Filmiki do testów tx-p50x60 i 50pn6500

Iwon

New member
Cześć, zastanawiam się pomiędzy panasonic tx-p50x60 a lg 50pn6500. W carrefurze oba modele stoją obok siebie. Leci na nich jakiś spot reklamowy marketu, nie wiem w jakiej jakości on jest. Czy ktoś może mi powiedzieć skąd pobrać materiał filmowy do testów? Chodzi mi głównie o plik w rozdzielczości takiej jak nadaje nasza polska telewizja przez dvbt.

Iwon

New member
Dzięki Kiki, tak zrobiłam. Różnice między tymi dwoma tv są małe. Tak było na wszystkich testowanych filmikach w róznych jakościach. Panasonic pomimo, że jest Hd ready to film (Piraci z Karaibów 4 Full HD Zwiastun.mp4) wyświetlał ostrzej. Było widać zmarszczki na twarzy a Lg rozmywa twarz. Tak samo było na filmikach w niższej jakości i tych nagranych prosto z dvbt. Ostatecznie wybrałam Panasonica bo na Lg nic nie było do końca białe. Na filmiku z meczem było to bardzo widoczne - na LG piłkarze mieli szare koszulki a na Panasonicu białe:) Kontrast na maxa nic nie dał.
Panasonica zamówilam w mall.pl dotarł w całości wszystko ok. Jednak gdy ściagam z chomika pliki np Piraci z Karaibów - Na nieznanych wodach Lektor PL.720p.BRRip.XviD.AC3-GRG.avi ponad 1gb to wyświetla, że nie obsługuje takiego pliku ale mniejsze avi wyświetla. Sprawe zapewne rozwiąże dongle box bo i tak miałam zamiar go kupić ale nie rozumiem tego, że jedne avi czyta a innych nie.

Iwon

New member
Po prawie miesiącu użytkowania powiem, że warto. Sprawa nie obsługiwanych avi wygląda tak, że na 10 ściągniętych 1 nie czyta. Nie wiem, może jakiś kodek, którego nie obsługuje ta plazma. Moje filmy w różnych formatach zabrałam do kolegi na 55 calowego leda LG i o wiele wiecej miał przypadków nie obsługiwania plików niż moja plazma. Fakt, że jego model kupiony był w 2012 roku.( ale za 7,5 tys ). Dodam, że sygnał z satelity jest u niego nieszczególny nawet z 3-4 metrów. U mnie nawet ten z dvbt jest lepszy. Filmy które ogladam są przeważnie w formacie mkv z chomika o wielkości od 1GB do 15 GB. AVi takie po 700MB są całkiem przyzwoicie wyświetlane ale najekonomiczniejsze wyjście to mkv do 2 GB- obraz bardzo dobry i transferu tyle nie zbiera:)

digitalus

Banned
Witam
Kanaly sd z dvb-t zawsze beda wygladac lepiej w plazmie hd-ready.Wiekszosc uwaza ze telewizor full-hd "led" led to tylko podswietlanie matrycy czyli lcd zapewnia najlepsza jakosc obrazu ale w praktyce jest inaczej . Jakosc obrazu jest lepsza w tanszej plazmie hd-ready.
Za nizsza sume uzyskamy lepsza jakosc obrazu.To jest najlepsze.Naiwni , wydaja wyzsza sume na "led" i otrzymuja gorsza jakosc obrazu.

Ostatnia edycja:
Do góry