Dźwięk ps3 przez komputer

zambi

New member
Witam,

Zastanawiam się nad kupnem ps3, a właściwie to już postanowiłem że tak ową konsole sobie zakupię.
Jednak mam jedno pytanie: Posiadam monitor 24" lcd samsung SyncMaster T240HD z tunerem tv i chciałbym do niego podłączyć czarną konsole. Monitor nie ma własnych głośników. Ja posiadam głośniki komputerowe creative, nie pamiętam teraz modelu. Jak zrobić, żeby z tych głosników wydobywał się dźwięk konsolowy? Jeśli będę grał w ps3 przy włączonym komputerze połączonym z monitorem kablem DVI-D oraz HDMI/PC/DVI-D audio in, a plastation podłącze kablem HDMI to będzie dźwięk? Lub co innego wykombinować... i dodam jeszcze, że wygodniej mi grać przy włączonym komputerze niż za każdym włączeniem konsoli wyciągać kable od głosników z komputera i wkładać do konsoli. Pozdrawiam

pejotpe

New member
Bez reklam
PS3 ma następujące wyjścia (które byłyby dla Ciebie przydatne):
1) HDMI - puść tym obraz,
2) Stereo audio - 2xRCA (na takim specyficznym łączu z przelotką): jeśli wystarczy Ci analogowe stereo, to to wykorzystaj (w menu PS3 można skonfigurować wyjście na obraz i dźwięk niezależnie),
3) wyjście optyczne audio (jeśli masz głośniki z wejściem optycznym, to możesz uzyskać dźwięk w DD5.1 lub DTS).

Jeśli chodzi o równoległe połączenie z komputerem, to kup rozdzielacz sygnału 2 x 2xRCA -> RCA (i ewentualnie przelotkę na mini jacka).

zambi

New member
mała pomyłka, głośniki jakie posiadam to jednak logitech :) model prawdopodobnie x-530 (nie mogę w domu znaleźć pudełka, a na stronie producenta tylko ten model wygląda tak jak mój) Do komputera mam podłączone te głośniki 3 kablami w kolorach łososiowy, jasny zielony oraz czarny. Są to głośniki 5.1 więc nie ukrywam, że najbardziej zadowolony bym był gdyby ps3 własnie tak je traktował, tym bardziej, że zamierzam obejrzeć sobie czasem jakiś film na blue-ray. Jeśli nie da rady tak zrobić, to jakoś wytrzymam to stereo. Wyjscia optycznego nie mają.
Jakie kable kupić i jak to połączyć, żeby wszystko ładnie działało?

EDITED: w specyfikacji (niestety mam za mało postów aby dodać link) napisano, że jest zgodność z PLAYSTATION 3 (z przejściówką do konsoli, sprzedawaną oddzielnie). Tyle, że nie wiem jaka to przejściówka i jak to razem połączyć z ps3 i pc i monitorem...

Ostatnia edycja:

zambi

New member
Jeśli podłączył bym tak jak na obrazku

ps3+głośniki to czy miałbym 5.1?

ecx.images-amazon.com/images/I/21uswx0eHJL._SL500_AA280_.jpg

to jest 3x mini jack na 2x chinch, tyle że nie mogę tego nigdzie znaleźć do kupienia :-/

Takim kablem PS3 z monitorem

igokab.pl/foto/8B172796-BCC3-48BA-9B0E-544404EE1323.JPEG

I do tego musiałbym jeszcze kupić jakiś rozgałęźnik dźwięku do ps3 i pc. I wtedy wszystko by działało jak należy?

Ostatnia edycja:

zambi

New member
Przepraszam, że tak pisze jedno pod drugim, jednak nie mam opcji kasowania postów a się zagalopowałem trochę. Można połączyć w jeden post.

2ga opcja jaką znalazłem to takie cudo:

1/8 in. Female to 1/8 in. Female Coupler

multiconnects.com/components/com_virtuemart/shop_image/product/GMM-303TH.jpg

i do tego

kabel mini jack -> 2 chinch

ale wtedy chyba nie będzie już 5.1?

Ostatnia edycja:

ps_user

New member
Bez reklam
5+1 będziesz miał tylko po HDMI lub optyk. Żaden cinch ci tego nie da. Najlepiej z PS3 podłącz bezpośrednio via RCA (biały i czerwony) będziesz miał tylko stereo, ale nic nie będziesz musiał przepinać.
Z tego co czytałem o twoich głośnikach to do PC (5+1) mają jeszcze bezpośrednie wejście.

zambi

New member
hmm... no niby są wejścia takie białe i czerwone ale tylko w subuferze i aktualnie podłączone tam są 2 tylnie glośniki.

A jak jest stereo to dźwięki wydobywają się ze wszystkich głośników czy tylko dwóch?

Może napisze co jest:

Subufer wejścia: żółte (rear richt), czarne(rear left), białe(front left), czerwone(front center), czarne(front richt) takie większe podłużne.

Lewy przedni głośnik wyjścia: zasilanie, 3 kable (zielony, łososiowy, czarny), które mam aktualnie podłączone do komputera.

A na stronie producenta:

Zgodność
PC lub Mac
Odtwarzacz CD
Odtwarzacz MP3
Odtwarzacz DVD
PlayStation , PlayStation 2,
PLAYSTATION 3 (z przejściówką do konsoli, sprzedawaną oddzielnie)
Xbox , Xbox 360 (z przejściówką do konsoli, sprzedawaną oddzielnie)

Ostatnia edycja:

zambi

New member
Niestety nie ma takiego wejścia. Jest 5 wejść i wszystkie zajęte.

A może jak mam podłączony monitor do komputera kablem HDMI/PC/DVI-D audio to nie mogę jakoś połączyć ps3 z monitorem HDMI i wycisnąć dźwięk z głośników poprzed komputer? Wybaczcie jeśli to głupie pytanie ale zupełnie nie znam się na tym (co zresztą widać po tym, że potrafie kable nazywać tylko po kolorach jeśli nie sa podpisane)

pejotpe

New member
Bez reklam
Hmm, co by tu wymyślić. Zależy od karty. Jeśli ma WEJŚCIE optyczne to przy odpowiednim wsparciu programowym, czy sprzętowym dała by radę zdekodować sygnał i wypuścić analogowe 5 + 1, tylko, że nie widziałem takiej karty osobiście (zwykle karty do PC dla graczy nie potrzebują wejść cyfrowych). Jak znam życie, to są przelotki z dekoderem DD5.1 czy DTS (a znam) tylko cena raczej nie będzie zachęcająca (minimum 400-600PLN).

ps_user

New member
Bez reklam
Pozostaje chyba tylko to co podałeś na abrazku:
ecx.images-amazon.com/images/I/21uswx0eHJL._SL500_AA280_.jpg
Chyba że wpadnie tu jakiś czarodziej ;)

zambi

New member
A z tą przejściówką było by 5.1 czy stereo? I czy by grały wszystkie głośniki czy tylko przednie? Nie mogę nigdzie znaleźć tej przejściówki w PL a ściągnąć z ebaya to koszt około 60zł. Ale już jedną alternatywę znalazłem więc jestem zadowolony :) Teraz tylko znaleźć lepsze rozwiązanie.

Znalazłem taki post, który odnosi się do xboxa co prawda ale może w przypadku ps3 też zadziała? Tylko wtedy gdzie tego jacka podłączam i jak ustalam czy dźwięk leci z pc czy ps3?

hdtv.com.pl/forum/showpost.php?p=228881&postcount=23

zambi

New member
"The Logitech 5.1 Game Console Adapter allows you to connect your PlayStation 2 or Xbox video game console to a set of Logitech 5.1 multimedia speakers for awesome, multi-channel sound and intense realism."
Myli mnie to, że ciągle podkreślają w opisach to 5.1 :) Nawet w nazwie adaptera to występuje

Masta_J

Active member
Bez reklam
Generalnie to to niby działa w drugą stronę - z tych 3 mini jacków jest 6 kanałów, ale co zostają za dwa kanały z tego po stronie chinchy?
To samy byśmy mieli rozdzielając jednego jacka odpowiedzialnego za prawy i lewy front na 2 chinche.

Pozdrawian,

zambi

New member
Specialnie dla Masta J bo widzę, że jest zażenowany tym, że dałem stary opis, który powstał przed wypuszczeniem ps3. Oto wersja 2.0 opisu:
"[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Connect a video game console to any [/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]4.1 or 5.1 multimedia speaker system...[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]* Game Console Adapter for surround speakers...[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]* works with Playstation 2 & 3, Xbox, Xbox 360, [/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Gamecube, & much more..."

[/FONT]Ale jakoś niebezpiecznie na offtopic zeszliśmy :- (

Ostatnia edycja:

Masta_J

Active member
Bez reklam
Dzięki, no to teraz jasne - max co będzie można z tego wyciągnąć to stereo jakoś zmiksowane na wszystkie głośniki.

Pozdrawiam,

zambi

New member
To jeszcze chciałbym się nieco dowiedzieć o pozostałych dwóch opcjach:

1. Opcja grania w ps3 przy włączonym koputerze. Ktoś testował, coś wie więcej?

2. Połączenie kablami
-1/8 in. Female to 1/8 in. Female Coupler (cokolwiek to jest)

multiconnects.com/components/com_virtuemart/shop_image/product/GMM-303TH.jpg

i do tego
stereo 1/8" male to dual rca female
kabel mini jack -> 2 chinch

ecx.images-amazon.com/images/I/311zP0CH8GL._SL500_AA280_.jpg

i postępować według instrukcji na tym filmiku
youtube.com/watch?v=denRS02wedI

Ostatnia edycja:
Do góry