Dziwne buczenie... nie wiem skąd sie bierze...

SebaK1205

New member
Bez reklam
DZisiaj zaobserwowałem dziwne buczenie, kiedy mam uruchomiony amplituner i telewizor pod HDMI. Kiedy wyłączam amplituner i zostawiam TV na sygnale HDMI z amplitunera - dalej słyszę buczenie. Wystarczy przełączyć źródło sygnału lub wyłączyć TV - przestaje buczeć. Czy jest to czasami wina kabla HDMI?

Saszku

New member
Nie odpowiem ci że na pewno tak ale zdarzało mi się niejednokrotnie, że jakieś urządzenie wpięte do tego samego przedłużacza powodowało szumy w innych urządzeniach mimo, że nie było z nim bezpośrednio podłączone. spróbuj może amplituner wpiąć do innego gniazdka niż reszta sprzętu lub metodą prób i błędów wyłapać, które urządzenie może powodować zakłócenia i podłączyć je do innego gniazdka. Może jakieś filtry zasilania nie pracują w amplitunerze gdy jest wyłączony i przepuszcza sygnał z zakłóceniami.

Ostatnia edycja:

Saszku

New member
Teraz mi jeszcze przyszła do głowy podobna sytuacja - u syna w pokoju mam wpięte DVD i TV na jednym przedłużaczu, jak chodzi sam TV to jest ok. jak włączę do tego DVD to traci się sygnał z anteny (takiej małej pokojowej, która też jest wpięta do tego przedłużacza) i telewizorka już się nie poogląda. Więc nie ma szans pooglądać TV przez głośniki podpięte do DVD. Być może u ciebie jest podobnie i to jeszcze inne urządzenie powoduje zakłócenia TV.

SebaK1205

New member
Bez reklam
Najciekawsze jest to, że przed chwilą ponownie załączyłem TV i amplituner razem... i cisza. Przyszła pora na dobrą listwę zasilającą.

tdx

New member
Bez reklam
heh to kolejna ciekawa historia. Jak zwykle problemem może być zła separacja w urządzeniach/przebicie, inne urządzenie sieje... = czy nieprawidłowo poprowadzone uziemienie/przewód neutralny w "gniazdku"...
Na forum już o tym było wiele razy... :D

SebaK1205

New member
Bez reklam
tdx... a czy może pomóc zakup lepszego kabla zasilającego do TX-NR828? Sugerował to sprzedający, kiedy kupowałem amplituner...

tdx

New member
Bez reklam
tdx... a czy może pomóc zakup lepszego kabla zasilającego do TX-NR828? Sugerował to sprzedający, kiedy kupowałem amplituner...

Taaaaaaaaaaaa... Idąc tym tokiem myślenia powinieneś mieć 24g przełączniki żeby światło w pokoju działało :D

A na poważnie lepszy kabel zasilający nic nie pomoże :D

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Akurat tdx ma rację lepszy kabel nic tu nie pomorze
Najlepiej sprawdzić instalację elektryczną ,jeżeli jest w porządku przyczyny trzeba szukać w samych urządzeniach

Jeżeli masz możliwość spróbuj na innym gniazdu np w drugim pokoju

waz7

New member
Sprawdź gniazdko do którego jest wpięta listwa tzn z lewej strony powinna być faza, z prawej zero jeśli jest odwrotnie to zamień przewody w gniazdku.

Do góry