Dyson - czyli genialna lapa Led która ma wystarczać prawie na całe życie (bez utraty jasności 37 lat).

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Dyson - czyli genialna lapa Led która ma wystarczać prawie na całe życie (bez utraty jasności 37 lat).

main_CSYS_Introduction.jpg

Dzięki wykorzystaniu technologii pochodzącej ze świata lotniczego Dyson rozpoczął produkcję nowej linii lamp LED z rekordowo długim czasem pracy- czyli 37 lat bez utraty jasności.

Dyson nie obraża się, jeżeli nazywany jest tytułem "Apple" w domu .
Zawdzięcza wszystko to genialnemu odkurzaczowi oraz wentylatorowi.
Firma często tworzy obiekty nie tylko piękne, ale także innowacyjne i zaawansowane technologicznie. Najnowszym przykładem jest seria lamp UkWSP.
Lampy można używać prawie przez całe życie, bez utraty wydajności lub jasności (podaję się wartość 37 lat pracy. Technologia ta pochodzi z przemysłu lotniczego.
Wykorzystywany jest tu system podobny do satelitów, który przenosi ciepło LED na zewnątrz, utrzymując w ten sposób stałą temperaturę diody emitującej światło.
content_small_CSYS_Tall_3.jpg

Dioda przez dłuższy czas można osiągnąć wewnętrznie temperaturę 130° C, co pogarsza stopniowo jakość a w dalszej konsekwencji prowadzi do utraty jasności. Dzięki rurze umieszczonej w ramieniu Dyson jest w stanie utrzymać temperaturę diód w okolicach wartości 55° C co zapewnia stałą jasność w czasie. Wartość była oczywiście wykonane z szacunków symulacji w laboratorium.
Ale czas pokaże jak będzie w pracy to działać bo gwarancji wynosi dwa lata.
Cena wynosi od 700 do 1000 euro, w zależności od modelu w nowej serii lamp.
dday

vectra1

Member
Bez reklam
Trochę mało polski ten artykuł.
Podsumowując 4 koła za lampę, która będzie świecić 37lat ale gwarancję ma na 2 lata ?
Czyli jak się przepali po 2 latach i miesiącu to co mi z pozostałych 34 lat i 11 miesięcy ?
Jeżeli nie gwarantują tych 37 lat to mogli napisać 100 lat lepiej by wyglądało na papierze.

kloss_ks

Klub HDTV.com.pl
vip
Telewizory też mają 2 lata gwarancji i też wytrzymują 20 lat, więc o co chodzi?

Ale nikt nie reklamuje,że telewizory będą działać przez powiedzmy 25 lat i daje 2 letnią gwarancję bo to byłoby śmieszne jak w wypadku tej lampy.

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Za lampę bym tyle nie dał, ale wentylatory Dyson są świetne, też nie tanie, bo oscylują od 1000zł w górę, ale za to bardzo ciekawie wyglądają.
https://www.google.pl/search?q=Dyso...&bih=1304#safe=off&hl=pl&tbm=isch&q=dyson+fan
Mam taki na biurku, kupiony w zeszłym roku w Leroy za 100 zł. Do złudzenia przypomina oryginał :)
A w temacie to przypomina mi się film o planowanym postarzaniu produktów, gdzie ponoć ponad 100 lat temu wymyślono już takie żarówki, ale wielcy tego świata doszli do wniosku, że ludzie w fabryce żarówek stracą pracę, więc zaczęli używać cieńszych drucików wolframowych, by jednak częściej się przepalały, a ludzie mieli co i dla kogo produkować ;)
Gdyby było mało to ponoć w jakimś muzeum (British?) jest taka żarówka co świeci się nieprzerwanie od tamtych czasów ;)

Attachments

• 20150615_200852 (Small).jpg
    20150615_200852 (Small).jpg
    25,8 KB · Wyś: 186
Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Mam taki na biurku, kupiony w zeszłym roku w Leroy za 100 zł. Do złudzenia przypomina oryginał :)

O proszę, rewelacja. Jak trafisz ponownie w tej cenie, to wiesz co robić ;)

A w temacie to przypomina mi się film o planowanym postarzaniu produktów, gdzie ponoć ponad 100 lat temu wymyślono już takie żarówki, ale wielcy tego świata doszli do wniosku, że ludzie w fabryce żarówek stracą pracę, więc zaczęli używać cieńszych drucików wolframowych, by jednak częściej się przepalały, a ludzie mieli co i dla kogo produkować ;)
Gdyby było mało to ponoć w jakimś muzeum (British?) jest taka żarówka co świeci się nieprzerwanie od tamtych czasów ;)

Otóż to, kiedyś pisaliśmy o tym. Dodaliśmy też filmik na deser.
Co do żarówki, to świeci ponoć od 1901r.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
O, nawet są na Allegro, droższe co prawda, ale są ;)
Pytałem w Leroy, to mieli tylko jeden sezon i już wycofali, ale eLBeG wstawił alternatywę ;)
Ale uwaga, mój jest dość głośny. Jeśli chodzi o porównanie klasycznego z łopatkami to przepaść. Przy klasycznym możesz oglądać film, rozmawiać, a przy tym gorzej ;) Ze dwa lata temu w Media Markt były oryginalne Dysona za ok. 1500 zł, niestety nie miałem okazji przetestować. Już wycofali, ze względu na brak zainteresowania (cena).

Ostatnia edycja:
Do góry