Dźwięk ps3 przez komputer

Masta_J

Active member
Bez reklam
Wszystkie te sposoby są mniej więcej siebie warte ;)
A z tym komputerem to już całkiem przekombinowałeś.
Wybierz najtańszą metodę bo i tak będzie tylko stereo.

Pozdrawiam,

zambi

New member
W takim razie temat można już zamknąć, jutro zamówie ten kabel na ebayu, na który będę musiał czekać pewnie z tydzień.

Dzięki wszystkim za pomoc :) Pozdrawiam wszystkich udzielających się w tym topiku

orhm

New member
opcja od czarodzieja - sprzętowy dekoder...

Wydaje mi się, że opcja na dzień dzisiejszy jest tylko jedna, chyba że ktoś zna inne produkty, niż markowe.

Otóż jest takie urządzenie firmy Creative - Decoder DDTS-100.

Ma to cudo wejścia optyczne (3), coaxial (1), analogowe stereo (3) oraz wyjścia na zestaw maksymalnie 7.1(???) jack (3). W zestawie jest od groma kabelków i przejściówek oraz pilot.

Nie wiem
czy toto współpracuje ze wszystkimi głośnikami, czy tylko z crativami. Powinno ze wszystkimi, ale trzeba się dopytać/doczytać.

Co ci to daje?
1. konsole podłączasz optykiem do tego urządzenia.
2. komputer coaxialem (jeśli masz takowe wyjście, jak nie masz, to słaba płyta/karta)
3. analogami np. jakiś zestaw audio, dvd, czy inne tv z wyjściem stereo

Dzięki temu:
1. komputer nie musi być włączony żeby grać na ps3,
2. jak chcesz z kompa słuchać - wybierasz źródło pilotem,
3. głośniki podłączasz pod to urządzenie (jackami).
4. gratis dostajesz sprzętowy dekoder dts, dd...
5. najważniejsze - masz dźwięk przestrzenny.

Wady:
cena, oscylująca na dzień 12/01/2009 w okolicy 500-600pln.

Metody zastępcze - googlanie:
-sprzętowych dekoderów dts/dd tańszych niż ten creative,
-innych tego typu urządzeń (teoretycznie można zbudować coś ciekawego konwertując coax->toslink z komputera, podłączając pod switch toslink komputer i konsolę i znajdując urządzenie podobne do creativa, ale tańsze; w praktyce - zaraz ktoś mnie za tę propozycję objedzie :D).

Aha, link: http://pclab.pl/art21565-5.html

Miłego!

PS. tylko czy to nie jest przerost formy nad treścią? może lepiej odłożyć te 600pln, pomęczyć się z 2.0 dźwiękiem, dozbierać do 1200-1600 i postawić ampli+prawdziwe kolumny?

Ostatnia edycja:

zambi

New member
opcja z dekoderem odpada na 100% (za duża strata pieniędzy)

a wejścia jakie posiadam to Spdif out w komputerze oraz optyczne audio w monitorze

EDITED:

jeszcze takie coś w necie znalazłem: peb.pl/sony/340854-problem-z-dzwiekiem-ps3-pc-glosniki.html

Ostatnia edycja:

ps_user

New member
Bez reklam
Instrukcja - Moja biblia!

zambi napisał:
a wejścia jakie posiadam to Spdif out w komputerze oraz optyczne audio w monitorze

Po co w monitorze wejście dzwięku po optycznym, skoro nie ma głośników :hmm:

Przegiąłeś. Cytat z aukcji Allegro :hmm:
W pierwszej chwili możesz pomyśleć, że zapomnieliśmy uwzględnić głośniki. Zostały ukryte w obudowie monitora. Dzięki temu niewidzialnemu systemowi nie ma problemu z wystającymi głośnikami, które zaburzają harmonię wystroju otoczenia. Chcąc zapewnić lepszy system odbioru dźwięku, monitory z serii T zostały wyposażone w system SRS Tru Surround XT™, czyli opatentowaną technologię audio, opracowaną pod kątem systemów wyjścia na dwa głośniki. Ponadto jeszcze nasza parametryczna technologia EQ umożliwia odtwarzanie głębszych i czystszych dźwięków bez zniekształceń w różnych częstotliwościach.

Ostatnia edycja:

orhm

New member
fakt - przegiął...

buhahahaha

inna sprawa, że nikt, włącznie ze mną, nie sprawdził. ale w sumie - niby czemu mielibyśmy sprawdzać :D:D:D
wątpliwości powinien wzbudzić ten wbudowany tuner, ale jakoś mi umknął :D:D:D
normalnie mam nowego idola od dziś :D:D:D

zambi

New member
kurde w sklepie sprzedawca mi wyraźnie powiedział, że jedyna wada tego monitora to to, że nie ma głośników. Głupio mi teraz :(

Ostatnia edycja:

ps_user

New member
Bez reklam
Mataman, gość idzie po kosztach. Nie chce sprzętu modernizowac , a dyskusja zaprowdadziła do celu, którym nie był dźwięk 5+1, a dźwięk w ogóle ;)

Do góry