Dźwięk 5.1 Z Cyfry! Problem

laik30

New member
Witam. Mam taki problem że nie mam dźwięku 5.1 na amplitunerze kina domowego podłączonym do tunera cyfry+. Oczywiście sprawdzałem wtedy kiedy filmy były nadawane w 5.1. Amplituner (w menu "signal info") dźwięk dd pokazuje mi tylko na kanałach TVN i TV7, a na filmach 5.1 z canal+HD pokazuje mi że sygnał jest PCM (z tego co wyczytałem to nie jest to DD 5.1) i że sygnał idzie w stero (ch 2/0/---)??
Tuner cyfry+ to nowy philips HD (bez dysku twardego, nazwy modelu nie pamiętam) podłączony bezpośrednio do ampli yamacha v-rx361 przez kabel cyfrowy coaxial.

laik30

New member
A gdzie to ustawiam w tunerze czy w ampli??
W ampli ustawiam sobie na "pro logic2 movie" i głos idzie z 5 głośników(chyba stero na 5 głośników) bo tak jak napisałem wyżej pokazuje mi PCM natomiast na tvn-ach DD

tom226

New member
laik30 napisał:
Witam. Mam taki problem że nie mam dźwięku 5.1 na amplitunerze kina domowego podłączonym do tunera cyfry+. Oczywiście sprawdzałem wtedy kiedy filmy były nadawane w 5.1. Amplituner (w menu "signal info") dźwięk dd pokazuje mi tylko na kanałach TVN i TV7, a na filmach 5.1 z canal+HD pokazuje mi że sygnał jest PCM (z tego co wyczytałem to nie jest to DD 5.1) i że sygnał idzie w stero (ch 2/0/---)??
Tuner cyfry+ to nowy philips HD (bez dysku twardego, nazwy modelu nie pamiętam) podłączony bezpośrednio do ampli yamacha v-rx361 przez kabel cyfrowy coaxial.
Na pilocie nacisnij + i zmien dzwiek z polskiego na oryginalny wtedy amplituner zidentyfikuje DD 5.1

laik30

New member
Właśnie oglądam "pieniądze to nie wszystko" na tvn i dinfo o sygnale na ampli pokazuje DD i ch 2/2/0,1 czyli dźwięk 5.1 natomast na canal+ na filmach 5.1 2/0/---

laik30

New member
tom226 napisał:
Na pilocie nacisnij + i zmien dzwiek z polskiego na oryginalny wtedy amplituner zidentyfikuje DD 5.1

Jak wciskam + to wyskakuje
język
napisy
teletexst
nie ma dźwięku ale wydaje mi się że chodzi ci o"język"??
Jak tylko coś poleci w 5.1 to wypróbuję i dam znać czy coś to zmieni!

laik30

New member
Sprawa zmiany dźwięku na oryginalny za pomocą + załatwia wszystko. Mam wreszcie dźwięk 5.1 (tylko szkoda że bez lektora).Dzięki za porady i temat uważam za zamknięty!!!

Do góry