Dziwne pasy na prawym i górnym rancie OLED LG

Denerion

New member
Cześć. Potrzebuję pomocy z moim OLED. Zauważyłem ostatnio, że ma takie 2 dziwne pasy na skraju ekranu (prawa strona i góra). Pasy mają na ok ok 6-7mm szerokości, wyświetlają obraz tylko w innym odcieniu, jakby bardziej ciepłym, żółtawym, cały czas są widoczne niezależnie od trybu. Zauważyłem też, że narobiło się trochę martwych pikseli, głównie na obrzeżach ekranu. Jest to jakieś normalne zużycie i jeszcze posłuży czy może już czas zbierać budżet na nowy TV? :D TV ma ponad 5 lat, LG 55 B8.

Attachments

• 20241201_165017.jpg
    20241201_165017.jpg
    3,3 MB · Wyś: 51

Denerion

New member
Tak, pisałem o tym. Trochę się ich narobiło. Jak był nowy to też miał kilka martwych ale nie tyle, powiedzmy, że od nowości miał z 4-5 tak teraz ma z 30 martwych pikseli. Wszystkie w okolicy ok 2-3 cm od krańca ekranu. W ogóle on ma jakieś dziwne plamki świecące w innym odcieniu. Wypalenie od czegoś konkretnego to nie jest. Oczywiście wszystko na obrzeżach ekranu (uprzedzę, ekran jest czysty :D)

Attachments

• 20241202_190327.jpg
    20241202_190327.jpg
    1,5 MB · Wyś: 12
Ostatnia edycja:

Panto'mima

New member
Mam to samo i faktycznie wszystko na brzegach ekranu . Co ciekawe , oled służy mi głównie do seansów : streamy typu netflix , prime itp , gdzie większość treści to format 21:9 , czyli pasy góra, dół, gdzie ekran nie świeci, pixele nie powinny się wypalić . Nie są to też bad piksele...

Myślałem nad oledem 83" , ale pomału zastanawiam się czy warto...
Martwe piksele w miejscu, gdzie matryca prawie w ogóle nie świeciła?!

Te plamki, to raczej bad piksele , świecą ale nie wszystkimi barawami - to tak w skrócie.

Denerion

New member
Mam to samo i faktycznie wszystko na brzegach ekranu . Co ciekawe , oled służy mi głównie do seansów : streamy typu netflix , prime itp , gdzie większość treści to format 21:9 , czyli pasy góra, dół, gdzie ekran nie świeci, pixele nie powinny się wypalić . Nie są to też bad piksele...

Myślałem nad oledem 83" , ale pomału zastanawiam się czy warto...
Martwe piksele w miejscu, gdzie matryca prawie w ogóle nie świeciła?!

Te plamki, to raczej bad piksele , świecą ale nie wszystkimi barawami - to tak w skrócie.
Właśnie na żywo nie wyglądają na bad pixele. Raczej jak takie prześwietlenie, to samo co na brzegach na kilka mm. Teraz udało mi się złapać jakieś zdjęcie gdzie ladnie to widać.

Attachments

• 20241202_210632.jpg
    20241202_210632.jpg
    2,3 MB · Wyś: 17

Panto'mima

New member
Właśnie na żywo nie wyglądają na bad pixele. Raczej jak takie prześwietlenie, to samo co na brzegach na kilka mm. Teraz udało mi się złapać jakieś zdjęcie gdzie ladnie to widwidać
To są te bad piksele właśnie.
Ja jestem zaskoczony tymi martwymi pikselami u siebie , bo wyskoczyły w miejscu , gdzie ekran praktycznie nie pracował, nie świecił- a może to właśnie dlatego tam się pojawiły, nie zaskoczyły, nie odpaliły ?!
O dziwo , nie mam żadnych wypaleń w postaci pasów czy tam pozostałości po logach programów , czego prędzej się spodziewałem.
Oled to genialny obraz , ale posiada mankament, który będzie mu już zawsze towarzyszył.

Ostatnia edycja:

Panto'mima

New member
To dziwne, ciekawe o co chodzi z tymi pasami u mnie... A też masz dużo ty martwych pikseli? Mojemu w lutym pyknie w sumie 6 lalat.
Nie liczyłem , ale trochę ich mam. I to tak bardziej po prawej stronie i od góry. Lewa strona i dół - czysty . Wiadomo, z pewnej odległości niedostrzegalne,więc nie ciśnieniuje się zbytnio ,tym bardziej że będę za jakiś czas kupował coś większego. Celowałem w 83 calowego oleda , ale teraz już sam nie wiem .
Mój oled to lg e9 , więc zakładam że wrzucili tam lepszą matrycę, tym większe jest moje zaskoczenie , że wyskoczyło trochę tych kropek.
U Ciebie te pasy to raczej jakiś rodzaj wstępnego wypalania matrycy , który z czasem bedzie się tylko nasilał.

Denerion

New member
Normalnie tych pikseli też nie widzę, te paseczki już jednak tak, trochę zażółcają na niebieskim tle, nie jest to jakieś mocne ale już mam świadomość, że to tam jest i widzę to 24/7 :D. Mam tylko nadzieję, że nie będzie się powiększało bo nie chce zmieniać tv jeszcze przez najbliższe 2-3 lata. Ogólnie byłem mega zadowolony ale teraz mam już mieszane uczucia i nie wiem czy kolejny TV będzie oledem. Może następnym razem postawie na QLed albo Mini led.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Wymiana matrycy jest nieopłacalna.
Czeka Cię jednak wymiana na nowy jeśli to Co odkryłeś mocno CI dokucza.

Do góry