finalny wybór-do 3300 zł 47`Panasonic ET5E/Philips 6607 ew.40`Samsung 6800/42`LG 660

never

New member
do tej pory, po lekturze forum znalazłem 4 modele które odpowiadają moim preferencją:

w cenie do 3400 zł mogę mieć:

telewizory 47 cali:
1. Panasonic TX-L47ET5E 3340 zł
+ dobre skalowanie sygnału SD
+ dobra czerń
+ szybkie menu
+ znajomy nie zauważył gubienia ustawień aczkolwiek nie sądzę aby zwrócił na to uwagę :p

- matryca LG z 2011 - ponoć gorsza

2. Philips 47PFL6007 w promocji z konsolą Xbox 4299 zł
+ i - ambilight - może czasem przeszkadzać
+ niezły czarny kolor
- czytałem, że ma problemy z gubieniem ustawień czy wolno działającym menu
- sporo jakiś dziwnych przypadłości

jeśli chodzi o 46 cali to w zasadzie finansowo kończy się na w/w. dochodzą jeszcze telewizory 40 cali i zostaje parę stówek w kieszeni (a może nawet warto wybrać coś z mniejszych opcji):
LG i Samsung 46 cali za drogie.

1. LG 42LM660S 2759 zł
+ pilot magic - idealny do obsługii smart :)

2. Samsung 40ES6008 2837 zł
? nie wiem czy dobrze widzę, ale mam wrażenie jakby na obrazie było lekkie ziarno
+ czyta po prostu wszystko łącznie z dźwiękiem DTS i napisami txt - super opcja ponieważ nie muszę podpinać komputera, (przerabianie filmów mnie nie interesuje - wole podłączyć komputer)
+ nie zauważyłem lagowania menu

- duże problemy z cloudingiem - w warunkach sklepowych nie widziałem w żadnym TV

3. Panasonic TX-L42ET5E 2690 zł
4. Philips 42PFL6007 2969 zł

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 15 m^2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? do 2m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost, ew. pod niewielkim kątem
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać lub wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? okno w którym będzie stał TV wystawione jest na wschód
7.Jaki masz obecnie telewizor ? CRT Daewoo
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? dobrą jakość wykonania, w miarę szybkie menu, nie gubił ustawień, dobrze wpółpracował z konsolą, posiadał USB, możliwość podpięcia klawiatury, czytał jak największą liczbę formatów multimedialnych, polskie napisy, funcje smart - przegląradka - korzystamy z kinomaniak.tv, możliwość sterowania smartfonem, okulardy 3d na wyposażeniu najlepiej, dobra współpraca z komputerem
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? kablówka lub satelita (raczej to drugie)
10.Jakie urządzenia ? konsola, dysk twardy, kino domowe (później), teraz głośniki 2.1 firmy logitech
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? różnie, ale powiedzmy żę 4-5 h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? nie wiem
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy - wszystkie gatunki, seriale - różne - fantasy, kryminalne, filmy przyrodnicze, programy informacyjne, programy muzyczne, sport - programy motoryzacyjne, oraz sporty ekstremalne
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? nie wiem czy funkcje internetu w TV są dla mnie (pierwszy TV typu smart)
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? tak, powiedzmy że około 5-10 h na tydzień
16.Preferencje co do marki ? nie mam
17.Preferencje co do wielkości ? ideał około 46 cali
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? gubienie ustawień, mega wolne menu, nie odtwarzanie popularnych plików multimedialnych,
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami, popłudniami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? TV + konsola maks 4200 czyli TV maks do 3300-3350
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? tak. aktywne zapewnia ostrzyjszy, ładniejszy obraz, ale nie jest wymagane. możę być też pasywne.

bseweryn7

New member
Witam sam zastanawiam się i założyłem wątek właśnie o 42cale. Co do tv to powyżej 42 cali bym odrzucił na Twoim miejscu (być może się mylę), co do smart tv szczerze zrezygnowałem z tego bajeru na rzecz przystawki podeśle Ci na prv jak chcesz. Jednak po dzisiejszej wizycie w sklepie z 42 cali bo na tych się skupiałem uważam za najlepsze Panasonic i Philips chodź nie powiem lg fajny(wygląd) i ten pilot ale jednak jakoś dla mnie nie do przyjęcia wyświetlanego obrazu jeszcze z tydzień temu bym się pociachał za LG ale przyjrzałem się i wiem ze nie warto i w sumie złe doświadczenie bo miałem kiedyś telefon p970 i chyba z rok odpisywali że aktualizacja w drodze wiec sprzedałem i jednak nie będę do tego wracał.
wiec ja czekam na dostawę do sklepu philipsa i będe się w środę pastwił który wybrać :) chodź jak by był toshiba 42VL963 to zdecydował bym się wtedy na 100% ale nie ma nigdzie do tej ceny wiec wyboru nie mam.

never

New member
@bseweryn7

czemu odrzucasz TV powyżej 42`? właśnie dla mnie im więcej tym większa radocha z oglądania filmów 3D. nawet narzeczona - która bardzo chciała 40 cali po wczorajszej wizycie w Saturnie zmieniła zdanie i stwierdziła, że 46 cali to jest to :) wiem, że materiał SD na większym TV będzie wyglądał gorzej. 40 cali to raczej jeśli faktycznie warto zrezygnować z wielkości na rzecz jakości. Przystawki na usb znam - dzieki :) Ale nie chce dokupować bo jednak funkcje smart mają być tylko takim uzupełnieniem maksymalnie, posiadam smartfona oraz komputer do takich zastosowań. W mojej okolicy mam duży problem z obejrzeniem tego Philipsa - widziałem go raz przez dosłownie chwilkę. Pozostałe też mi się podobają. Nie sądzę abym był jakimś mega graficznym melomanem który będzie w stanie wychwycić wszystkie kruczki, dlatego stawiam teraz na bezproblemowość obsługi - funkcje ustawień obrazu, gubienie ustawień, szybkość działania menu i funkcji smart - wszystko napisałem zresztą w pierwszym wątku :)

bseweryn7

New member
@bseweryn7

czemu odrzucasz TV powyżej 42`? właśnie dla mnie im więcej tym większa radocha z oglądania filmów 3D. nawet narzeczona - która bardzo chciała 40 cali po wczorajszej wizycie w Saturnie zmieniła zdanie i stwierdziła, że 46 cali to jest to :) wiem, że materiał SD na większym TV będzie wyglądał gorzej. 40 cali to raczej jeśli faktycznie warto zrezygnować z wielkości na rzecz jakości. Przystawki na usb znam - dzieki :) Ale nie chce dokupować bo jednak funkcje smart mają być tylko takim uzupełnieniem maksymalnie, posiadam smartfona oraz komputer do takich zastosowań. W mojej okolicy mam duży problem z obejrzeniem tego Philipsa - widziałem go raz przez dosłownie chwilkę. Pozostałe też mi się podobają. Nie sądzę abym był jakimś mega graficznym melomanem który będzie w stanie wychwycić wszystkie kruczki, dlatego stawiam teraz na bezproblemowość obsługi - funkcje ustawień obrazu, gubienie ustawień, szybkość działania menu i funkcji smart - wszystko napisałem zresztą w pierwszym wątku :)

Może źle zinterpretowałem nie odrzucam ale nie wiem czy z 2 metrów będzie Ci się dobrze oglądało i czy to 3D będzie miało porządną jakość, bo jak by nie było 2 metry trochę mało do 46cali takie jest moje osobiste zdanie, najlepiej żeby Kiki guru tego forum i inni fachowcy się wypowiedzieli o odległości. a co do philipsa ciężko go spotkać nawet w Krakowie tylko w euro rtv Czyżyny znalazłem wiec nie takie hop. (szczerze z wyglądu jest naprawdę ładny). przystawki no nie każda jest sobie równa to tak na marginesie i nic poza samsungiem nie ma za dużo do zaoferowania ( philips podobno będzie się starał) ale ale to się okaże;) Ja również xbox komputer smartfon ale przystawkę kupie by nie latać z laptopem za każdym razem by obejrzeć coś z stronki np; kinomaniak ( jeśli wybiorę panasonica bo nie ma flash)

damiok

New member
no właśnie stoję przed podobnym wyborem i w zasadzie po dzisiejszej wizycie w MM wybór ograniczam do Panasonica i Philipsa - otóż posiadam konto premium na kinomaniak.tv i czy spod TV jednego i drugiego obejrzę materiały wideo z tej stronki?
Zaczynam bardziej skłaniać się ku Panasonicowi - okazało się że obsługuje DTS czyli nie trzeba podłączać komputera aby obejrzeć pliki z tym formatem dźwiękowym. Philips nie obsługuje DTS ;(Menu w Panasonicu chodzi idealnie - żadnych przycięć - mega płynność. Panasonic ma mniej opcji ustawienia/konfiguracji. Ale obraz jest super :) :)

Ostatnia edycja:

bseweryn7

New member
no właśnie jak to jest bo w zasadzie po dzisiejszej wizycie w MM wybór ograniczam do Panasonica i Philipsa - otóż posiadam konto premium na kinomaniak.tv i czy spod TV jednego i drugiego obejrzę materiały wideo z tej stronki?
Zaczynam bardziej skłaniać się ku Panasonicowi - okazało się że obsługuje DTS czyli nie trzeba podłączać komputera aby obejrzeć pliki z tym formatem dźwiękowym. Philips nie obsługuje DTS ;(Menu w Panasonicu chodzi idealnie - żadnych przycięć - mega płynność. Panasonic ma mniej opcji ustawienia/konfiguracji. Ale obraz jest super :) :)

Panas nie ma flash wiec kinomaniak nie chodzi.

damiok

New member
Nazwa pliku: K:\Avatar.2009.1080p.BluRay.X264-AMIABLE\avatar.2009.1080p.bluray.x264.mkv
Rozmiar pliku: -1153089258 bajtów
Rozmiar obrazu: 1920x1080
Liczba wszystkich strumieni: 3

============= Strumień: 1 ===============
Major type: Video
Sub type: H.264/MPEG-4 AVC
FourCC: avc1 (H.264/MPEG-4)
Bit planes: 24
Dimensions: 1920x1080
AvgTimePerFrame: 417083
FPS: 23,98

============= Strumień: 2 ===============
Major type: Audio
Sub type: DTS
Channels: 6
Audio tag: 0x2001 (DTS (Digital Theater System))
Frequence: 48000 Hz

============= Strumień: 3 ===============
Major type: Text
Sub type: Plain / System default encoding

proszę, oto dane pliku jaki dziś odtworzyłem na Panasonicu w Media Markt

http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/...ecifications/8950116/index.html?view=&angle=4

Ostatnia edycja:

WojtR

Member
Bez reklam
podpinam się mam ten sam rozrzut Philips 6007 /Samsung 6800/42`LG 660 /Sony HX750

jak w końcu obecnie chodzi soft w tym Philu i co z tym modeli zaoferuje najlepszą jakość obrazu / mniejszy clouding / lepszą czerń - sygnał C+ HD , oglądane z 2.5-3m - TV sypialnia

damiok

New member
@WojtR

jeśli chodzi o soft w Philipsie i byłem w sklepie neonet w dniu otwarcia - używałem Philipsa i była po prostu tragedia... TV strasznie mulił. Podjechałem parę dni później z dziewczyną, musiała zainstalować się aktualizacja ponieważ menu przyspieszyło - tzn nadal nie było tak jak choćby w Sony, Panasonicu, LG ale było całkiem przyzwoicie - delikatne lagi. Martwią mnie natomiast problemy zgłaszane przez użytkowników wątków o Philipsie - np. po wyłączeniu ustawień Motion, wyłączeniu i włączeniu TV w opcjach ustawienie jest w pozycji off natomiast faktycznie jest włączone.

rafallo777

New member
Nazwa pliku: K:\Avatar.2009.1080p.BluRay.X264-AMIABLE\avatar.2009.1080p.bluray.x264.mkv
Rozmiar pliku: -1153089258 bajtów
Rozmiar obrazu: 1920x1080
Liczba wszystkich strumieni: 3

============= Strumień: 1 ===============
Major type: Video
Sub type: H.264/MPEG-4 AVC
FourCC: avc1 (H.264/MPEG-4)
Bit planes: 24
Dimensions: 1920x1080
AvgTimePerFrame: 417083
FPS: 23,98

============= Strumień: 2 ===============
Major type: Audio
Sub type: DTS
Channels: 6
Audio tag: 0x2001 (DTS (Digital Theater System))
Frequence: 48000 Hz

============= Strumień: 3 ===============
Major type: Text
Sub type: Plain / System default encoding

proszę, oto dane pliku jaki dziś odtworzyłem na Panasonicu w Media Markt

Telewizory - Telewizory LCD 3D - TX-L47ET5 -specifications -Panasonic Polska

I serio na tym Panasie dźwięk DTS MA chodził? A może faktycnie był plik mvk, ale dźwięk normalny DD+, albo AC3.

bseweryn7

New member
Kupiłem decyzja ciężka jednak Panasonic wygrał za równo dla mnie jakością i cenowo co do funkcji koło soboty postaram się napisać co i jak bo dziś odpalę go dopiero wieczorem wiec do usłyszenia!
PS. Mam prośbę jak ktoś ma ustawienia kalibracje Proszę podeślijcie link albo na priv.
Pozdrawiam

damiok

New member
I serio na tym Panasie dźwięk DTS MA chodził? A może faktycnie był plik mvk, ale dźwięk normalny DD+, albo AC3.

może ktoś inny niech sprawdzi. u mnie w nazwie pliku oraz w danych o pliku pisze DTS

Kupiłem decyzja ciężka jednak Panasonic wygrał za równo dla mnie jakością i cenowo co do funkcji koło soboty postaram się napisać co i jak bo dziś odpalę go dopiero wieczorem wiec do usłyszenia!
PS. Mam prośbę jak ktoś ma ustawienia kalibracje Proszę podeślijcie link albo na priv.
Pozdrawiam

ustawienia - http://www.hdtv.com.pl/forum/panaso...warty-cokolwiek-robimy-robimy-z-pasja-16.html

możesz sprawdzić czy działa u Ciebie dźwięk przy odtwarzaniu z pendrive plików mkv z dźwiękiem DTS

Do góry