Nie bardzo co konkretnie w 7 obrazku w stosunku do starej wersji ?
Po pierwsze i najważniejsze, w nowej wersji dużo bardziej wyrazisty obraz co widać na każdym kroku, a ziemia to już w ogóle bez komentarza, to są różnice na poziomie 1080p vs 576p, wyłuskano więcej detali w ciemnych partiach obrazu (lewa strona obrazu), brak ohydnych obwódek wokół krawędzi, które są widoczne w starej wersji, np. krawędzie zwisającego materiału z górnej części namiotu - to jest skutkiem przepotwornego wręcz wyostrzenia krawędzi i rzuca się w oczy mniej lub bardziej przez prawie cały film na dużym ekranie.
Kolorki to jedyny element obrazu, który można podpiąć pod kwestię gustu i zrozumiem jak ktoś napisze, że w jakiejś scenie bardziej mu się one podobają w starej wersji, aczkolwiek oglądałem Gladiatora w kinie i jeśli mnie pamięć nie myli to niebieskawe zabarwienie (widoczne np. na obrazku nr. 7 w nowej wersji i głównie pierwsze kilkanaście minut filmu, ale nie tylko) również i w kinie było widoczne, więc moja teoria jest taka, że w wersji dvd i tej starszej na Blu-ray po prostu na siłę tym scenom starano się przywrócić balans bieli, zapewne wbrew wiedzy Ridleya Scotta.