Firma Sony szuka dna finansowego.... aby się wreszcie odbić

Status
Zamknięty.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
czyli waszym tokiem rozumowania kto kupuje drogi samochod ma z automatu jezdzic na najdrozszym paliwie bo go wysmeija na stacji i nie wypada tankowac "byle czego" a juz hybryda? nie bede jezdzil z silnikiem elektrycznym bo mnie wysmieja... nie ma to jak 1.9TDi prawda? a wysmiewanie sie z kogos ze tankuje gaz zamiast solarki czy Pb to buractwo

Nie rozumiesz tego co ja i Armanig chcemy przekazac , a ze temat dotyczy tv wiec nie bede sie wdawal dyskusje nie dotyczace tematu. Kiedys mysle ze zrozumiesz ze ludzie ktorzy maja odpowiednie auta przerabiajac je na gaz robia to tylko z jednego wzgledu - oszczednosci i nic wiecej nimi nie kieruje, przepraszam jeszcze ten szpan ze ma sie taki auto, tylko nie koniecznie do konca go stac na utrzymanie. Nie wspominajac o naprawach ze robi sie np u mechanikow o 100 km od Warszawy i na takich czesciach czytaj zamiennikach ze zdrowy czlowiek nigdy by tego nie wsadzil do swojego samochodu - tez takich znam..
A prawo myslenia innego masz, bo zyjemy w wolnym kraju dzieki Bogu.
I zycze Ci zeby kiedys bylo Cie stac na takie zycie, zebys mogl sam sie przekonac ze majac odpowiedni portfel i bedac uzytkownikiem np BMW serii 7 czy chcialoby Ci sie przerabiac taki sprzecik i wkladac do niego smierdzaca instalacje gazowa.. Bo ja nie mowie o ludziach ktorzy jezdza normalnymi samochodami i je przerabiaja, a jesli masz takich znajomych to spytaj sie co nimi kierowalo przerabiajac swoje samochody beznyznowe na instalacje gazowa. Mysle ze nikt nie wymieni Ci czynnika jakim jest ekologia. Bo wystarczy wejsc do lasu i zobaczysz jacy z nas Polakow sa ekolodzy, czy tez w miescie mozna popatrzec na osoby wyrzucajace papierki tam gdzie ida pod nogi czy niedopalki papierosow, a nie wspomne juz o "ekologach" jadacych samochodem w trasie wyrzucajacych smieci ze swoich aut.
Tacy z nas ekolodzy ze jakby to sie dzialo np w krajach skandynawskich, czy chocby u Niemcow to pensji takiej osobie nie starczyloby zeby po oplatach tych mandatow przezyc do konca miesiaca. Polska, a wlasciwie mentalnosc Polakow jesli chodzi o ekologie to jest 100 lat za ...

Ostatnia edycja:

lm648

Banned
lolek126
SORRY .... moja dobra rada a jednocześnie prośba brzmi :) ... nie pisz tak długich "kolaboratów", ... uważam, że wypowiedzi w dyskusjach na forum powinny być krótkie i zmierzające do sedna sprawy .... a ty przeważnie nadmiernie je rozwijasz (nie tylko w tym temacie) tworząc swoiste wypracowania (chyba nie uczysz polskiego w szkole?), co powoduje niechęć nie tylko moją do ich czytania .... a interesuje mnie to co sądzisz w danym temacie :)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
lolek126
SORRY .... moja dobra rada a jednocześnie prośba brzmi :) ... nie pisz tak długich "kolaboratów", ... uważam, że wypowiedzi w dyskusjach na forum powinny być krótkie i zmierzające do sedna sprawy .... a ty przeważnie nadmiernie je rozwijasz (nie tylko w tym temacie) tworząc swoiste wypracowania (chyba nie uczysz polskiego w szkole?), co powoduje niechęć nie tylko moją do ich czytania .... a interesuje mnie to co sądzisz w danym temacie :)

Jak ktos odpowiada na to co napisalem, badz chce sie ustosunkowac co np napisal Armanig to tak to wychodzi niestety.. a czasem trzeba podac przyklad bo to jest adekwatny w danym temacie i drogi tv jak najbardziej pasuje podanie przykladu z drogim samochodem bo na jedno i drugie musi czlowieka byc stac w 100% znaczenia tego slowa. Tylko niestety nie wszyscy sobie zdaja z tego sprawe...a pozniej boli - nie czytanie formatow przez usb, brak regulacji napisow i wiele innych super "waznych rzeczy" przy wyborze drogiego czy ze sredniej polki tv.
W szkole na szczescie nie pracuje, bo jakbym pracowal tez pewnie bym usial przerobic na gaz samochod (oczywiscie ze wzgledow ekologicznych) i na pewno nie ten ktorym jezdze czy tez nie tego ktorego zaraz bede mial ..

Ale jak interesuje Cie co sadze jesli chodzi o temat - to skopiowalem z innego forum:

Bardzo dobre wyniki sprzedaży konsol nowej generacji

"Po 6 miesiącach od rynkowego debiutu, konsole PlayStation 4 oraz Xbox One zwiększyły sprzedaż ponad dwukrotnie, co jest wynikiem lepszym niż w przypadku poprzednich konsol, po takim samym okresie czasu. PS4 nadal mocno wyprzeda Xbox One w Stanach Zjednoczonych, jednak Microsoft ma już na to plan.

Minęło już wiele lat od pojawienia się na rynku PS3 oraz Xbox 360, a teraz ludzie przyjęli z otwartymi rękoma kolejną generację. Dotychczasowy poziom sprzedaży jest imponujący, zwłaszcza gdy zestawimy go z tym jak radziły sobie poprzednie konsole.

Sony postawiło na znacznie bardziej agresywną strategię i wprowadziła swój produkt w dużo większej liczbie państw niż uczynił to Microsoft. Co ciekawe, PS4 mocno dominuje nad Xbox One w USA, na „podwórku” Microsoftu już czwarty miesiąc z rzędu. W kwietniu Xbox One sprzedał się w ilości 115.000 sztuk, Sony nie ujawniło dokładnych danych. W ostatecznym rozrachunku na chwilę obecną sprzedano 7 milionów PS4 i 5 milionów konsol Xbox One.

Od czerwca, Microsoft aby zachęcić więcej potencjalnych graczy, chce sprzedawać konsolę bez dodatku Kinect za 100$ mniej, co ustanawia ceny obydwu konsol na tym samym poziomie. Co więcej, od września ma pojawić się w sprzedaży na kilku nowych rynkach (także w Polsce).

Przed pojawieniem się nowej generacji urządzeń, obserwatorzy branży spekulowali rychły koniec konsol w związku z pojawieniem się gier na inne urządzenia jak chociażby smartfony, tablety czy Smart TV. Póki co, jak widać wątpliwości zostały rozwiane.

Jak pokazuje pierwsze sześć miesięcy, sprzedaż konsol idzie bardzo dobrze. Co więcej, po raz pierwszy od 14 lat, Chiny zniosły zakaz na sprzedaż konsol, co oznacza nic innego jak nowy rynek zbytu z ponad miliardem potencjalnych odbiorców. Microsoft już zapowiedział wejście do Chin we wrześniu, Sony póki co nie informowało jeszcze o żadnych działaniach w tym kierunku.

Należy dodać, że Nintendo Wii U zanotowało bardzo słaby początek. Jeszcze w tym roku ma pojawić się nowe urządzenie od Steam – Stema Machines."

Wiec moze kolejnego dna sony jednak nie zaliczy..

phil7008

New member
Bez reklam
Wracając do tematu mam nadzieję że sony doczeka czasów kiedy Ambi będzie wolne i zacznie się sprzedaż dobrych tv z fajką funkcja

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

dominlesne

New member
@lolek126
Chłopie streszczaj - pisz co najważniejsze. Jakie BMW i papierki na ulicy? Napisy, formaty video to tylko czubek góry lodowej. Nie potrafią wypuścić sprzętu dla mas na którym się zarabia. Jak będą sprzedawać się dobrze tylko pokroju twojego 55" to z giganta elektroniki zmienią się w firmę "garażową" - taki polski Leopard pośród Ferrari i Porsche.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Wracając do tematu mam nadzieję że sony doczeka czasów kiedy Ambi będzie wolne i zacznie się sprzedaż dobrych tv z fajką funkcja

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Mysle ze wiele osob ma taka nadzieje, bo tak jak pisalem wielokrotnie im wiecej firm dla rynku tym lepiej to dla nas - konsumentow.
Chodzi Tobie o ambilight?
Jesli to miales na mysli to jakis czas temu nawet tutaj na forum w jakims temacie philipsa bylo cos pisane na temat tego super gadzetu( mi tez sie podoba ten bajer :) i chyba nawet ktos pisal o jakiejs dacie do kiedy ten patent ma Philips, wiec jesli dobrze pamietam i nic sie nie zmieni to w przyszlosci mysle ze wszystkie firmy beda mogly to stosowac. Ja wolalem kupic Soniaka pomimo ze nie ma tego gadzetu ale kilka funkcji ktore ma Sony - na nich bardziej mi zalezalo. Ale tez mam nadzieje ze dozyje ze np Sony jak juz nie da rady stosowac we wszystkich modelach to choc w topowej serii led i w serii X mogliby uzyc tego patentu, bo naprawde sprawuje sie to fajnie. A tak trzeba sobie radzic innymi sposobami :)

Dominlesne - chlopie ale to Tobie sie wydaje ze firma Sony musi dalej robic telewizory? Oni nic nie musza robic , oni moga robic zupelnie cos innego, a zajmowac sie tylko wlasnie topowymi telewizorami plus to co robia innego czyli fotografia, smartfony, tablety, jakies zestawy kin domowych itp.. oni naprawde nie musza robic tv normalnych dla ludu. Jedna rzecz trzeba zrozumiec, ze oni beda wtedy to robic jak im sie to bedzie oplacac. Pisalem to w innym watku , bardzo dobrze sprzedawal im sie model hx 850 bo byl w dobrej cenie i jakosciowo bil na glowe wszystkie modele z przed dwoch laty z tej polki, tylko co z tego jesli oni na tym jakos super nie zarobili, bo koszta tego tv byly dosyc duze w stosunku do ceny. Rok pozniej wprowadzili 905 niestety juz cena byla znacznie wyzsza i znowu nici malo ludzi kupowalo, dopiero po pewnym okresie ceny spadly- tylko to juz pozno. I mamy obecna serie topowa z ledow chcieli zrobic tanio, to zrobili tylko co z tego jesli ten tv jest slaby.... lepszy jest model serii 8 jak topowy, a to nie jest normalne. I tak zle i tak nie dobrze bo w jednej jak i w drugiej sytuacji beda ludzie niezadowoleni. Dlatego oni musza sobie przekalkulowac co jest dla nich, powtarzam dla nich bardziej oplacalne, bo ich juz nie stac jest na to zeby generowac dalsze straty za swoje telewizory. Bo z jednej strony jak maja dobry tv to sie nie sprzedaja bo sa za drogie, a z drugiej strony jak sa tanie to sa takie sobie... Pewnie mogliby sprzedac Sony pictures i Sony music - ale jakis powod musza miec ze nie sprzedaja. Byc moze za rok , dwa bedzie tak zrobione ze nic nie obejrzy sie z usb, bo filmy tak beda zabezpieczone i cinavia bedzie tak dzialac ze wszystko trzeba bedzie kupic czy to na nosniku powiedzmy bluray czy kupic w necie plik z filmem-tego nie wiemy, ale pomimo strat Sony pictures - nie sprzedaja... A wtedy juz nikt nie bedzie sie zastanawial co mozna odtworzyc przez usb czy tv bedzie mial regulacje napisow bo i tak trzeba bedzie za to zaplacic. A to naprawde nie jest trudno zeby do tego doprowadzic tylko kwestia spotkania sie odpowiednich osob i podjecie odpowiednich decyzji. Juz sa reklamacje w sklepach sam bylem swiadkiem jak ludzie przynosza bluray samsunga czy lg ( bo sprzedawcy twierdzili przy sprzedazy ze wszystko sa w stanie odczytac ), a jednak nie odczytuja wszystkiego bo cinavia im sie rowniez pojawia...a to tylko poczatek gory lodowej i co bedzie na jej dnie to tego nie wiemy, ale na pewno sie o tym przekonamy wczesniej czy pozniej - to tylko kwestia czasu.

Ostatnia edycja:

Kleofas11

Active member
Bez reklam
mam nadzieję że sony doczeka czasów kiedy Ambi będzie wolne i zacznie się sprzedaż dobrych tv z fajką funkcja

Podobno Philips (chiński koncern TP Vision) ma patent na Ambilight do 2020 roku.
Ale kto wie co będzie za 6 lat w segmencie TV.
Do tego czasu Ambilight może się konsumentom przejeść.
Telewizory będą miały kosmiczne kształty i inne bajeranckie funkcje.

Poza tym Ambilight robi wrażenie tylko gdy TV jest umieszczony 10 - max 20 cm od ściany, a nie każdy ma taką możliwość (kąt padania światła od okna i odległość patrzenia na TV).
.............................
W rankingu (za rok 2012) ogólna sprzedaż TV na świecie to :

http://www.hdtv.com.pl/forum/newsy/...zorow-na-swiecie-za-rok-2011-i-za-2012-a.html

1. Samsung - 20 %
2. LG - 13,1 %
3. Sony - 7,4 %
4. TCL - 5,8 %
5. Toshiba - 5,5 %
6. Panasonic - 5,0 %
7. Hisense - 4,7 %
8. Sharp - 4,1 %
9. Skyworth - 4,1 %
10.Philips (TPV) - 4,0 %

Za rok 2013 sprzedaż TV marki Sony zjedzie procentowo jeszcze bardziej.
.......................................
I nie gadajmy o wyższości jednych marek aut nad drugimi, bo przypomina mi się akcja pijarowa z 21 marca 2013 roku (gdy wystartowała platforma NC+).
Wtedy pojawiły się setki ustawionych wpisów (np. na portalach satkurier.pl i media2.pl) o treści identycznej ... typu : "Jak cię nie stać na Mercedesa, to jeździj Maluchem" albo "Jednego stać na Mercedesa, innego tylko na Malucha".

Wtedy NC+ zaproponowała najwyższy (full pakiet) w "promocyjnej cenie" 249 PLN za miesiąc (parodia płacenia za patrzenie w odbiornik).
Zeszli potem z cen i się kajali, ale smród i niesmak pozostał na wieki.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Podobno Philips (chiński koncern TP Vision) ma patent na Ambilight do 2020 roku.
Ale kto wie co będzie za 6 lat w segmencie TV.
Do tego czasu Ambilight może się konsumentom przejeść.
Telewizory będą miały kosmiczne kształty i inne bajeranckie funkcje.

Poza tym Ambilight robi wrażenie tylko gdy TV jest umieszczony 10 - max 20 cm od ściany, a nie każdy ma taką możliwość (kąt padania światła od okna i odległość patrzenia na TV).
.............................
W rankingu (za rok 2012) ogólna sprzedaż TV na świecie to :

http://www.hdtv.com.pl/forum/newsy/...zorow-na-swiecie-za-rok-2011-i-za-2012-a.html

1. Samsung - 20 %
2. LG - 13,1 %
3. Sony - 7,4 %
4. TCL - 5,8 %
5. Toshiba - 5,5 %
6. Panasonic - 5,0 %
7. Hisense - 4,7 %
8. Sharp - 4,1 %
9. Skyworth - 4,1 %
10.Philips (TPV) - 4,0 %

Za rok 2013 sprzedaż TV marki Sony zjedzie procentowo jeszcze bardziej.
.......................................
I nie gadajmy o wyższości jednych marek aut nad drugimi, bo przypomina mi się akcja pijarowa z 21 marca 2013 roku (gdy wystartowała platforma NC+).
Wtedy pojawiły się setki ustawionych wpisów (np. na portalach satkurier.pl i media2.pl) o treści identycznej ... typu : "Jak cię nie stać na Mercedesa, to jeździj Maluchem" albo "Jednego stać na Mercedesa, innego tylko na Malucha".

Wtedy NC+ zaproponowała najwyższy (full pakiet) w "promocyjnej cenie" 249 PLN za miesiąc (parodia płacenia za patrzenie w odbiornik).
Zeszli potem z cen i się kajali, ale smród i niesmak pozostał na wieki.

Dokladnie 2013 rok bedzie duzo slabszy, bo 2012 to rewelacyjna sprzeadz wlasnie hx 850 i innych modeli ktore to mialy wtedy dobra cene. A 2013 niestety juz ceny znowu poszly w gore wiec bedzie lipa... I zauwazmy ze byli na 3 miejscu wtedy, a pomimo tego i tak nie bylo rewelacyjnie finansowo z firma...
A propo ambilight to jesli jakos ksztalt tv sie diametralnie nie zmeni do 2020 roku to dalej beda tacy co ten gadzet bedzie sie podobal i beda chcieli miec w swoich tv..

spinacz66

New member
Bez reklam
Mnie koledzy tylko jedno zastanawia co te władze robią dla czego właściciele marki nie interweniują?Nie widzą że firma generuje straty a to już trwa powinni wymienić zarząd ktoś za to odpowiadam jakiś strategów tam mają a właściciele biernie się zachowują i nic z tego sobie nie robią wogóle nie szukają żadnych zmian a problem sam z siebie się nie wziął ktoś ceny ich produktów szacuję i wylicza z kadr i ktoś w końcu tą firmą zarządza

Ostatnia edycja:

lm648

Banned
...czy my tu mam szukać recepty na reanimację? ... nie jestem zwolennikiem tej "zacnej firmy", która potencjalnych klientów/użytkowników miała/ma tam gdzie "Słońce nie dochodzi" i nad jej problemami nie mam zamiaru ubolewać..... czyli żegnaj Sony na lata :eek:k: .... skończysz tak jak Nokia, która podobnie "nosiła się" :grin: ... a prezesi mogą popełnić harakiri :)

Rafal7

Banned
...czy my tu mam szukać recepty na reanimację? ... nie jestem zwolennikiem tej "zacnej firmy", która potencjalnych klientów/użytkowników miała/ma tam gdzie "Słońce nie dochodzi" i nad jej problemami nie mam zamiaru ubolewać..... czyli żegnaj Sony na lata :eek:k: ....

Popieram :D
Czar prysł :bober:
Gorzej tylko dla nas jak upadną na amen, będzie mniejsza konkurencja na rynku.

lm648

Banned
.... narodzą się nowe, to jest kapitalizm i wolny rynek, spoko tu niema miejsca na pustkę..... chińczyk u bram już czeka nie tylko z TV .... ma też samochody z napędem hybrydowym :) a wszystko to za półceny :)

Rafal7

Banned
Znaczek Sony już nie robi takiego wrażenia na sprzęcie jak kiedyś.
Pamiętam jak Technics wywoływał wielkie ŁOŁ jak się kupiło segmęciaka ;)

lm648

Banned
.....za "żelazną kurtyną" Technics posiadał status prawie hi-end a tak właściwie był to "budżetowy badziewiak" ..... czyli rzeczywistość nie ma się tak jaką ją widzimy lub nam ją przedstawiają komentatorzy tego świata :)
Natomiast dzisiaj znaczek na "S" powoduje to że włączają się dodatkowe receptory ostrzegające, że tylko mogę być oszukany za moje własne $.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
... ale to "cudo z gwiazdą" jest w lesingu to się nie liczy :grin:

Niestety nie jestem prezesem bo zapewne nie mam takich kompetencji na takie stanowisko,ani tez nie mam swojej firmy, a jesli chcesz sie przekonac czy na leasing bo tak sie to slowo pisze(warto wiedziec jak sie pisze dane slowo jak sie jego uzywa) to chetnie moge sie zalozyc z Toba czy auto bedzie w leasingu czy tez nie... nie widze problemu. Bez sensu pisac cos dla napisania Kolego - nawet jesli to jest zart, a pamietaj zeby samochod wziasc w leasing to tez czlowieka musi byc stac na to, a wlasciwie firme musi byc stac na taki gest, a to oznacza ze ktos taki musi miec w glowie poukladane..nikt tego za darmo nie daje. I co wazne czlowiekowi ktoremu sie daje takie auto musi na nie zaslugiwac...Moj prezes ma samochod za prawie 500 tys i podobnie ma samochod na osobe prywatna, wiec jak widzisz zdarzaja sie ludzie ktorych jest stac na zakup takiego samochodu i nie musza korzystac z tego ze sa prezesami.
I nie miej pretensji ze sie pisze nie w temacie.
Armaning to zadne jakies cudo, wiesz co innego jakbym bral w leasingu wtedy klasa E by stala jak nic i to wypasiona :) ale jak juz odbiore to zrobie zdjecia i umieszcze w odpowiednim temacie.. Ale wiesz moze kiedys jednak prezesem zostane to wtedy bedzie inna baja :)

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Lolek126Wszystkich zjada ciekawość ;)

To jeszcze chwile trzeba sie uzbroic w cierpliwosc :) ale prawie normalny samochod tylko z gwiazda na masce i za inne pieniadze... choc teraz Kolega dal mi do myslenia po co kupowac samochd jak moga dac w pracy i wszystko oplacac tylko zeby tak chcieli dawac :) trzeba zostac dyrektorem wtedy juz jest szansa :).
A propo zarzadzania w Sonym to ja mysle ze czesc tam ludzi wie co chce zrobic tylko mysle ze nie maja wypracowanego jednego konkretnego zdania. Bo oni naprawde moga przestac robic tv dla zwyklych ludzi ze tak sie wyraze i moga zaczac sprzedawac mieszkania i domy. Tylko z jednej strony chetnie by sie pozbyli tego dzialu , a zdrugiej strony mysle ze jest im zal..bo jakby nie patrzec to sa lata gdzie Sony bylo kojarzone z tv.
Tak samo nie wierzmy w to co pisza ze jak to Chinczycy czekaja juz ze wszystkim zeby wejsc do Europy, juz takie rzeczy slyszalem jakies 2 lata temu i jak to nie mialo byc tanio. I jakos tego czlowiek nie widzi, a srednia jesli chodzi o wielksoc tv w Polsce to 42 cale to gdzie ta taniosc.... sie pytam, gdzie te tanie samochody Chinskie ktore zadnych testow nie przeszlyby zeby wjechac do Europy. Srednia wieku samochodu w Polsce w tvn turbo mowili w tamtym roku to okolo 10 lat- faktycznie mamy niesamowicie tanie samochody..
I pamietajmy tez o jednym ze jesli Sony by powiedzmy calkowicie wycofali sie z rynku tv bo zbankrutowac to oni nigdy nie zbankrutuja to nastepny w kolejce bedzie Panasonic i jak zrobia porzadek z Pansem to juz samsung i lg postara sie zeby ceny odpowiednio w gore poszly w stosunku do ich cen obecnych.. Bo moze Lg i Samsung tak oficjalnie sie nie lubia, ale zaloze sie ze nie oficjalnie to Panowie z tych dwoch firm spotykaja sie i startegie obmyslaja jak dowalic firmom japonskim..Dlatego ja np nie lubie firm Koreanskich ale jakby bylo im zle czytaj mieliby problem finansowy tak samo bym trzymal kciuki za nich bo im wiecej firm tym lepiej jest dla nas i miejmy nadzieje ze nigdy sie o tym nie przekonamy.

Ostatnia edycja:
Status
Zamknięty.
Do góry