Dźwięk z komputera przez HDMI?

GrZelU90

New member
Witam! Mam takie pytanie. Planuje kupic telewizor LCD/Plazme i zastanawia mnie jedna rzecz. Mianowicie, posiadam taką oto karte graficzną http://www.komputronik.pl/Karty_gra...it_1GB_TV__2x_DVI_PCI_E_Super/pelny,id,50223/
jak widzicie ma 2 wyjscia DVI i w komplecie jest przejsciówka z DVI na HDMI i moje pytanie brzmi, jak podłącze kompa kablem HDMI pod telewizor, to czy ten kabel będzie nadawał tylko obraz, czy dźwięk też? Z góry dziękuje.

koven

New member
Tylko karty graficzne ATI od wersji 2xxx w zwyż posiadają dekoder audio i potrafią wysyłać dźwięk po HDMI. Ostatnio pojawiły się też karty Geforce z serii 8 i 9 firmowane przez Gainwarda i chyba jeszcze jakąś firmę, które pozwalają za pomocą kabelka zew. lub wew. podłączyć spdif do grafy i wysyłać dzwięk razem z obrazem.

GrZelU90

New member
Mhm, dzięki za odpowiedź. I jeszcze jedno pytanie, jak wtedy ten dźwięk podłączyć? Z kompa Czincze, a do TV? Planuje kupić Plazme/LCD wiec na co powinienem zwrócić uwage, przez jakie wyjście audio najlepiej podpinać TV do kompa?

blejdd

New member
Mozesz podlaczyc dzwiek i obraz za pomoca jednego kabla, ale musi to byc HDMI, zadna przejsciowka nic Ci nie da. Ponadto zeby tak podlaczyc to musisz podlaczyc karte dzwiekowa do karty graficznej i dzieki temu grafika przesle przez kabel HDMI obraz i dzwiek do kina domowego (amplitunera).

Jesli chcesz podlaczyc obraz i dzwiek osobno to polecam:

DVI-HDMI (z karty graf. DVI i do amplitunera HDMI)
dzwięk: SPDIF (kabel coaxialny lub optyczny) - przeslesz cyfrowo dzwiek i gra elegancko. Na pewno masz w muzycznej wyjscie cyfrowe. Ja posiadam plyte glowna asus a8n sli se (mam zintegrowana muzyczna) i mam wyjscie cyfrowe.

Luknij na wikipedii jak wyglada jedno i drugie wejscie a nastepnie poszukaj go z tylu komputera.

Do góry