Witam,
Będę kupował Espona TW3200 i mam pytanie:
1)jeśli projektor będzie umieszczony 4m -3,6M od ściany z Ekranem to na jakiej wysokości powinien być umieszczony. NA stronie espona throwdistancecalculatior piszą, że 1,33 m od podłogi. A ja chciałbym pod sufitem.
2) Drugie pytanie, będę kupował Multiformat Tensio Screen 300 cm. Czy to dobry wybór? Czy kupić zwykły biały czy szary? Będę oglądał głównie wieczorami i w nocy.
Z góry dziękuję za pomoc, AMI
Ad.1) Jak pisali już koledzy, TW3200 ma Lens Shift o dużym zakresie, więc montaż pod sufitem nie sprawi żadnego kłopotu - wystarczy zapewnić, aby oś optyczna obiektywu była prostopadła do ekranu (obie krawędzie obrazu będą równoległe do odpowiednich krawędzi ekranu). Wyświetlany obraz będzie wtedy dokładnie prostokątny i można nim manipulować w górę i dół (na boki w mniejszym zakresie) bez zmian geometrii oraz bez utraty ostrości, chociaż zaleca się unikać skrajnych położeń LS.
Natomiast co do odległości, przy ekranie szerokości 300 cm minimalny dystans montażu wynosi ok.
4.2-4.5 m.
Ad.2) Ekran szerokości 300 cm jest akurat do tego projektora zdecydowanie za duży - TW3200 ma w trybach kinowych (w innych, "jasnych" aktorzy ciągle przypominają zombie) około
500 lm, czyli dwa razy za mało, aby na tak wielkim ekranie obraz miał dobrą jasność - zbliżoną do tej znanej z kin komercyjnych.
W pokoju o jasnych ścianach lepsza byłaby powierzchnia Adeo Ref. Grey gain 0.9, ale do tego przy szer. 300 cm potrzeba naprawdę jasnego rzutnika, np.
Sony HW55 (max. ~1200-1300 lm).
Zamierzasz kupić ekran
Adeo Multiformat Tensio Screen 300 cm za... 14000 zł do projektora za 4000 zł??? Nie mam nic do tego ekranu - z pewnością jest co najmniej dobry i ma ciekawie rozwiązaną zmianę formatów, ale to mnóstwo pieniędzy

, a za 14000 zł da się kupić fantastyczny, wzorcowy ekran ramowy
Stewarta 135". Zastanów się jeszcze nad ekranem ramowym - dobry Adeo 300 cm kosztuje "tylko" 2500 zł.
Za 18000 zł można kupić o wiele lepszy sprzęt - np. Sony HW55, JVC X35 lub Epson TW9200 z dobrym ekranem ramowym Adeo lub zwykłym ekranem 16:9 z napinaczami, szerokości ok. 300 cm.
Oczywiście decyzja należy do ciebie, na co wydasz swoje pieniądze.
Pozdrawiam.