Dźwięk z TV do ampli po HDMI

vv0jtas

New member
Hej.

Mam telewizor SAMSUNG UE40D6500 i dokupiłem ostatnio amplituner ONKYO TX-NR636. Mój problem polega na sterowaniu dźwiękiem. Tylko raz udało mi się zrobić tak jak chciałem, a potem wszystko się porąbało :) Połączyłem TV z ampli kabelkiem HDMI 1.4a (w TV HDMI z ARC, a w ampli MAIN OUT z ARC). I na początku było OK tzn. przy włączonym telewizorze dźwięk leciał z niego, a po włączeniu ampli dźwięk automatycznie przełączał się na niego. Oba urządzenia można było też niezależnie włączać i wyłączać. Natomiast po 1 dniu używania nastapiła zmiana. Nie ma dźwięku z TV - jest tylko z ampli. I dodatkowo wyłączenie bądź włączenie jednego z urządzeń powoduje automatycznie taką samą zmianę w drugim. Czy ktoś mółby mi pomóc i wytłumaczyć o co wtym wszytskim chodzi? :) Z góry dzięki za wszelką pomoc.

tdx

New member
Bez reklam
W TV zobacz czy funkcja anynet jest włączona i czy TV poprawnie wykrył amplituner
w ampli Source Connection masz HDMI Linked Operation włączone...

Teoria jest taka Jak coś oglądasz na TV (a ampli jest off) wciszkasz na pilocie od TV tools głośniki >> dajesz zewnętrzne - odpala się ampli i dźwięk leci przez ampli

vv0jtas

New member
Naprowadziłeś mnie na dobry kierunek. Miałem wybrane głośniki zewnętrzne w TV. Po zmianie mogę włączyć i wyłączyć ampli poprzez wybranie na telewizorze Tools -> Anynet+ -> Odbiornik - Włącz/Wyłącz.
A automatyczne włączanie i wyłączenie ampli przez TV wyłączyłem w opcjach systemowych TV (konfiguracja Anynet+ -> Wyłączanie automatyczne -> Nie).
Wielkie dzięki za pomoc.

Do góry