głośnik centralny czasem nie działa

siara_nh

Member
Witam
panowie chciałbym sie poradzić, zauważyłem że głośnik centralny nie działa np na kanale tvn HD - lektor idzie z głośników frontowych, czy to normalne ?? na canal + jest wszytsko OK , ale na standardowych kanałach już nie - czy to wina programów że nie idą w 5,1 ?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jeżeli źródło nadaje w 2.0, to trudno, żebyś miał 5.1.
Sprawdź w opcjach co dostaje ampli na wejściu i ew. wrzuć sygnał w jeden z trybów upmixu.

siara_nh

Member
w amplitumerze ustawiłem auto surround żeby sam rozpoznawał jaki idzie rodzaj dźwięku - nie berdzo wiem co to jest upmix ( wybaczcie jestem laikiem )

ikar1975

Active member
Bez reklam
Witam
panowie chciałbym sie poradzić, zauważyłem że głośnik centralny nie działa np na kanale tvn HD - lektor idzie z głośników frontowych, czy to normalne ?? na canal + jest wszytsko OK , ale na standardowych kanałach już nie - czy to wina programów że nie idą w 5,1 ?

Jaki ampli. ?Sprawdź czy ampli ma dolby prologic wtedy może Ci zrobić z 2 kanałów 5,albo All Chanel.Pzdr

siara_nh

Member
dekoder mam pioneer vsx 521-k
no faktycznie jest taka opcja, tylko zawsze miałem ustawione żeby automatycznie wybierał źródło dźwięku - a czy jak mam włączone dolby prologi to dźwięk nie jest "oszukany" ??

i jeszcze przy okazji takie pytanie głośniki mam firmy quadral ( dwie kolumny ok 120cm dwa małe tylne , centralny i suba firmy koda) czy prawidłowo mam ustawione w dekoderze
front mam na larg
central na small
sur na larg
a suba na plus ( czy jakoś tak- bo jak był na YES to był bardzo cichy)
crossover network - Frequency 80 Hz

czy takie ustawienie jest OK?
suba włączam (ręcznie automatycznie się nie da) głównie do oglądania filmów z kompa ( czyli raz w tygodniu)

woytaski

New member
Bez reklam
Witam
Sprawdź też pilotem od TV jaki rodzaj dźwięku podaje nadawca.
Czasem można wybrać z kilku opcji...

Rafal7

Banned
To że masz na auto to dobrze
Jak ampli wykryje prawdziwe 5.1 to sam się przełączy, gdy wykryje że nie ma 5.1 to znów będzie włączony jeden z dekoderow który wcześniej wybrales.
Najlepiej włącz sobie DTS Neo 6 cinema.

Ostatnia edycja:

siara_nh

Member
OK ustawiłem na neo 6 cinema - ale na każdym kanale ( czy to tvn czy canal plus ) jest sygnał dekodowany na neo 6 cinema - nie przełącza się na inne źródło ( jeśli np. canal plus coś puści w dolby to chyba powinno się zmienić coś?) jedyne co zauważyłem to że na Canal + ( na amplitunerze) na wyświetla pokazuje się dodatkowa ikonka ( znaczek Dolby )

tak mam zostawić?

siara_nh

Member
OK chyba kumam
jeśli jest na amplitunerze znaczek neo 6 cinema ( i nie ważne czy ze znaczkiem dolby czy nie ) to idzie dźwięk 2 kanałowy tylko jest konwertowany na więcej głośników??

teraz np jak mam tvn to jest neo 6 a jak przełączyłem na film na canal + i mam znaczek dolby oraz literkę D
czy to oznacza że teraz idzie oryginalny dźwięk 5,1??

i jeszcze jedno pytanie jak załacze film z kompa to na amplitunerze znikają ikonki i zapala się wtedy kontrolka HDMi i nie wiem jak mam rozpoznać w jakim formacie idzie dźwięk , czy to normalne?? i wtedy wszelkie ustawienia ida z kompa? z karty dźwiękowej i kodeków które używam??

siara_nh

Member
panowie a czy w karcie dźwiękowej ( w kompie) coś musze zmieniać aby dźwięk był lepszy? przestawiać jakieś Hz dźwięku czy cos? bo tam jest dużo różnych opcji czy ma być tylko 5,1 ustawić w kodekach żeby odtwarzał dts i to wszystko ?

Do góry