Fronty - wkurzają -czas wymienić

lobos

New member
Bez reklam
Ładnie się to prezentuje, te wtyki głębiej nie wejda w terminale?
Niestety większość terminali tak ma, że wtyk nie wchodzi do końca.
W Klipsch mi nie wchodził i teraz w Dali też. Jednak siedzi dość ciasno i nie ma obawy, że wypadnie ;-)
Wydawałoby się, że powinna być jakaś uniwersalna norma i jednakowe długości i głębokości a tak nie jest.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
No potem robilem opalarka. Masz racje koszulki byly za duze a to dlatego ze koszulka jest tez na bananie.

Lepiej byloby male koszulki zastosowac na same przewody a potem wieksza koszulke na banana. No ale nie mialem mniejszych w tym kolorze :)
Najwazniejsze ze juz nie wyglada to jak wyciagniete z d....

Albo przewody pojedyncze poobklejac kilka razy tasma izolacyjna aby byly grubsze wtedy koszulka ladniej by przylegala.

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
No kolumny wygzewaja sie juz z 2 tygodznie od rana do wieczora. Wrazenia: dzwiek sie unormowal, bardziej splaszczyl nie jest tak dynamiczny jak na poczatku. Troche szkoda bo predzej bardziej mi sie podobal, moze tez troche ma wplyw efekt laaaal - bylem podniecony nowymi kolumnami a teaz sie oswoilem z nimi.

Jezeli chodzi o dynamike to z ulubionymi kawalkami Henrego Lao che no .... trzeba przyznac srednio sobie radza. Tam kawalki sa bardzo dynamiczne no i jest ciezko. Jak chce glosno posluchac to maks idzie ustawic pokretlo na ampli 78/98. Dalej juz cala akustyka siada. System all of down lub inne mozgo trzepy to wogole nie nadaja sie do glosnego sluchania w moim pomieszczeniu.

Spokojne kawalki typu Dire Straits, klasyka to spokojnie mozna pokretla na 84/98 i jest ok.

Jedno mnie ciekawi
W ustawieniach ampli audio MultiEX Refernce ---- niby ustawia jakas charakterystyme glosnikow a jedyne co to bardzo mocno podnosi glosnosc i obniza bas. Jak wylacze to cholerstwo to pokretlo glosnosci musze podnosic nawet o 20 jednostek aby bylo rownie glosno jak z wlaczonym reference.
I nie dosc ze reference tlumi bas to i tak w ustawieniach mam bass na -12dB aby nie buczalo za mocno bo wali jak mlotem.

Mam takie przeczucie ze dzwiek bylby duzo lepszy, albo byloby go latwiej ustawic gdyby nie tyle opcji w ampli.

Czy muzyka z tidal po bluetooth do ampli to dobre rozw?

abdul0412

New member
Bez reklam
No kolumny wygzewaja sie juz z 2 tygodznie od rana do wieczora. Wrazenia: dzwiek sie unormowal, bardziej splaszczyl nie jest tak dynamiczny jak na poczatku. Troche szkoda bo predzej bardziej mi sie podobal, moze tez troche ma wplyw efekt laaaal - bylem podniecony nowymi kolumnami a teaz sie oswoilem z nimi.

Jezeli chodzi o dynamike to z ulubionymi kawalkami Henrego Lao che no .... trzeba przyznac srednio sobie radza. Tam kawalki sa bardzo dynamiczne no i jest ciezko. Jak chce glosno posluchac to maks idzie ustawic pokretlo na ampli 78/98. Dalej juz cala akustyka siada. System all of down lub inne mozgo trzepy to wogole nie nadaja sie do glosnego sluchania w moim pomieszczeniu.

Spokojne kawalki typu Dire Straits, klasyka to spokojnie mozna pokretla na 84/98 i jest ok.

Jedno mnie ciekawi
W ustawieniach ampli audio MultiEX Refernce ---- niby ustawia jakas charakterystyme glosnikow a jedyne co to bardzo mocno podnosi glosnosc i obniza bas. Jak wylacze to cholerstwo to pokretlo glosnosci musze podnosic nawet o 20 jednostek aby bylo rownie glosno jak z wlaczonym reference.
I nie dosc ze reference tlumi bas to i tak w ustawieniach mam bass na -12dB aby nie buczalo za mocno bo wali jak mlotem.

Mam takie przeczucie ze dzwiek bylby duzo lepszy, albo byloby go latwiej ustawic gdyby nie tyle opcji w ampli.

Czy muzyka z tidal po bluetooth do ampli to dobre rozw?

czy aby napewno masz wszystko dobrze ustawione?
wyglada na to ze bardzo krecisz pokretłem w góre - ale az tak?

Zobacz jeszcze raz czy ustawienia są ok, kalibracja, kable , odsluch w tryb stereo.
Cos chyba nie tak zrobiles..

pzdr

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Dzisiaj znowu robiłem kalibracje no i zbytnio nie wychodzi bo wypisuje że fronty są w przeciw fazie ( a nie są) lekko przechyle w bok i już któryś głośnik załapie. Więc akustyka w salonie leży.... za duże echo żeby to wykalibrować dobrze.

W sensie że pokrętłem głośności? Lubie czasem głośniej posłuchać i powydzierać się. Głośność 78 to nie jest jeszcze głośno, da się w miarę spokojnie porozmawiać jeszcze przy tym.

Jak połączam się przez bluetooth to z automatu ampli wchodzi w tryb stereo, więc jest stereo na 100%. Poza tym resztę głośników mam wyłączone w ustawieniach jedynie fronty i sub.

Teraz zalaczylem nowego Bonda (jeszcze na heco filmow nie zapuszczalem) mam puszczone w stereo i galka glosnosci 84/98 wiec prawie na maksa glosnosc a nie jest glosno. Czy to oznacza ze ampli ma zamalo mocy? Film puszczam z tv po dlna po kablu optycznym.

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
1.Lolo robiłeś kalibracje z mikrofonem jak podłączyłem kolumny Heco?
2. Sprawdzałeś podłączenie kolumn i kable +/- czy jest ok?
3. Masz rozumiem tylko 2 fronty i brak reszty kolumn?
5. Może masz jakiś tryb włączony eco czy coś innego, zrób restart ustawień i ponowna kalibracja
6. Nie wiem jak ma marantz ale po kalibracji ustaw:
- fronty na large
- tryb music: stereo
- lfe + main
- odcięcie kolumn jak najniżej się da aby zagrały całym pasmem
7. Raczej wątpie aby amplituner nie mógł dwóch kolumn wysterować w stereo ale dwa głośniki średnio-niskotonowe muszą mieć odpowiednią dawkę mocy aby je poruszyć. Twój ampli nie jest to podstawowy i najniższy model w serii więc mocy powinno mu wystarczyć tym bardziej, że to tylko dwie kolumny a nie 5..;-)

Ostatnia edycja:

Rafal7

Banned
Aż dzisiaj u siebie sprawdzę jak na ampli te kolumny zagrają.
U Ciebie to wgląda tak jakby ampli nie dawał rady, ale może masz tylko zle ustawiony ampli.

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
1.tak kalibracja z mikrofonem nie moge ustawic prawej kolumny aby nie byla w przeciw fazie. Lewa jak ustawie pod dobrym katem do mikrofonu to jest ok, a jak ustawie rownolegle donsciany to tez jest niby w przeciwfazie.

2. Tak kable 99.9% sa dobrze. o ile po drodze ktos nie przefarbowal kabelkow xD

3. Narazie mam 2 fronty i sub jamo 360 (ktory mam wyciszone na -12dB wiec zalacza sie jak slucham juz glosno muzyke lub filmy)

5. Tak mam wlaczony tryb eco, dzisiaj zrobie konfiguracje bez tego trybu. Co on wlasnie robi? To ze mniej pradu to wiem ale kosztem czego?

6. Ok, ustawie tak jak mowisz bo odciecie sie ustawia na 80hz

7. No wlasnie sie dziwie, bo slabego ma powera, zeby przesowac prawie na maksa pokretlo aby bylo w miare glosno. Stary klikunasto letni ampli 5x50w rms z jamo gral glosniej niz ten ampli z heco (w stereo).

Kapusta jak ci sie nudzi to wez sprawdz stereo na samym ampli, masz porownywalny ampli. Jak bedzie kolosalna roznica to moze kupie wzmaka widzialem denka 710 za 500zl do wziecia.

Tylko czy na wzmaku denon 710 jako koncowka bedzie GLOSNIEJ niz na ampli? Wzmak ma mniej wat. Chodzi mi o glosnisc.

abdul0412

New member
Bez reklam
1.tak kalibracja z mikrofonem nie moge ustawic prawej kolumny aby nie byla w przeciw fazie. Lewa jak ustawie pod dobrym katem do mikrofonu to jest ok, a jak ustawie rownolegle donsciany to tez jest niby w przeciwfazie.

2. Tak kable 99.9% sa dobrze. o ile po drodze ktos nie przefarbowal kabelkow xD

3. Narazie mam 2 fronty i sub jamo 360 (ktory mam wyciszone na -12dB wiec zalacza sie jak slucham juz glosno muzyke lub filmy)

5. Tak mam wlaczony tryb eco, dzisiaj zrobie konfiguracje bez tego trybu. Co on wlasnie robi? To ze mniej pradu to wiem ale kosztem czego?

7. No wlasnie sie dziwie, bo slabego ma powera, zeby przesowac prawie na maksa pokretlo aby bylo w miare glosno. Stary klikunasto letni ampli 5x50w rms z jamo gral glosniej niz ten ampli z heco (w stereo).

Kapusta jak ci sie nudzi to wez sprawdz stereo na samym ampli, masz porownywalny ampli. Jak bedzie kolosalna roznica to moze kupie wzmaka widzialem denka 710 za 500zl do wziecia.

Tylko czy na wzmaku denon 710 jako koncowka bedzie GLOSNIEJ niz na ampli? Wzmak ma mniej wat. Chodzi mi o glosnisc.

Z tego co piszeszto moze cos jest nie tak z ampli?
hmm tryb eco... a kto uzywa takich trybów :O rozumiem pralka lodowka ale Audio?
Wylacz tryb Eco zrob kalibracje i zrob jak napisał BIPO.

Jezeli dalej bedzie zle , to zamien kable z prawej na lewa i sprawdz czy to nie wina Ampli - byc moze cos z nim jest nie tak...

Daj znac jak poszlo.

pzdr

Rafal7

Banned
Sprawdzę, jak chodzi Ci o ten pma 710 z Warszawy kolor czarny to już go nie ma.
Mój koleżka go kupił :-D

No dobra sprawdziłem już, przy okazji zrobiłem kalibracje ;)

Więc tak, u mnie z fazami wszystko jest ok.
W skali ampli 98 jak dam na 55 to jest tak jak na wzmacniaczu na godz 9

MultiEQ XT mam Audyssey Byp. L/R
Dynamic EQ na off bo jak dam na On to zaczyna łupac :) przy skali 55
Dynamic Volume na Off

Restore na Off
Tone na Off

Cd podłączyłem pod ampli.

Ostatnia edycja:

rafa@rafa

Active member
Bez reklam

Jak tak ustawia te kolumny..to zacznij od poprawy akustyki a dopiero potem reszta.

Jak na ampli to jedynie w trybach Direct/PureDirect wszystko jest odpowiednio czysto. Tryby Music to na potańcówkę się co najwyżej nadają..

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
Do tych Heco z 20cm basowcami jeszcze chcesz dołączać suba do muzy to chyba techno lubisz słuchać. .. ;-)
A jak chcesz suba do stereo to na innych ustawieniach, nie takich co do kina. Ponadto masz za mocno go rozkreconego podwzgledem głośności bo ci kalibracja go ścieła do -12 ponieważ niżej już nie mogła.
Ustaw suba :
- odcięcie na 55-60hz
- vol godzina 9-10 tj. 1/3 mocy suba a jak jeszcze go zetnie na -12 to zmniejsz głosność jeszcze na godzinę 8.00. Jak bedzie -10 czy -8 powinno być ok. A jak będziesz miał jeszcze mało basu to nieruszasz nic na subie a zwiększasz na amplitunerze.
Odnośnie odwrotnej fazy, którą Ci wykazuje podczas kalibracji to jak sprawdziłes na kablach, że masz wszystko podpięte to się nic tym nie przejmuj. Zostaw tak jak jest, pomiń i przejdź dalej w trakcie kalibracji. U mnie tak samo było ale miałem komunikat, że jak mam dobrze podlaczone kolumny to mam iść dalej... ;-)
Ps. Jak masz możliwość dokupienia wzmacniacza to również jestem za tym. Ja bym wolał raczej dopłacić do takiego, który może pracować jako końcówka mocy poprzez przełączenie jednym przyciskiem. Model denona 7xx tego nie ma ale niektórym to nie przeszkadza. Dopiero ta funkcje mają modele 15xx od denona.
Odnośnie już samego słuchania w określonym trybie to sam musisz wybrać który Ci najlepiej podejdzie. Bo mnie jak i kapuście np. załączona funkcja audyssey dynamic eq podbija za bardzo bas i nie bardzo podchodzi.

Ostatnia edycja:
Do góry