Fioletowe i zielone obramówki w projektorze Sony VPL-VW 260 - uszkodzony??

trapezinski

New member
Cześć! Odebrałem właśnie kupiony na OLX używany projektor Sony
SONY VPL-VW 260. Ustawiłem rozmiar i przesunięcie obrazu do wielkości ekranu, a następnie ostrość. W dalszej kolejności ustawiałem pozostałe parametry wyświetlania i generalnie obraz na pierwszy rzut oka wydaje się być w porządku, ale jest niezwykle irytujący element w postaci fioletowych i zielonych obramówek wokół napisów. Występuje to zarówno w samym menu projektora, jak też w Google TV. Załączam fotki menu (bez źródła):

1000047155.jpg 1000047230.jpg
Oraz kadry filmu: 1000047229.jpg 1000047227.jpg
Ponadto cienie nie są gładkie/płynne, lecz takie stopniowanie (na poniższym kadrze widać to na ścianie za aktorem).

1000047225.jpg

Bardzo proszę o rady, jeśli są to rzeczy ustawialne.

Myślicie, że kupiłem uszkodzony projektor?
Z tego co czytam, to może to być przestawiona matryca.

Resetowałem ustawienia obrazu, ale nic to nie dało.

Attachments

• 1000047225.jpg
    1000047225.jpg
    2,7 MB · Wyś: 24
  • 1000047227.jpg
    1000047227.jpg
    2,5 MB · Wyś: 21

trapezinski

New member
Nie. Jest to "Uznany za niewinnego" (polecam) na Apple TV i odtwarzany przez Chromecasta 4.0 4k.

Ustaliłem dotychczas, że opisany przeze mnie problem to "przesunięte matryce"\"rozkalibrowana optyka, a konkretnie panele LCOS" i można to wyregulować programowo lub mechanicznie.

Będę dawał znać w miarę rozwoju wydarzeń.

trapezinski

New member
OK! Sprawa wyjaśniona i problem udało się rozwiązać, a wszystko dzięki cudownemu człowiekowi z jednego z warszawskich serwisów, który zupełnie bezinteresownie udzielił mi telefonicznie wskazówek, które doprowadziły do szczęśliwego zakończenia tej mrożącej krew w żyłach przygody. Otóż, wspomniany wyżej anioł, poinformował mnie, że w tych projektorach mechaniczna regulacja matryc nie wchodzi w grę, lecz z tego co pamięta, to jest możliwość programowego ich ustawienia i to z poziomu menu projektora (nawet nie serwisowego!). W międzyczasie ze strony producenta dowiedziałem się, że istnieje narzędzie o nazwie "Projector Calibration Pro", który pozwala na zaawansowaną regulację projektorów VPL-VW5000ES, VPL-VZ1000ES, VPL-VW995ES/VW870ES/VW878/VW855, VPL-VW885ES/VW760ES/VW768/VW745, VPL-VW695ES/VW570ES/VW578/VW555, VPL-VW285ES/VW260ES/VW268/VW245,VPL-HW65ES/HW69/HW60 w zakresie m.in. wyrównania panelu (poniżej fragment instrukcji dotyczącej tej funkcji).

Zrzut ekranu 2025-01-02 122838.png

Ostatecznie okazało się, że nawet nie musiałem instalować tego oprogramowania, gdyż pan serwisant miał rację i w menu projektora znajdowała się owa regulacja. Z poziomu menu projektora można było dokonać regulacji koloru niebieskiego oraz czerwonego. Do wyboru były dwa sposoby: zbiorczy - przesuwający całą siatkę oraz obszarowy - pozwalający na precyzyjną regulację poszczególnych fragmentów siatki (każdego skrzyżowania jej lini - łącznie 180 obszarów). Po wstępnym wyrównaniu całości siatki, obraz już wyglądał normalnie - zajęło to dosłownie 3 minuty! Gdy jednak przyjrzałem się liniom niebieskiej siatki okazało się, że mimo wyczerpania zakresu regulacji zbiorczej, pewien obszar nadal nie jest wyrównany. Wtedy przełączyłem tryb regulacji na obszarowy i na szczęście posiadał on własny/dodatkowy zakres regulacji, co pozwoliło mi na bardzo precyzyjne ustawienie każdego koloru (niebieskiego i czerwonego). Wprawdzie niebieski w niewielkim obszarze nadal nie jest ustawiony idealnie, mimo wyczerpania zakresu regulacji, lecz efekt i tak jest znakomity! Całość regulacji zajęła mi około 2-3 godzin (konieczne były krótkie przerwy, bo tak długie wpatrywanie się w linie siatki było bardzo męczące dla oczu).
Być może program Projector Calibration Pro pozwala na jeszcze dokładniejsze ustawienie (i z tego co widzę, posiada regulację nie tylko czerwonego i niebieskiego, lecz również zielonego i białego. Być może w przyszłości to sprawdzę.

Proces regulacji z poziomu projektora zaprezentowano w filmie:
.

Gorące podziękowania dla pana serwisanta, który mnie uratował.

Temat uważam za zamknięty.

Arek

Member
@trapezinski kupiłeś ten egzemplarz co ma 1900h przebiegu? Jak całościowe wrażenia? Przesiadałeś się z jakiego ? Jak obraz na materiale 4kHDR mocno ściemnia się?

trapezinski

New member
Tak, dokładnie. Obserwowałeś tę ofertę?
Przesiadłem się z Optomy HD141X, więc różnica była ogromna (w rozmiarze urządzenia też 😅). Obraz w 4k HDR rzeczywiście jest znacznie ciemniejszy.
1000047107.jpg

1000047108.jpg

Arek

Member
Tak, korespondowałem ze sprzedającym :) w sumie już prawie byłem zdecydowany na HW65ES a tu nagle za niewielką dopłatę Twój egzemplarz, więc była rozkminka :) I skończyło się na tym, że oddałem swojego 1080p DLP do czyszczenia i jeszcze rozchodzę pomysł wymiany. Mam cichą nadzieję że coś się zmieni na rynku projektorów dzięki agresywnemu wejściu chińskich graczy, więc przyglądam się takim projektom jak zrobiła ostatnio firma Valerion.

Do góry