Falowanie obrazu

Frank_24

New member
Zauważyłem że wczoraj w ST60 przy szybko przesuwającym się obrazie falowało mi logo TVP w połowie, nie miało stałego kształtu, dzisiaj zauważyłem na innym kanale że obraz obok chodzącej postaci (za nią) był pofalowany, poklatkowany, nie wiem jak to nazwać. Nie dzieje się to regularnie, nie zawsze i nie wszędzie. W większości filmów z szybką akcją nie widzę czegoś takiego. Tryb obrazu mam ustawiony normalny standardowy.

maderos

Member
Bez reklam
Atam, to żadna rada jest. Wszystko zależy od jakości programu. Przyuważ kiedy to się dzieje najczęściej. JA takiego zjawiska jeszcze nie zaobserwowałem.

Frank_24

New member
Wczoraj oglądałem na Cinemax HD Zapach kobiety, nic się nie działo a w scenie końcowej gdy postacie poruszały się to za jedną pojawił się ten zniekształcony obraz. Nie mam na to reguły. Ten efekt pojawił się także czasem na Polsat HD i TVP HD. Postaram się może to jakoś uchwycić jeśli aparat pozwoli.

PC.

New member
Bez reklam
Obejrzyj dziś skoki narciarskie -Zakopane i zobacz na narty jak skoczkowie są w locie,czy chodzi o ten efekt. Czasami jest tak że narty falują,podwajają się i lekarstwem na to jest IFC. Jak masz film Pretty Woman to przyjrzyj się literom czołówki na początku filmu np.jak przejeżdża samochód w 4min.,litery przy ifc-max załamują się a na ustawieniu pośrednim już nie :)

Do góry