GeForce 9600GT po HDMI na Toshibie X3030D?

mKotek

New member
Witam,

Dokonałem ostatnio małego przemeblowania, które pozwoliło mi nareszcie na podłączenie mojego komputera z kartą GeForce 9600GT do mojej Tośki przez HDMI.

Wcześniej, połączenie takie było zrealizowane przez D-SUB, siłą rzeczy, obraz miał maksymalną rozdzielczość 1360x768. Zaletą tego połączenia było jednak stałe wykrywanie wyjścia - w komputerze karta dysponuje dwoma wyjściami DVI-D, do jednego z nich podłączona była przejściówka DVI-D->D-SUB i jeżeli tylko podczas bootowania komputera telewizor był włączony, karta wykrywała to wyjście i było aktywne - obraz był ustawiany niezależnie i wszystko było cacy.

Podłączenie przy pomocy przejściówki DVI-D->HDMI wydawało się rewelacyjnym rozwiązaniem. Tośka jest FullHD, więc połączenie pozwala na ustawienie rozdzielczości 1920x1080. Jest jedno ale. Otóż Tośka jest wykrywana wyłącznie w momencie, kiedy jest przełączona na wejście HDMI. W związku z tym, za każdym razem kiedy włączam TV, zeby mieć obraz z komputera, muszę wejść w panel sterowania nVidii, poczekać na wykrycie drugiego monitora, ustawić niezależne wyświetlanie obrazu na obu monitorach i dopiero mogę uruchomić MediaPortal.

I moje pytanie: czy jest jakaś możliwosć wymuszenia wykrywania (lub ustawienia na stałe) drugiego monitora w komputerze, żeby nie ginął przy każdym przełączeniu wyjścia (zachowanie jest niby logiczne, gdyby tylko po wykryciu drugiego monitora przywracana była konfiguracja dualna)?

ivf

New member
z opisu wg mnie wynika, że ten TV wyłącza złącza HDMI gdy ich nie używa. czy tak jest rzeczywiście nie wiem, ale na pierwszy rzut oka tak to wygląda bo sądząc po opisach innych użytkowników, żaden inny TV tak się nie zachowuje..

musiałby tu wypowiedzieć się jakiś użytkownik takiego samego TV jak Twój ;)

Do góry