Full czy ready i koniec tematu.

janusz23

New member
NA samym początku miałem zamiar kupić LCD Sony lub Samsunga ale po prezentacji sygnału SD z satelity, anteny (się załamałem) totalna porażka. Moje oczy zwróciły się za radą Kiki w stronę Plazmy i po pierwszej prezentacji w sklepie byłem zauroczony jakością obrazu-to co we wszystkich postach......Miałem do porównania PV80 z Sony W4500(bez sugestii ceny) na sygnale SD wygrał bezsprzecznie PV80 a na hd remis choć sony jest bardziej kolorowe jak na starej kasecie vhs w ntsc. Mamy z satelity.kablówki czy będziemy mieli z anteny kanały Hd ale są one nadawane w 720p i do tego nie trzeba full hd. Przeczytałem posty dotyczące PV80 czy PY8 cz PY80 i dalej nie mogę stwierdzić co wybrać bo nie miałem okazji porównać sygnału SD pomiędzy PV a PY. MAM pytanie (chyba do handlowców RTV)czy obraz SD na plazmie full HD jest taki sam jak na Hd redy? Bo jeśli nie to już wybrałem.
Podobno mamy kryzys(przynajmniej w mediach i może też dzięki nim) więc każdy grosz się liczy a za 3-4 lata można wymienić tv na nowszy a ten powiesić np. w garażu. Dzięki za ewen...Odp.
Aha czasu na gry to nie mam a wypożyczenie płyty BD za 16 zł jest dla mnie WIELKIM nieporozumieniem.
A tak przy okazji to producenci LCD przysłużyli się operatorom platform cyfrowych z HD.

Ostatnia edycja:
B

burz

Guest
obraz SD na plazmie full HD jest taki sam jak na Hd redy?

Z opinii, jakie udało mi sie wyczytać wynika, że sd na full hd jest GORSZY

cypel

New member
to oczywiste, że na full hd powinien być gorszy obraz niż na hd ready
sygnał SD, przesyłany pal ma 576 linii, hd 720 albo 1080
telewizor musi sobie dorobić brakującego obrazu/informacji na zasadzie interpolacji
w przypadku panasonica, panel hdready ma rozdzielczość 768 linii, więc skaler dorabia 144 w przypadku telewizora z panelem fullHD 504
to tak teoretycznie
teoretyzując dalej
na 37 calowym panasonicu powinien też być lepszy obraz niż na 42 calowym z racji tego, że ten pierwszy ma panel o rozdzielczości 720 x 1024 a drugi 768 x 1024
swoją drogą nie wiem jakim cudem wychodzi, że panel mający riozdzielczość 1024 x 768 ma proporcje 16:9
moja prosta matematyka mówi mi, że 1024x768 to jak by nie liczyć 4:3

rychu

New member
a kto powiedział że piksele w plazmie są kwadratowe ?;) co innego LCD w którym HDready to 1366 x 768, toteż jeden z powodów dlaczego obraz z kompa jest lepiej wyświetlać na LCD.

Ostatnia edycja:

w_wilk

New member
Nie wiem dlaczego wiele osób pisze że przeskalowanie obrazu SD do HD miałoby być łatwiejsze niż do full HD? Przy fullHD jest to w przybliżeniu podwojenie ilości linii, a dla HD dodanie około 1/3 ilości linii. Z punktu widzenia techniki wg mojej oceny proces podwojenia powinien dać lepszy rezultat. Problemem przy full HD może być tylko szybkość obróbki większej ilości pikseli na ekranie. Wydaje się że nowe telewizory dają sobie już radę przy full HD.

cypel

New member
wilk tu nie chodzi o to, czy łatwiejsze czy trudniejsze, ale o efekt powstałego/przetworzonego obrazu
w przypadku fullhd musi zostać dorobione znacznie więcej obrazu
to tak jak byś ze skarpetki chciał zrobić sweter, da się, ale ze słabym efektem znacznie gorszym niżli by z tej samej skarpetki zrobić np. czapkę

w_wilk

New member
Ale TV nie dorabia kawałka nowego obrazu tylko skaluje dla większej ilości punktów. Z punktu widzenia techniki (przynajmniej dla mnie - inżyniera) dokładniej można przeskalować obraz z SD do fullHD, tylko trudniej obrobić większą ilość punktów. Przy mało wydolnej elektronice może to dawać gorszy obraz.

cypel

New member
dorobione w cudzysłowiu (graficzny kolokwializm)

weż sobie jakiekolwiek zdjęcie o krótszym boku 576 pikseli i przeskaluj do 720 pikseli a pózniej do 1080
i powiedz, że zdjęcie przeskalowane do 1080 jest lepsze jakościowo
a uznam to za żart

Ostatnia edycja:

bogdan_kr

Member
Bez reklam
Moim zdaniem jest to za duże uproszczenie. Należałoby by później te zdjęcia obejrzeć pierwsze na ekranie 720 linii (w cudzysłowie "hd ready") drugie na ekranie 1080 linii (w cudzysłowie "full hd") i to z tej samej odległości na ekranach tej samej wielkości :)

W tym miejscu można byłoby, moim skromnym zdaniem, podsumować, że to dana osoba powinna obejrzeć SD na konkretnym wybranym przez siebie ekranie hd ready, później to samo SD na innym wybranym ekranie full hd (kolejność hd ready<->full hd dowolna) i wybrać obraz, który wydaje jej się ładniejszy.

Pozdrowienia!

cypel

New member
no właśnie bo my tu teoretyzujemy
ale najrozsądniej to iść do sklepu i organoleptycznie zbadać i przekonać się, że panel z roz. 768 da "lepszy" obraz przy sygnale pal :p

szachu_pl

New member
cypel, idealny przykład. Inna sprawa, to nich najlepiej wypowiedzą się posiadacze Full HD jak to wygląda w praktyce. Bo może faktycznie obraz nadal jest wystarczająco dobrej jakości. Bo przecież nie jest używane tylko samo skalowanie, sa na pewno jeszcze jakieś dodatkowe filtry, które "polepszają" wynikowy obraz.

Do góry