis?pozdrawiam i licze na odp

beamer

Banned
Pytanie co to jest "głośno". To normalne, że słychać ciche chrupnięcia.

Jeżeli chrupnięcia są "bardzo" głośne (powiedzmy słyszalne np. jak donośna rozmowa), to prawdopodobnie masz uszkodzony napęd Blu-ray.

To twoja pierwsza konsola? Potrafisz zestawić/przyrównać ten odgłos do np. pracy Xbox360 lub szumu typowego PC'ta???

Przeciętny egzemplarz PS3 chodzi duuużo ciszej niż Xbox360 lub komputer PC. Powinno być słychac tylko ciche szmery/chrupnięcia napędu. Z reguły gracz słyszy je właśnie podczas oglądania menu gry lub wczytywania poziomu gry, bo podczas samej gry jego zmysły są zbyt zajęte, a koncentracja zbyt skupiona na zmaganiach by wyłowić jakiekolwiek odgłosy spoza gry. Podczas grania w jakąś fajną gierkę na PS3, napęd Bluray jest słyszalny równie słabo, jak głośne marudzenie narzeczonej, żebyś zostawił zabawkę i pomógł we sprzątaniu ;)

PS. Jesteś kolejną osobą która zaśmieca nasze forum. Były już dziesiątki tematów dotyczących głośności PS3. Użyj opcji szukaj, wpisz pytanie do znalezionego, wcześniej założonego wątku o odpowiednim temacie. Nie twórz nie potrzebnie nowego wątku!!!

Ostatnia edycja:

bartek23121

New member
Nie no moze nie jak glosna rozmowa ale siedziac w odleglosci od tv i majac cichy dzwiek np noca to slychac naped .Pytam bo poprostu nie wiem czy to normalne czy nie? a co do zasmiecania to sie mylisz bo jest multum watkow o glosnosci ale dotyczacacych wiatrakow,a mi chodzi o naped.Dzieki za odp

beamer

Banned
Strzelam w ciemno: słyszysz cichy szmer poprawnie pracującego napędu Bluray podczas wczytywania gry na PS3. Ekran "Now loading" z reguły w grach jest głuchy (cisza), a gracz jest niczym nie zajęty i czeka... i zapewne wtedy słychać napęd. To normalne.

To też dowód na to że chłodzenie i "laptopowy" dysk twardy 2.5" w PS3 są bardzo ciche, skoro słychać akurat szmer napędu Blu-ray. Z wyciszaniem komputera jest podobnie: wyciszamy chłodzenie CPU, kupujemy pasywnie chłodzoną kartę graficzną i...nie mamy bezgłośnego komputera bo wtedy dopiero zaczynamy słyszeć szum dysku twardego :eek: .

Nie masz się czym niepokoić. Twoja PS'ska jest zdrowa. :)

Ostatnia edycja:

k0val

New member
Mi tez przy fife 09 chodzi napęd dosyć intensywniej niż w innych grach ale jak mam włączone kino nie zwracam na to uwagi ale jest to nic nadzwyczajnego.

darkmajin

Member
Bez reklam
moj napęd jest bezgłosny ( "stara" 60tka ) zapraszam na odsłuch ..a raczej siedzenie w błogiej ciszy (przynajmniej dopuki wiatraczek nie odpali :mrgreen: )

co to jakis tez nigdy o takich nie słyszałem ale pewnie wymyslili ja ci ktorzy slyszeli xklocka i punziej porównali z ps3 :cool:

Do góry