Ekran i projektor - jak to powiesić..?

gr00by_uk

New member
Jestem na końcowym etapie wykończenia mieszkania i nastał czas powieszenia ekranu oraz projektora. Dysponuję ekranem Optoma 9092 (nie znam dokładnych parametrów - ekran z drugiej ręki, kupiony daaawno temu...) oraz projektorem Vivitek H1080FD. Ekran planuje podwiesić na zaznaczonej na poniższym zdjęciu belce, zaś projektor w okolicach przewodów wystających z sufitu. Odległość między belką a kablami - 3,6m:

postimg.org/image/i1212em65/ - za mało wypowiedzi, żeby linkowac :-(

Moje rozterki:

1. Z moich wyliczeń wynika, że dolna część ekranu będzie na wysokości ok. 80cm nad podłogą (wysokość pokoju (2,7m)-wysokość sufitu podwieszanego (15cm) - kaseta (10cm) - czarny pas (50cm) - ekran (ok. 1,2m) = 80cm) - czy nie za nisko?

2. Mój projektor ma dosyć mały zoom. Wyczytałem, że najlepiej ustawić go na połowę zoom'u ("wykalibrowana" optyka w tym zakresie) - czyli w moim przypadku 1.10x - czy mam rację? Oczywiście tym ustawieniem odcinam sobie możliwość powiedzenia w przyszlości ekranu większego niz 100 cali - ale bardziej zależy mi na jakości, niż na wielkości :)

postimg.org/image/j9sw00m47/ - za mało wypowiedzi, żeby linkowac :-(

3. Mając na uwadze kolor ścian - poniżej zdjęcie zrobione z drugiego rogu pokoju - czy nie lepiej będzie jednak odunąć lub przysunąć projektor bliżej ekranu, celem poprawienia np. czerni???

postimg.org/image/7e5oyliet/ - za mało wypowiedzi, żeby linkowac :-(

4. Planuje uchwyt MacLean MC-517S - ktoś używał, można nim regulować wysokość płynnie?

Ostatnia edycja:

juniorcis

Member
Ja mam sufit podwieszony 13 cm i zmieściłem w nim roletę i projektor.
U mnie był większy problem bo projektor (lg pa72g) nie ma zoom i musiałem wszystko dobrze wymierzyć żeby trafić w ekran.
Oglądanie wieczorami super, w dzień nie pooglądam bo za mało lumenów.
Zresztą roleta wysuwa mi się przy aneksie kuchennym i żona miała by problem z poruszaniem się po kuchni :)

Do góry