do tej pory, po lekturze forum znalazłem 4 modele które odpowiadają moim preferencją:
w cenie do 3400 zł mogę mieć:
telewizory 47 cali:
1. Panasonic TX-L47ET5E 3340 zł
+ dobre skalowanie sygnału SD
+ dobra czerń
+ szybkie menu
+ znajomy nie zauważył gubienia ustawień aczkolwiek nie sądzę aby zwrócił na to uwagę
- matryca LG z 2011 - ponoć gorsza
2. Philips 47PFL6007 w promocji z konsolą Xbox 4299 zł
+ i - ambilight - może czasem przeszkadzać
+ niezły czarny kolor
- czytałem, że ma problemy z gubieniem ustawień czy wolno działającym menu
- sporo jakiś dziwnych przypadłości
jeśli chodzi o 46 cali to w zasadzie finansowo kończy się na w/w. dochodzą jeszcze telewizory 40 cali i zostaje parę stówek w kieszeni (a może nawet warto wybrać coś z mniejszych opcji):
LG i Samsung 46 cali za drogie.
1. LG 42LM660S 2759 zł
+ pilot magic - idealny do obsługii smart
2. Samsung 40ES6008 2837 zł
? nie wiem czy dobrze widzę, ale mam wrażenie jakby na obrazie było lekkie ziarno
+ czyta po prostu wszystko łącznie z dźwiękiem DTS i napisami txt - super opcja ponieważ nie muszę podpinać komputera, (przerabianie filmów mnie nie interesuje - wole podłączyć komputer)
+ nie zauważyłem lagowania menu
- duże problemy z cloudingiem - w warunkach sklepowych nie widziałem w żadnym TV
3. Panasonic TX-L42ET5E 2690 zł
4. Philips 42PFL6007 2969 zł
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 15 m^2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? do 2m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost, ew. pod niewielkim kątem
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać lub wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? okno w którym będzie stał TV wystawione jest na wschód
7.Jaki masz obecnie telewizor ? CRT Daewoo
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? dobrą jakość wykonania, w miarę szybkie menu, nie gubił ustawień, dobrze wpółpracował z konsolą, posiadał USB, możliwość podpięcia klawiatury, czytał jak największą liczbę formatów multimedialnych, polskie napisy, funcje smart - przegląradka - korzystamy z kinomaniak.tv, możliwość sterowania smartfonem, okulardy 3d na wyposażeniu najlepiej, dobra współpraca z komputerem
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? kablówka lub satelita (raczej to drugie)
10.Jakie urządzenia ? konsola, dysk twardy, kino domowe (później), teraz głośniki 2.1 firmy logitech
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? różnie, ale powiedzmy żę 4-5 h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? nie wiem
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy - wszystkie gatunki, seriale - różne - fantasy, kryminalne, filmy przyrodnicze, programy informacyjne, programy muzyczne, sport - programy motoryzacyjne, oraz sporty ekstremalne
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? nie wiem czy funkcje internetu w TV są dla mnie (pierwszy TV typu smart)
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? tak, powiedzmy że około 5-10 h na tydzień
16.Preferencje co do marki ? nie mam
17.Preferencje co do wielkości ? ideał około 46 cali
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? gubienie ustawień, mega wolne menu, nie odtwarzanie popularnych plików multimedialnych,
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami, popłudniami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? TV + konsola maks 4200 czyli TV maks do 3300-3350
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? tak. aktywne zapewnia ostrzyjszy, ładniejszy obraz, ale nie jest wymagane. możę być też pasywne.
w cenie do 3400 zł mogę mieć:
telewizory 47 cali:
1. Panasonic TX-L47ET5E 3340 zł
+ dobre skalowanie sygnału SD
+ dobra czerń
+ szybkie menu
+ znajomy nie zauważył gubienia ustawień aczkolwiek nie sądzę aby zwrócił na to uwagę
- matryca LG z 2011 - ponoć gorsza
2. Philips 47PFL6007 w promocji z konsolą Xbox 4299 zł
+ i - ambilight - może czasem przeszkadzać
+ niezły czarny kolor
- czytałem, że ma problemy z gubieniem ustawień czy wolno działającym menu
- sporo jakiś dziwnych przypadłości
jeśli chodzi o 46 cali to w zasadzie finansowo kończy się na w/w. dochodzą jeszcze telewizory 40 cali i zostaje parę stówek w kieszeni (a może nawet warto wybrać coś z mniejszych opcji):
LG i Samsung 46 cali za drogie.
1. LG 42LM660S 2759 zł
+ pilot magic - idealny do obsługii smart
2. Samsung 40ES6008 2837 zł
? nie wiem czy dobrze widzę, ale mam wrażenie jakby na obrazie było lekkie ziarno
+ czyta po prostu wszystko łącznie z dźwiękiem DTS i napisami txt - super opcja ponieważ nie muszę podpinać komputera, (przerabianie filmów mnie nie interesuje - wole podłączyć komputer)
+ nie zauważyłem lagowania menu
- duże problemy z cloudingiem - w warunkach sklepowych nie widziałem w żadnym TV
3. Panasonic TX-L42ET5E 2690 zł
4. Philips 42PFL6007 2969 zł
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 15 m^2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? do 2m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost, ew. pod niewielkim kątem
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać lub wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? okno w którym będzie stał TV wystawione jest na wschód
7.Jaki masz obecnie telewizor ? CRT Daewoo
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? dobrą jakość wykonania, w miarę szybkie menu, nie gubił ustawień, dobrze wpółpracował z konsolą, posiadał USB, możliwość podpięcia klawiatury, czytał jak największą liczbę formatów multimedialnych, polskie napisy, funcje smart - przegląradka - korzystamy z kinomaniak.tv, możliwość sterowania smartfonem, okulardy 3d na wyposażeniu najlepiej, dobra współpraca z komputerem
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? kablówka lub satelita (raczej to drugie)
10.Jakie urządzenia ? konsola, dysk twardy, kino domowe (później), teraz głośniki 2.1 firmy logitech
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? różnie, ale powiedzmy żę 4-5 h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? nie wiem
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy - wszystkie gatunki, seriale - różne - fantasy, kryminalne, filmy przyrodnicze, programy informacyjne, programy muzyczne, sport - programy motoryzacyjne, oraz sporty ekstremalne
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? nie wiem czy funkcje internetu w TV są dla mnie (pierwszy TV typu smart)
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? tak, powiedzmy że około 5-10 h na tydzień
16.Preferencje co do marki ? nie mam
17.Preferencje co do wielkości ? ideał około 46 cali
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? gubienie ustawień, mega wolne menu, nie odtwarzanie popularnych plików multimedialnych,
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami, popłudniami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? TV + konsola maks 4200 czyli TV maks do 3300-3350
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? tak. aktywne zapewnia ostrzyjszy, ładniejszy obraz, ale nie jest wymagane. możę być też pasywne.