Głośniki do KM i Stereo

biax

New member
Witajcie!

Kochani, prośba o fachową radę w wyborze (wymianie) zestawu KM składającego się z:
ONKYO 808 + ONKYO BD 809 + SAMSUNG 60UE8000. Chciałbym wymienić zestaw głośników CinePack JBL na zestaw, który będzie używany do - KM- 40%, Stereo - 60%. Budżet około 9000 PLN. Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich forumowiczów :)

biax

New member
Pomieszczenie to otwarty salon wraz z kuchnią, około 30 m2, Słucham elektroniki (raczej tradycyjnej czyli berlińskie klimaty) oraz rocka w każdej postaci. Czasami na zakrapianej imprezie trafi się jakiś dance, ale to marginalna sprawa :) Sorry, ale troszkę przesadziłem z budżetem... mogę wydać około 6000 - 7000 zł. Jako CD używam Onkyo C-55VL oraz interkonekty Klotz-a.
Dziękuję :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

biax

New member
To cena tylko za fronty... Cena całego zestawu to 13000 zł , uffffff

Słuchałeś tego zestawu ?

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Właśnie słucham :)

scaled.php

Nie martw się o cenę, ja się zajmę upustami, a Ty wybieraniem. Może na razie zestaw bez suba?

biax

New member
Jak wrażenia odsłuchowe ? W kinie domowym zagrają pewnie znakomicie jak to JBL, ale jak to wygląda w konfiguracji dwukanałowej ? Moim ES-om w stereo brakuje głębi oraz wyrazistości. Poprzednio używałem zestawu low-cost KODA AV988 i grało to znacznie lepiej (dla mojego ucha).

Dzięki za pomoc w mojej kwestii :niewiem:

biax

New member
Kurcze jeszcze jedno ograniczenie ..... głośniki surround powinny mieć możliwość montażu ściennego ... taka topologia pokoju odsłuchowego ....:x

ES Pack: PES80 + ES 25C + ES10
bez Suba

Przepraszam za błąd na początku dyskusji ....

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
ES to specyficzne kolumny o konertowym charakterze.
Te grają przyjemniej i nadal świetnie w kinie.

Może Ikon 6 + vocal 2 + onwall?

biax

New member
Marka nie ma znaczenia, jeżeli zgrają się poprawnie w tej konfiguracji wraz ze sprzętem ONKYO (przymierzam się do wymiany ampli na TX-NR5009) to dlaczego nie :)
Nie jestem audiofilem, jednak JBL-e grają dla mnie zbyt surowo, lubię ostry wyrazisty dźwięk perkusji oraz zarysowaną średnicę. Bas akurat JBL miał OK. Wiem ,że ciężko znaleźć kompromis pomiędzy sprzętem do KD oraz relatywnie "dobrego" stereo .... pomimo tego szukam złotego środka mieszczącego się w moim budżecie ......

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
O to te nowe Studio by Ci przypadły do gustu.
Ikony też przyjemne , z NR5009 to już będzie duuuży skok jakościowy.
Obejrzyj i działamy z cenami/wysyłką :)

biax

New member
Chyba JBL Studio byłyby OK. Czy surroundy z tego zestawu mają możliwość montażu naściennego ?

jaka cena oraz czas dostawy ?
+ pytanko o TX-NR5009

priv ? ;-)

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Chyba najszybciej na półkach, uchwyty odpadają, bo to skomplikowana obudowa.
Realizacja 3-4 dni.
Ceny podam na priva, napisz tylko jaki kolor kolumn.

biax

New member
Hmmm, pomyślę o tych półeczkach ...

Kolor kolumn - czarny lub inny ciemny kolor

Dziękuję i czekam na maila :)

D

Deleted member 121090

Guest
Marka nie ma znaczenia, jeżeli zgrają się poprawnie w tej konfiguracji wraz ze sprzętem ONKYO (przymierzam się do wymiany ampli na TX-NR5009) to dlaczego nie :)
Nie jestem audiofilem, jednak JBL-e grają dla mnie zbyt surowo, lubię ostry wyrazisty dźwięk perkusji oraz zarysowaną średnicę. Bas akurat JBL miał OK. Wiem ,że ciężko znaleźć kompromis pomiędzy sprzętem do KD oraz relatywnie "dobrego" stereo .... pomimo tego szukam złotego środka mieszczącego się w moim budżecie ......
Moim zdaniem nie ma kolumn dobrych w kinie i jednocześnie złych w stereo. Czym lepsza konstrukcja tym lepiej zagra tu i tu. Oczywiście trzeba brać pod uwagę odpowiedni piec do wymagających pak.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
To akurat prawda z głośników Sonus Faber ,Audio Physic i innych (nie wspominając już o Wilsonach czy Loganach) również buduje się wysokiej klasy systemy kina domowego .
Przy stosunkowo małym pokoju (15-18m2) lepiej wykorzystać dwie dobrej klasy kolumny głośnikowe niż budować system 5.0 oparty na pseudo -głośnikach np.Quadral Quintas 5000 lub podobnych, a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na zakup lepszego sprzętu

biax

New member
Kolumny więc czarne.

Hej Blackninja!

Sprzęt dotarł w jednym kawałku bez uszkodzeń.
Po podłączeniu i odpaleniu kilku płyt, poczułem mrowienie na plecach i czaszce
Zakochałem się w basie oraz dokładności z jaką głośniki oddają muzykę. Co prawda gałka sopranów powędrowała na +2dB, jednak w żaden sposób nie wpłynęło to na zniekształcenie czy przebarwienie tonalne tego zakresu.
Jest całkowicie inaczej niż w przypadku serii ES….Jest wręcz idealnie, dla mojego ucha
Minusem jest to, że ….. moja żona nie miała ze mnie pożytku, ponieważ cały wieczór testowałem zestaw począwszy od ścieżki dźwiękowej z Władcy Pierścieni, poprzez Stinga, Oldfielda, Schulze aż do Metalliki czy Iron Maiden.
Każdy gatunek brzmiał inaczej, to nie oznacza, że źle – wręcz przeciwnie … z właściwym sobie charakterem i temperamentem.
Dzisiaj kolej na brzmienia kina domowego i koncert U2 na BD oraz Green Day również z tego nośnika.
Nie omieszkam naskrobać kilku słów o wrażeniach z odsłuchu ścieżki wielokanałowej.
Bardzo intensywnie myślę o zakupie LS central (używam ES25c), jeżeli gra podobnie jak fronty, to już się ślinię na myśl o seansie filmowym razem z JBL-em

Dziękuję jeszcze raz za umożliwienie świetnego zakupu w rewelacyjnej cenie

PS. Mają jedną wadę – wciąż by się ich słuchało
Polecam !!!

Przepraszam, nie napisałem o jakim zestawie jest mowa - JBL LS60

Do góry