Głośniki vs meble

rudolph242

New member
Przymierzam się do zakupu głośników MA BR5.Niestety nie mogę podstawić frontów na podłodze z powodu pełnego 'umeblowania ściany z TV, stoją tam dwie solidne komody.Moje pytanie jest takie: czy postawić głośniki na komodach czy przymocować je do ściany czy lepiej o wszystkim zapomnieć i słuchać tylko na słuchawkach ;) ?

czesio_666

New member
Przymierzam się do zakupu głośników MA BR5.Niestety nie mogę podstawić frontów na podłodze z powodu pełnego 'umeblowania ściany z TV, stoją tam dwie solidne komody.Moje pytanie jest takie: czy postawić głośniki na komodach czy przymocować je do ściany czy lepiej o wszystkim zapomnieć i słuchać tylko na słuchawkach ;) ?

Duże kolumny będą dziwnie wygladac na komodach i pewnie jakośc dźwięku zostawi wiele do życzenia.
Jeśli masz stawiac kolumny na komodach lub wieszać na scianie pomyśl o zakupie kolumn podstawkowych np. BR2 lub innych.

Jeśli muszą to byc kolumny podłogowe trzeba bedzie je odsunąc od mebli tak żeby miały za soba odpowiednio dużo miejsca ze wzgledu na bassrelex z tyłu.

rudolph242

New member
Duże kolumny będą dziwnie wygladac na komodach i pewnie jakośc dźwięku zostawi wiele do życzenia.
Jeśli masz stawiac kolumny na komodach lub wieszać na scianie pomyśl o zakupie kolumn podstawkowych np. BR2 lub innych.

Jeśli muszą to byc kolumny podłogowe trzeba bedzie je odsunąc od mebli tak żeby miały za soba odpowiednio dużo miejsca ze wzgledu na bassrelex z tyłu.

Co do wyglądu to oczywiście kwestia gustu ale chcialbym usłyszeć jakies "naukowe' wytłumaczenie dlaczego gorzej ma gra kolumna powieszona na ścianie lub postawiona na stabilnym meblu niż stojąca na ziemi.

Kaszan

New member
Kolumny podstawkowe stawia się na meblach lub standach po to żeby głośniki wysokotonowe były w przybliżeniu na wysokości ucha słuchacza. Związana jest z tym też między innymi wysokość podłogówek, ale tu dochodzi też wielkość skrzyni i jej wpływ na niskie tony.
Jeśli chodzi o powieszenie podłogówek to już wogóle zbrodnia w biały dzień... o bassrefleksie z tyłu nawet nie wspomnę. Jeśli naprawdę nie masz miejsca to nie ma innej rady jak kupić dobre, mocne podstawkowce.

HILUX

New member
Zdecydowanie kolumny podstawkowe:

wysoko tonowe na wysokosci uszu - powiekszaja zakres slyszalnego pasma ( + ustawienie osi w punkt odsłuchu ) oraz odpowiadaja za scene dźwiękową.

+ ewentualnie subwoofer.

stawianie kolumn na komodzie :confused: ... to zupełna porażka ... zachwiana będzie makabrycznie równowaga tonalna .. to tak jakby grafik komputerowy kupił monitor za 4 tysiące z super odwzorowaniem barw a następnie używał go z naklejoną folią bąbelkową...w ramach ochrony ekranu.

jednym zdaniem - szkoda kasy...równie dobrze mozna je przykleic do sufitu .. i zrobi sie miejsce na komodzie.;)

widocznie czeka Cie przemeblowanie lub zmiana systemu ... Ja np muszę sprzedać praktycznie nowy stolik RTV bo mi Amplituner nie wlezie .. a na pewno nie będę dobierał amplitunera do głupiego stolika.

Do góry