Fioletowe i zielone obramówki w projektorze Sony VPL-VW 260 - uszkodzony??

trapezinski

New member
Cześć! Odebrałem właśnie kupiony na OLX używany projektor Sony
SONY VPL-VW 260. Ustawiłem rozmiar i przesunięcie obrazu do wielkości ekranu, a następnie ostrość. W dalszej kolejności ustawiałem pozostałe parametry wyświetlania i generalnie obraz na pierwszy rzut oka wydaje się być w porządku, ale jest niezwykle irytujący element w postaci fioletowych i zielonych obramówek wokół napisów. Występuje to zarówno w samym menu projektora, jak też w Google TV. Załączam fotki menu (bez źródła):

1000047155.jpg 1000047230.jpg
Oraz kadry filmu: 1000047229.jpg 1000047227.jpg
Ponadto cienie nie są gładkie/płynne, lecz takie stopniowanie (na poniższym kadrze widać to na ścianie za aktorem).

1000047225.jpg

Bardzo proszę o rady, jeśli są to rzeczy ustawialne.

Myślicie, że kupiłem uszkodzony projektor?
Z tego co czytam, to może to być przestawiona matryca.

Resetowałem ustawienia obrazu, ale nic to nie dało.

Attachments

• 1000047225.jpg
    1000047225.jpg
    2,7 MB · Wyś: 16
  • 1000047227.jpg
    1000047227.jpg
    2,5 MB · Wyś: 14

trapezinski

New member
Nie. Jest to "Uznany za niewinnego" (polecam) na Apple TV i odtwarzany przez Chromecasta 4.0 4k.

Ustaliłem dotychczas, że opisany przeze mnie problem to "przesunięte matryce"\"rozkalibrowana optyka, a konkretnie panele LCOS" i można to wyregulować programowo lub mechanicznie.

Będę dawał znać w miarę rozwoju wydarzeń.

trapezinski

New member
OK! Sprawa wyjaśniona i problem udało się rozwiązać, a wszystko dzięki cudownemu człowiekowi z jednego z warszawskich serwisów, który zupełnie bezinteresownie udzielił mi telefonicznie wskazówek, które doprowadziły do szczęśliwego zakończenia tej mrożącej krew w żyłach przygody. Otóż, wspomniany wyżej anioł, poinformował mnie, że w tych projektorach mechaniczna regulacja matryc nie wchodzi w grę, lecz z tego co pamięta, to jest możliwość programowego ich ustawienia i to z poziomu menu projektora (nawet nie serwisowego!). W międzyczasie ze strony producenta dowiedziałem się, że istnieje narzędzie o nazwie "Projector Calibration Pro", który pozwala na zaawansowaną regulację projektorów VPL-VW5000ES, VPL-VZ1000ES, VPL-VW995ES/VW870ES/VW878/VW855, VPL-VW885ES/VW760ES/VW768/VW745, VPL-VW695ES/VW570ES/VW578/VW555, VPL-VW285ES/VW260ES/VW268/VW245,VPL-HW65ES/HW69/HW60 w zakresie m.in. wyrównania panelu (poniżej fragment instrukcji dotyczącej tej funkcji).

Zrzut ekranu 2025-01-02 122838.png

Ostatecznie okazało się, że nawet nie musiałem instalować tego oprogramowania, gdyż pan serwisant miał rację i w menu projektora znajdowała się owa regulacja. Z poziomu menu projektora można było dokonać regulacji koloru niebieskiego oraz czerwonego. Do wyboru były dwa sposoby: zbiorczy - przesuwający całą siatkę oraz obszarowy - pozwalający na precyzyjną regulację poszczególnych fragmentów siatki (każdego skrzyżowania jej lini - łącznie 180 obszarów). Po wstępnym wyrównaniu całości siatki, obraz już wyglądał normalnie - zajęło to dosłownie 3 minuty! Gdy jednak przyjrzałem się liniom niebieskiej siatki okazało się, że mimo wyczerpania zakresu regulacji zbiorczej, pewien obszar nadal nie jest wyrównany. Wtedy przełączyłem tryb regulacji na obszarowy i na szczęście posiadał on własny/dodatkowy zakres regulacji, co pozwoliło mi na bardzo precyzyjne ustawienie każdego koloru (niebieskiego i czerwonego). Wprawdzie niebieski w niewielkim obszarze nadal nie jest ustawiony idealnie, mimo wyczerpania zakresu regulacji, lecz efekt i tak jest znakomity! Całość regulacji zajęła mi około 2-3 godzin (konieczne były krótkie przerwy, bo tak długie wpatrywanie się w linie siatki było bardzo męczące dla oczu).
Być może program Projector Calibration Pro pozwala na jeszcze dokładniejsze ustawienie (i z tego co widzę, posiada regulację nie tylko czerwonego i niebieskiego, lecz również zielonego i białego. Być może w przyszłości to sprawdzę.

Proces regulacji z poziomu projektora zaprezentowano w filmie:
.

Gorące podziękowania dla pana serwisanta, który mnie uratował.

Temat uważam za zamknięty.

Arek

Member
@trapezinski kupiłeś ten egzemplarz co ma 1900h przebiegu? Jak całościowe wrażenia? Przesiadałeś się z jakiego ? Jak obraz na materiale 4kHDR mocno ściemnia się?

trapezinski

New member
Tak, dokładnie. Obserwowałeś tę ofertę?
Przesiadłem się z Optomy HD141X, więc różnica była ogromna (w rozmiarze urządzenia też 😅). Obraz w 4k HDR rzeczywiście jest znacznie ciemniejszy.
1000047107.jpg

1000047108.jpg

Do góry