Dźwięk wielokanałowy PC HDMI RX-V567

SpeeDyLOCO

New member
Witam,

Mam w domu amplituner RX-V567 i postanowiłem podłączyć do niego komputer za pomocą kabla HDMI. Obraz i dźwięk przesyłany jest przez kartę ATI HD 5830 a dokładnie H583FN1GD.
System operacyjny to Windows 7 Pro 64bit. W specyfikacji ATI podaje że karta wyposażona jest w:
integrated HD audio controller
  • Output protected high bit rate 7.1 channel surround sound over HDMI with no additional cables required
  • Supports AC-3, AAC, Dolby TrueHD and DTS Master Audio formats
Tak więc ustawiłem w Windows żeby głównym urządzeniem odtwarzającym było cyfrowe urządzenie audio HDMI. Niestety w zakładce tego "urządzenia" jest informacja że maksymalna liczba kanałów to 2. Teraz sprawdziłem w amplitunerze (option->signal info) że faktycznie sygnał jest w formacie PCM ale 2/0/---. Czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie i mógłby mi podpowiedzieć co może być źle ustawione?
Dodam jeszcze że mam możliwość połączenia dźwięku przez inne źródło(karta muzyczna SB X-fi) ale chciałem żeby to było po HDMI bo komputer stoi daleko od amplitunera.

pkomp

New member
to ustaw żeby było 7.1 bo ta karta wysyła wszystko łącznie z passtrough hd audio - ustawiasz w opcjach audio ilość głośników
sprawdzasz czy grają i jest git

zapuszczasz potem coś 5.1 na przykład z passtrough i patrzysz co wyświetla ampli

SpeeDyLOCO

New member
Właśnie sęk w tym że opcji HDMI nie da się zbytnio regulować i jak mówiłem jest tylko informacja o 2 kanałach; / włączałem nagrania w DTS i niestety na AV było dalej 2/0. Ponownie zaznaczę że dźwięk nie idzie przez SB X-Fi tylko HDMI.

pkomp

New member
no wiec tak
1.panel sterowania->dźwięk
2.zakładka odtwarzanie - realtek HDMI Output (pamiętaj o zainstalowaniu sterowników ze strony realteka do HDMI)
3.czerwona strzałka w dół - nie podłączone - niewiele ustawisz prócz parametrów w zakładce właściwości->obsługiwane formaty
4.w zakładce właściwości->obsługiwane formaty ustawiasz (zaznacz ptaszkiem)
Formaty kodowane:
DTS Audio
Dolby Digital
Częstotliwości próbkowania:
44.1kHz
48kHz
96kHz
192kHz

inne tez możesz zaznaczyc ale są rzadko spotykane i nie kazdy sprzęt z tym zadziała

Może się to zmienić jak w oknie głównym będziesz miał przy realtek HDMI Output - PRACA W TOKU
wtedy dopiero będziesz mógł ustawić ilość głosników

w przypadku passtrough najprawdopodobniej te ustawienia sa kompletnie olewane a parametry ustawiasz w kodekach

SpeeDyLOCO

New member
Dzięki to sprawdzę jak tylko wrócę do domu bo na pulpicie zdalnym nie ma urządzeń audio widocznych, poprzednio miałem screena z ustawień HDMI podać:
hdmib.jpg

hdmib.jpg

pkomp

New member
Realtek

ati hdmi audio device - jedyny poprawny sterownik dla ati

w obsługiwanych będziesz mógł zaptaszkować co ma odtwarzać

w zaawansowanych wybierz wtedy najwyższy format tj. 24 bity i 192kHz

SpeeDyLOCO

New member
wielkie dzięki za pomoc:) szkoda że nie ma tu takich przycisków do pozytywnej oceny dla użytkowników pomagających innym:)

jk-ns

New member
i jak Ci się udało ustawić 5.1 ja mam wciąż tak jak ty na załączonych screenach i mogę mieć tylko 2.0

Do góry