Co do Canopusa i jesgo kodeków to nie mam żadnych wątliwości, że są najlepsze.
Mam Liquid`a, ponieważ wersja LiquidPro jest wyposażona w zewnętrzny box (a takie coś nie jest mi potrzebne) i w żaden sposób to pudło nie przyspiesza pracy Liquida (co ma się w kompie to taki speed się uzyskuje).
Jeżeli chodzi o prędkość pracy Liquida to jest bardzo przyzwoita i na razie nie narzekam.
Zastanawiam się jeszcze, czy w przyszłości nie przesiądę się na Avida Express Pro HD z Mojo, bo Mojo rzeczywiście zawiera akcelerację, no i jest to już rozwiązanie z profesjonalnej półki (dalej jest tylko Composer, ale to już bez sensu). Czasami mam wrażenie, że chyba przesadzam i raczej wyluzuję, bo mnie chyba popaprało. W końcu mam robić domowe filmy a nie produkcje TV

. OK... fajnie byłoby mieć sprzęt full profi...ale chyba nie ma to sensu. Jeżeli chodzi o soft to może jeszcze wychaczę Adobe Video Premium, ale w sumie to nie wiem, czy ma to sens. Liquid ma dość fajną (chociaż niełatwo to na początku przyswoić) filozofię pracy i naprawdę spore możliwości (widać to dopiero po wydrukowaniu [ponad 1100 stronicowej instrukcji). Myślę, że na razie na tym spasuję, bo się nakręcam technologicznie a zapominam, że.... czas przestać testować i pora coś pomontować

. Myślę, że moja ostatnia konfiguracja jest OK i daje sobie rady ze wszystkim. Może nie jest to czasami Real Time, ale i tak wszystko szybko przebiega. Do tego mogę jeszcze w Liquidzie zarzucić render poszczególnych sekwencji w czasie późniejszym bądź w tle i myślę, że da się żyć

. Pozdrawiam wszystkich