Ekran 130 cali pod EPSON TW9400 doradzćie!

Fanek

Member
Bez reklam
Witam, dawno mnie nie było 🙂 zmieniłem projektor na TW9400 i szukam nowego ekranu do niego.
To popularny model na pewno ktoś ma ekran w podobnym rozmiarze 🙂
W tej chwili mam ramowy 100" Kratfmann matt white gain 1.0 16:9 z poprzedniego Epsona TW7300.
Chciałbym zmienić na gdzieś 130 cali, odległość ekranu od projektora 4.5m, kanapa - ekran 4m. 130cali to chyba max co pozwoli zoom Epsona z tej odległości.
Pokój nie zaadaptowany, ściana na której wisi ekran ma ciemny kolor, ale boczne ściany kremowy i biały sufit niestety, tak musi zostać.
Oglądam dużo filmów 4K HDR.

Jaki ekran byście polecili biały czy szary? 🤔
Czy szary zabierze mi dużo jasności w HDR? 🤔
Może ktoś ostatnio szukał ekranu i coś podeśle ciekawego?

Czy same tkaniny projekcyjne z aliexpress przykładowo nadają się do czegoś? ramę zrobić samemu dokładnie ile się chce.

Znalazłem kilka budżetowych, co o tym myślicie? Budżet +/- 1500 ? (pewnie trzeba będzie dołożyć)
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki!

https://www.kaufland.pl/product/476529732
https://www.vevor.pl/ekrany-projekc...o-domowe-do-uzytku-na-zewnatrz-p_010422551209

https://www.amazon.pl/Ekran-projekcyjny-montażu-ścianie-cali/dp/B0DHNFXN9G?__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&crid=18TJQRTPE97MD&dib=eyJ2IjoiMSJ9.6Mfrd-feXzy4GsC1BRO-PYMsiCE_oHPNdMhsjtqkfYzd1_H2oSL1boA-5Sejoe56LUYht7fT6VGE-V1fQHQBp6Ahxx0rdWL0vEjx0dK9WOG5m81SuFrvuHhaHaQ6MqUwpB_b1ClMEmcplOTVjNoBv8-Fg7-rtA6FHCsVcmGjHmVnfpHHYzMOHPsoTjxm3ZyX7j_lGbPSpfS2TdQA3HRaT4YiEKehrmX9gKhKTyqnpZJI7E345DbG049W9_x8Hc74S4BnTxpJBxEejiiry9hzDOC17uJSsp6KacduxZFRdiMP8MYTXyNJnv4CEc6oT2FNZUC9usvZj1nVR4gJ70BEfure6RA_nZaH1ywPTiIyi7YNm3128Nv_uRa_gu6gmGwhs-36OQyte6e0g_fSv0zQz0kxT1kHZ5_5rreo9uedijwfomnLGVnD5izFJRH0G2f1.ObeTM_U19KIpll2S0DEOuLfyZ5yY_6N3F_goOryEOCM&dib_tag=se&keywords=ekran+projekcyjny+alr+130+cali&qid=1736632677&sprefix=ekran+projekcyjny+alr+130+cali%2Caps%2C118&sr=8-3

lobo77

Active member
Ciekawe jak z jakością wykonania tych ekranów jak ta powierzchnia wygląda i czy da się dobrze naciągnąć.
Z aliexpress miałem próbki różnych materiałów ALR, nieźle to wyglądało tylko drogo wychodziło. Miałem też kiedyś ekran DIY,rama drewniana materiał ALR ściągałem z USA - Carl's Place.
Wybierz białą powierzchnię, będziesz miał lepszy efekt HDR.

Fanek

Member
Bez reklam
@lobo77 Też mi się wydaje biała na ten moment, mimo białego sufitu nie widzę jakoś spadku kontrastu, no chyba że różnica byłaby tak ogromna na szarym ekranie /czarnym suficie.
Byłaby ogromna z szarym ekranem?
TW9400 to dość jasny projektor 2600 ANSI, no ale nie chciałbym tracić efektu HDR na latarniach i innych świecących lampkach itp :)

A Ty jaki masz projektor i ekran?

Fanek

Member
Bez reklam
JVC RS 540 + MagicScreen Reference 120"
Przy 130" i szarym ekranie to słabo z efektem HDR będzie.

MagicScreen Reference to ekran szary, do tego ten JVC nie jest jasnym projektorem prawda? Bardziej zależy Ci na kontraście i czerni niż na efekcie HDR tak?
Masz niezaadoptowane pomieszczenie?
Może miałeś wcześniej biały ekran i możesz napisać w paru słowach porównanie o ile spadła jasność?

U mnie dodatkowo projektor nie jest na środku ekranu, używam sporo lens shift.

lobo77

Active member
To jest ekran ALR, który trochę inaczej działa niż klasyczne ekrany.Producent podaje gain z tego co pamiętam 1.4.
Jest to szara matowa powierzchnia,ale biel i jasność w porównaniu z innymi tego typu ekranami jest na zupełnie innym poziomie.
Pomieszczenie jest częściowo zaadoptowane i właśnie dlatego mam ekran ALR.
Miałem kiedyś mniejszy biały ekran,ale świeciłem na niego innym projektorem.
Sam efekt HDR u mnie jest niezły,jest dość wyraźnie widoczny pomimo dużego przebiegu lampy. Projektor jest po profesjonalnej kalibracji.

Ostatnia edycja:

Fanek

Member
Bez reklam
To jest ekran ALR, który trochę inaczej działa niż klasyczne ekrany.Producent podaje gain z tego co pamiętam 1.4.
Jest to szara matowa powierzchnia,ale biel i jasność w porównaniu z innymi tego typu ekranami jest na zupełnie innym poziomie.
Pomieszczenie jest częściowo zaadoptowane i właśnie dlatego mam ekran ALR.
Miałem kiedyś mniejszy biały ekran,ale świeciłem na niego innym projektorem.
Sam efekt HDR u mnie jest niezły,jest dość wyraźnie widoczny pomimo dużego przebiegu lampy. Projektor jest po profesjonalnej kalibracji.

Hej jakiej wielkości dokładnie masz ekran i jakiej firmy i ile dałeś możesz napisać?
Mi ADEO PLANO 130" wycenili an 3500zł

Czy przy ALR gain 1.4 nie traci jasności?
tu proponuja Vision White gain 1.2

Czy masz porównanie swojego JVS na ALR i z białym ekranem?

lobo77

Active member
Taka ciekawostka.Porównanie 4 powierzchni Adeo.
U mnie przy MS Reference nie tracę nic na jasności.
Proponowany Vision White z gain 1.2 będzie dobrym wyborem.

Attachments

• Screenshot_2025-01-26-10-48-16-73_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    Screenshot_2025-01-26-10-48-16-73_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    504,2 KB · Wyś: 12
  • 20150203_160649.jpg
    20150203_160649.jpg
    3,5 MB · Wyś: 12
  • 20150203_160550 (1).jpg
    20150203_160550 (1).jpg
    3,7 MB · Wyś: 13

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Fanek, trochę z innej beczki. Przymierzam się do tego projektora, TW9400. Jak wrażenia? Chodzi mi o czerń, szczegółowość, głośność pracy, itp. Szukasz ekranu, więc nie wiem czy już zainstalowałeś projektor. Wszelkie informacje mile widziane ;)

Fanek

Member
Bez reklam
Fanek, trochę z innej beczki. Przymierzam się do tego projektora, TW9400. Jak wrażenia? Chodzi mi o czerń, szczegółowość, głośność pracy, itp. Szukasz ekranu, więc nie wiem czy już zainstalowałeś projektor. Wszelkie informacje mile widziane ;)
Hej przeczytaj mój pierwszy post cały, mam ekran tylko szukam większego, przesiadka z 7300.
Od razu rzuca się w oczy większy kontrast, czerń i ostrość, więcej detali tym samym. Jest cichutko nawet na medium, na eco niesłyszalny.
Od siebie bardzo polecam! pytałem wielu osób i w tej cenie, nawet do 15k zł nic o lepszym obrazie nie znajdziesz.
Co raz trudniej go kupić bo już nie produkują, to co w sklepach to ostatnie sztuki :)

Fanek

Member
Bez reklam
Lobo dzięki wielkie za te zdjęcia, rzuce dobre porównanie na temat.
Zastanawiam się już tylko między Reference Grey 2 i Ambient Grey 1 (ALR), ale mam projektor w rogu pokoju i dużo lens shift, napisałem do Adeo o próbki ciekawe co odpiszą :)

Do góry