F6320 vs F6500

mariuszcom

New member
Witam jestem zdecydowany na zakup tv ale mam pewną rozterkę. Czy zakupić model tańszy za ok 2550zł czy ten wyższy za ok 2950zł. TV dla mnie to generalnie nc+ oraz smart tv. 3d czy gry będą gościć baardzo rzadko. Co wybrać, czy dla takiego użytkownika jak ja nie wystarczy f6320? Wiem że dzieli je też kilka dodatkowych funkcji ale czy sam obraz, jego jakość jest na podobnym poziomie? Bardzo dziękuje za rozsądne rady. Pozdrawiam

tdx

New member
Bez reklam
F6320 to CMR 200Hz (natywna 100Hz) SBS LED 1 pilot
F6500 to CMR 400Hz (natywna 100Hz) VE LED 2 piloty + tuner DVB-S + cieńsza ramka

F6320 jest nieco słabszy ale spokojnie powinien dać radę

sirmike1

New member
tdx, mam pytanie bo chciałbym się upewnić?
Na czym polega podświetlenie Vertical Edge a na czym sidy by side ??? I czy któreś jest lepsze?
Pytam o to dlatego bo sam zastanawiam się nad kupnem jednego z poniższych modeli:
Samsung 46F6500
Panasonic 47Et60
Sony 47W805

Wiem że Panasonic jak i Sony mają podświetlenie krawędziowe.....dlatego też chcę dopytać na czym polega różnica w podświetleniu między VE i SBS ?

Pozdrawiam

tdx

New member
Bez reklam
Sposób rozmieszczenia diod
LED LCD backlights explained | TV and Home Theater - CNET Reviews
TV LED, Edge LED, Full LED, Local Dimming, rétroéclairage LED, quelques explications - LCD Compare

Każde z tych 3 modeli jest dobra...

Panas i Sony jest a IPS LG
Samsung jest na PSA Samsunga choć zdarzają się też matryce Chimei Innolux oraz AU Optronics

Rożnicę w matrycach IPS to kontrast 1000:1 oraz czerń 0.20 cd/m² w miarę duży kąt widzenia

PSA 3,580:1 czerń 0.05 cd/m² ale wąskie kąty patrzenia...

sirmike1

New member
tdx, bardzo dziękuję.

Piszesz, że te 3 modele są dobre. I pewnie wybór należy od konkretnych potrzeb i uwarunkowań... ale który z tych 3 modeli (bez profesjonalnej kalibracji) będzie miał najbardziej naturalne, wywarzone kolory i który będzie miał największą płynność obrazu przy dynamicznych scenach bez efektu teatru i bez artefaktów ?

tdx

New member
Bez reklam
to wszystko modele 100Hz płynność i efekt teatru regulowany jest w panasie za pomocą IFC, sonym motionflow, samsungu motion plus.

na dzień dobry łatwiej się ustawia IPS czyli Sony, Panas

mariuszcom

New member
Hej dzięki za info. Ostatnie pytanie,f6320 jest nieco słabszy bo nie ma kilku funkcji typu DLNA czy trochę grubszą ramkę czy może bardziej chodzi Ci o te podświetlanie którym modele się różnią na niekorzyść tańszego. Nie oczekuję po obrazie niczego szczególnego, wiadomo chciałbym aby był wyraźny oraz bez dziwnego ruchu postaci który kiedyś zauważyłem na wystawie w sklepie w którymś modelu Samsunga i przeraziło mnie to że takie coś można kupić i wtopić sporo kasy.

mariuszcom

New member
Nie wiem czy dobrze robię ale zdecydowałem doskrobać kasy na Sony serii W8. Wprawdzie ok 3900zł ale kurcze to jest jednak zakup na lata, niech będzie kozak. Powiedzcie że dobrze robie please:D

firekage

New member
Bez reklam
Jak płakać to po serwisie Sony.....

O zgrozo, dokładnie o tym samym pomyślałem, zwłaszcza śledząc ostatnie wpisy na forum odnośnie Bravii, ale, mówiąć prawdę, dziś to i tak jedna wielka loteria. Mnie, o czym wspominałem kilkukrotnie, padła Toshiba (mniej więcej po godzinie oglądania 3D), a innym telewizory innych producentów. Jednen szajs...przepłaca się za logo.

Do góry