Witam
Zakupiłem i zamontowałem swój pierwszy zestaw Benq W1070 i Suprema Andromeda IM. Chciał bym podzielić się z wami kilkoma uwagami odnośnie zamówionego przeze mnie ekranu.
Na początku pojawił się problem z materiałem. Niby nieznaczny, ale w lewym górnym rogu widać jedną falę materiału w pionie co delikatnie zniekształca obraz ale cała reszta jest idealnie płaska. Bardziej interesujący jest fakt, iż mimo tego że zamówiłem ekran Matt Gray, dotarł do mnie Matt White. Jest to mój pierwszy ekran więc dla pewności wszedłem na stronę producenta a tam przykładowe zdjęcie materiału szarego wygląda dokładnie tak samo jak biały. Sprawdziłem więc na opakowaniu, okazało się że z pośpiechu przy kurierze nie zwróciłem uwagi na to, że faktycznie przysłali mi biały ekran. Zadzwoniłem więc do dystrybutora i do 48 godzin miał dotrzeć do mnie kurier z właściwym ekranem. Był szybciej bo już następnego dnia. Tym razem sprawdziłem na opakowaniu dokładniej i wszystko się potwierdziło. Zaskoczeniem było dla mnie natomiast, że mimo informacji od dystrybutora, kurier nie wie nic na temat tego żeby odebrać ode mnie stary ekran, jak się potem miało okazać dzięki bogu, bo to ułatwiło rozwiązanie mojej sytuacji. Po wejściu do mieszkania i rozpakowaniu okazało się, że to nie koniec mojej przygody z SUPREMA. Dla jasności dodam, że wszystkie przesyłki są bezpośrednio z SUPREMA. Pierwsze co rzuca się w oczy to fakt, że ekran zapakowany był bardzo niechlujnie względem pierwszej paczki z białym ekranem (w środku jeden z kartoników był zgnieciony, być może przez przesuwający się ekran podczas transportu albo podczas pakowania co wydaje się być bardziej prawdopodobne z uwagi na rodzaj odkształceń, przez co zawartość kartonu nie była stabilna i przesuwały się jej elementy), wyposażenie nie wyglądało już tak dobrze jak w poprzedniej paczce (np. w innym formacie instrukcja instalacji, z innego materiału wykonany element do sterowania poziomem maksymalnego opuszczenia i podniesienia materiału), inny pilot sterowania IR (ma o dwie funkcje mniej od poprzednika), brakuje nalepki znamionowej z informacją o modelu za to pojawiła się na kasecie naklejka ,,Made in China” (na poprzednim ekranie nie było tej drugiej), inny jest system mocowań (znacznie komplikuje montaż w miejscach z trudnym dostępem), ale wisienkom na torcie okazał się fakt, iż kaseta którą ujrzałem jest z niższego modeli bez IM . W każdym razie, dzwonili do mnie z SUPREMA. Nie bardzo widzą w czym jest problem, ale oddzwonili do mnie ponownie z informacją o ,,satysfakcjonującym mnie" rozwiązaniu, tj. ostatecznie proszę wybrać który ekran panu pasuje i ten zostawić. Co prócz tego się dowiedziałem?
ISTOTNA INFORMACJA DLA CHCĄCYCH ZAKUPIĆ EKRAN SUPREMA ANDROMEDA IM
Jeśli zdecydujecie się na ekran biały to macie ładną kasetę z krągłymi kształtami przedstawioną na stronie producenta. W zestawie jest solidnie wykonany pilot z 5 przyciskami (zwiń, rozwiń, stop, lekko rozwiń, lekko zwiń), i wygodniejszym sposobem mocowania.
Jeśli zaś zdecydujecie się na szary ekran to musicie liczyć się z tym, że za większe pieniądze, dostaniecie coś co nie wydaje się być tak solidne jak poprzednio opisany ekran. Bez informacji o modelu, w kwadratowej kasecie z nieco innymi wymiarami oraz ze sterownikiem wspartym pilotem który jakościowo raczej nie jest zbyt solidny jak i nie posiada przycisków lekko rozwiń i lekko zwiń.
Z czego wynika taka sytuacja? Celem uzyskania oszczędności, firma SUPREMA korzysta z dwóch różnych fabryk i z jednej idzie biały a z drugiej szary ekran. Nie ma fizycznej możliwości uzyskania szarego ekranu w kasecie z białego. Po zastanowieniu, mając na uwadze wszystko co powyżej napisałem, mimo iż korzystam z projektora tylko do filmów lub gier, zostawiłem sobie biały ekran. Przeglądając na szybko internet znalazłem genialny pomysł na uzyskanie efektu szarego ekranu na białym. Skoro i tak oglądam przy pełnym zaciemnieniu pomieszczenia, to wystarczy że włączę tryb lampy ECO i już mam wszystko nieco ciemniejsze jak na szarym ekranie. Wiem że to nie będzie do końca to samo, ale lepsze to niż nic.
Ostatecznie dzięki braku kompetencji osoby zajmującej się logistykom w SUPREMA, nie musiałem wyczekiwać na przysłanie ponownie białego ekranu, ani ryzykować, że dostanę jeszcze coś innego

.
SUPREMA dajecie rade . Cieszy mnie natomiast fakt, że po tym jak poinformowałem pana z SUPREMA telefonicznie o różnicach w obu ekranach i że jest to istotna informacja której brakuje na stronie, zobligował się czym prędzej ją tam zamieścić. Liczymy na was panowie.
Kurcze, dobrze że jestem na urlopie i mam na to wszystko czas.
Co do smrodu. To przy białym ekranie, mimo iż go nie wietrzyłem, zniknął sam po około 5 godzinach użytkowania i nie był aż tak mocny aby to specjalnie przeszkadzało mimo iż rozwijany był w bardzo małym pomieszczeniu (odległość od ekranu 2,5M). Jedynie przy pierwszym rozwinięciu uderzył mnie mocny zapach ale po chwili już znacznie zmniejszyła się jego intensywność.
Podsumowując, normalnie rewelacja, a tyle się dobrego czytało o tej firmie. Po otrzymaniu drugiego ekranu, myślę że SUPREMA goni niedoścignioną do tej pory firmę Kraftmann ze strony uchwytyekranyprojektory. Z nimi też miałem przygodę, bo zamiast doczytać wcześniej w sieci złożyłem u nich zamówienie. Nie zgodzę się z opiniami jakoby personel był niemiły. W pełni profesjonalnie zostałem potraktowany, z należytą kulturą. Musiałem się tylko przypomnieć na koniec o zwrot pieniędzy za nieudany deal. Zamówiłem produkt który miał być dostępny na magazynie sprzedawcy w ilości nie pamiętam ilu sztuk ale więcej niż jednej. Jak się okazało nie było na stanie ani jednego egzemplarza tego produktu, więc zaproponowano mi o połowę droższy ekran w tej samej cenie bez dopłaty. Niestety za wprowadzenie klienta w błąd, oraz z wiedzą o znacznym spadku jakości produktów tej marki (chamska chińszczyzna), zwróciłem się o zwrot wpłaconej przeze mnie kwoty na poczet wybranego ekranu. Dodam jeszcze że zakupu dokonałem przez portal Allegro tak więc tam raczej nie powinno być mowy o pomyłce, że ktoś zapomniał usunąć informację ze strony sklepu, tym bardziej że jak już wcześniej wspomniałem dostępne było więcej niż jedna sztuka.
W takim razie co można polecić komuś kto chce kupić dobry ekran? AvTek? Myślę, że SUPREMA Andromeda IM biały na pewno warto polecić, co do szarego to radze szukać innego producenta.