Ferguson Ariva HD Player 150 DVD

latet

New member
Witam,

Gdy pierwszy raz kilka dni temu pisałem w tym dziale forum, pytałem o to czy istnieje dobry odtwarzacz HD (obsługujący wiele kodeków i plików HD), który także czyta płytki. Napisaliście mi wtedy, że są takie, ale drogie i aby zajął się odtwarzaczami bezpłytkowymi, bo są stosunkowo tanie, a możliwości mają ogromne. OK, wciągnąłem się w to, zacząłem spędzać czas na: http://www.iboum.com
i już nawet dołączyłem mentalnie do grona oczekujących na Asusa 2HD...

Ale właśnie natknąłem się na tą Arivę:

Ferguson Ariva HD Player 150 DVD. Odtwarzacze HD. Sklep internetowy Ferguson
iboum.com : Future Entertainment Technology : Ferguson Ariva 150 HDPlayer

Co o niej sądzicie? Czego jej brakuje? Jakie może mieć wady?
Bo jednak dobry odtwarzacz mediów z napędem DVD, do tego w sensownej cenie, to silna pokusa...

Dzięki,

latet

pkomp

New member
mozliwości wsadzenia dysku :)
kurde z tymi nowymi arivkami to cisza zupełna - narazie nikt chyba tego nie posiada by się wypowiedziec a i nie wiadomo jak z supportem bo jednak czekac pół roku na naprawę błędów to się nie uśmiecha - a ładny jest to fakt

Glob(o)hdtv

New member
Miałem Arive HDplayer 150 DVD" i nie byłem z niej zadowolony. Ma dwie wady które moim zdaniem ją dyskwalifikacją jako odtwarzanie płyt CD/DVD, a mianowice:

1. napęd pracuje głośno, czasami nawet bardzo głośno [testowane na płytach z DivX, oryginalne CD i oryginalne DVD], co szczególnie jest uciążliwe wieczorami, a i samo wysuwanie tacki, to po prostu uderzanie tacki w klapkę maskującą (żenua), D-880 HX to przy 150 DVD prawdziwy silent, czyli norma. Cichutkie wieczorne odsłuchanie muzy nie wchodzi w rachubę.

2. napisy w DivX-ach - brak obramowania liter i możliwości "podlewu" tła napisów np. na półprzeźroczyste szare jak we wcześniejszych modelach Ferguson (np. D-880 HX). Białe, najpopularniejsze literki napisów [stosowane prawie we wszystkich oryginalnych płytach DVD i wybierane najczęściej do oglądania DivXa] na jasnych tłach, są po prostu nieczytelne, a nie każdy ma ochotę oglądać napisy w kolorze np. czerwonym. I jeszcze jedno, zauważyłem, że podczas odtwarzania filmów z napisami w formacie *.txt (innych nie mam) napisy nie są dzielone na linijki za pomocą znaku"|".
Przykład - tekst wyświetlony poprawnie, czyli podzielony i bez znaku "|":
"Department d/s Obcych.
Nazywam się Wikus Van De Merwe."
Przykład - tekst wyświetlony w "150":
"Department d/s Obcych.|Nazywam się Wikus Van De Merwe."

Podsumowując moje doświadczenia z Ariva HD Player 150 DVD, to pomijając wbudowany odtwarzacz płyt, dobrze spełnia funkcję odtwarzacza filmów HD z zewnętrznych dysków HDD [testowałem do 500GB NTFS i Fat32, łącznie z mieszanymi partycjam FAT32 i NTSF na jednym HDD] , pendrive, czy kart SD, ale wtedy lepiej wydać kasę na ARIVA HDPlayer 210. Tylko, że problem z napisami pozostaje ten sam, bo to ten sam sprzęt i to samo oprogramowanie, oczywiście uwzględniające różnicę w posiadaniu DVD w '150" i możliwości domontowania HDD w "210".

Oceńcie sami czy dla was to poważne mankamenty, dla mnie to dyskwalifikacja odtwarzacza DVD - głośność pracy i odtwarzacza DivX - nieczytelne, mało konfigurowalne napisy.

WAŻNE: Nie można wykluczyć, że te dolegliwości mogą dotyczyć tylko mojego, już byłego egzemplarza !

P.S. Info trochę nie na temat, ale może kogoś zainteresować. Otóż podczas domowych testów podłączyłem do mojego D-880 HX Dysk zewnętrzny PQI HDD H550 o poj. 500GB FAT32. Odtwarzacz "zobaczył" go i zindeksował zawartość około 300GB filmów w około 0,5 minuty, po czym poprawnie bez jakichkolwiek problemów odtwarzał cokolwiek mu wskazałem. Dysk PQI HDD H550 był zasilany z jedynego posiadanego przez odtwarzacz portu USB 2.0 poprzez oryginalnie dołączony kabelek :D

Do góry