Otóż, dostałem od kolegi za tak zwane piwo wzmacniacz alphard rb-4, żaden elektronik nie potrafił go naprawić aż do wczoraj, otrzymałem naprawiony wzmacniacz lecz zachowuje się on dziwnie, tzn kiedy podłącze go pod telefon wzmacniacz gra bez najmneijszego problemu ma soczysty bass dźwięk nie jest zniekształcony jedynie słychać czasem delikatne piski przy niskim poziomie głośności. Jednak jest w tym haczyk, ekran dotykowy w telefonie przestaje reagować, a gdy próbuje podłączyć wzmacniacz pod jakiekolwiek inne źródło dźwięku np. radio samochodowe czy stara wieża philips, robi się jakieś dziwne zwarcie, ogólnie wzmacniacz szaleje a radio do którego wzmacniacz jest podłączony dosłownie zaczyna się palić i śmierdzieć. Gdy przytykam końcówki miernika do czinczy miernik pokazuje napięcie 0,37v wcześniej napięcie ot było dużo wyższe wynosiło aż 1,5v. Możecie mnie naprowadzić gdzie powinienem szukać problemu?
Gdy go otworzyłem zdziwiłem się ponieważ zobaczyłem iż poprzedni elektronik zasmarował całą cewkę sylikonem, być może miała jakieś przebicie?
Oto dane wzmacniacza:
Stereofoniczny/Mostkowalny
Max. moc wyjściowa muzyczna 4 x 200 W przy 2 Ohm
Max. moc wyjściowa muzyczna 4 x 125 W przy 4 Ohm
Maksymalna moc przy zmostkowaniu 2 x 200 W przy 4 Ohm
Impedancja głośników (stereo): 2 - 8 Ohm
Zniekształcenia harmoniczne: < 0.1 % (1 kHz)
Stosunek sygnał-szum (IEC A) > 97 dB
Czułość wejściowa 150mV - 4 V
Impedancja wejściowa 20 kOhm
Filtr dolno-przepustowy regulowany
Filtr górno-przepustowy regulowany
Podbicie basu:0-6-12 dB
Zasilanie +12 V (9 - 15 V)
Bezpieczniki 2 x 10 A
Gdy go otworzyłem zdziwiłem się ponieważ zobaczyłem iż poprzedni elektronik zasmarował całą cewkę sylikonem, być może miała jakieś przebicie?

Oto dane wzmacniacza:
Stereofoniczny/Mostkowalny
Max. moc wyjściowa muzyczna 4 x 200 W przy 2 Ohm
Max. moc wyjściowa muzyczna 4 x 125 W przy 4 Ohm
Maksymalna moc przy zmostkowaniu 2 x 200 W przy 4 Ohm
Impedancja głośników (stereo): 2 - 8 Ohm
Zniekształcenia harmoniczne: < 0.1 % (1 kHz)
Stosunek sygnał-szum (IEC A) > 97 dB
Czułość wejściowa 150mV - 4 V
Impedancja wejściowa 20 kOhm
Filtr dolno-przepustowy regulowany
Filtr górno-przepustowy regulowany
Podbicie basu:0-6-12 dB
Zasilanie +12 V (9 - 15 V)
Bezpieczniki 2 x 10 A