Panowie, niewiem czy to nie głupie pytanie ale oco chodzi z tymi różnymi wariantami filmów na torrentach, chciałem sobie sciagnac film który mam na plycie bluray ale syn mi zabral konsole xbox i niemam teraz na czym odtworzyc
a tam 5 wersji - 8bit SDR, 10bit SDR, i o dziwo ten niby gorszy plik 8bit jest większy od tego 10bit.
Potem HDR - no to juz rozumiem roznice hdr-sdr, ale ten z kolei 10bit HDR jest wagowo o połowe lżejszy niż plik 8bit SDR.
No i pełne wersje - iso, remux itp to też bezstratne rozumiem.
Moj TV i proj odtwarza hdr i taka tez wersje chciałbym obejrzec, natomiast martwi mnie ta waga plików 10bit HDR waży np.20GB a 8bit SDR 40GB.
Który wybrać? który z tych konwertowanych plików (nie iso czy remux) będzie jakosciowo najlepszy?
I czy lepiej większy SDR czy mniejszy plik HDR?
Pozdrawiam
a tam 5 wersji - 8bit SDR, 10bit SDR, i o dziwo ten niby gorszy plik 8bit jest większy od tego 10bit.
Potem HDR - no to juz rozumiem roznice hdr-sdr, ale ten z kolei 10bit HDR jest wagowo o połowe lżejszy niż plik 8bit SDR.
No i pełne wersje - iso, remux itp to też bezstratne rozumiem.
Moj TV i proj odtwarza hdr i taka tez wersje chciałbym obejrzec, natomiast martwi mnie ta waga plików 10bit HDR waży np.20GB a 8bit SDR 40GB.
Który wybrać? który z tych konwertowanych plików (nie iso czy remux) będzie jakosciowo najlepszy?
I czy lepiej większy SDR czy mniejszy plik HDR?
Pozdrawiam