Dylematy po zakupie

Marek451

New member
Witam wszystkich Własnie stałem sie posiadaczem Samsunga 40H6650.
Szukam w sieci , ale niestety nie moge znaleźc testów tego TV.
W zwiazku z tym prosze o infromacje
1. Czy mogę posłuzyć sie testami (ustawieniami) od modelu H6400 czy to to samo jeżeli chodzi o obraz (pomijam wyposażenie)
2. Może ktoś sie orientuje jaka matryca jest w tych modelach.

Mam też dwa pytania dotyczące obrazu.
Tv podłaczony jest do dekodera NC+ kablem HDMI.
1.Podczas ogladania TVP 2 HD obraz generalnie ok , ale w dolnym rogu twarz tłumacza (wer dla niesłyszących) pocięta poziomymi liniami. Linie jakby przeźroczyste bezbarwne. Jakby wyświetlana była co druga .... nie wiem jak to określić. Tłumacz znika obraz w tym miejscu ok.
Czasem taki efekt pojawia sie też w innych miejscach szczególnie na małych obiektach.
Zjawisko to pojawia sie też na pasku infrmacyjnym NC+ podczas przełączania kanałów.

2 Obraz SD na kanale TVP Rozrywka sygnał słabszej jakości małe obiekty postrzępione na obwodach , jakby zęby piły szczególnie widac to gdy obiekt jest mały jeżeli nastapi zbliżenie zjawisko zmniejsza sie.
Generalnie na kanałach nie hd obraz gorszy duzo "smieci w obrazie"
Czy to o czym poisze to jakas wada czy uroda serii H a moze wszystkich LCD

Do tej pory miałem LCD samsunga Full HD i nie widziałem tych efektów stąd moje pytania.
Z góry dziekuje za konstruktywne wypowiedzi a wiem czytając to forum ze sa tu osoby które na temat LCD wiedzą chyba wszystko. Szacun.

tdx

New member
Bez reklam
ad1 Możesz choć lepiej poszukać do np H6500
ad2 120Hz matryca VA >> dokładnie to możesz sprawdzić czytając faq w mojej stopce

Zakłócenia najczęściej wprowadzają filtry obrazu typu czysty obraz cyfrowy czy MEPEG, zresztą jeśli ustawisz wg "kalibracji" to zobaczysz że jakość obrazu się poprawi...

Marek451

New member
dołączam zdjęcia. Zaznaczyłem na nich o co mi chodzi.
Sprawdziłem że kiedy włączę stop klatke i obraz się zatrzyma "defekty" o których pisze znikają.
Można to jakos wyregulować.
Opcje czysty obraz cyfrowy i Mpeg wyłączyłem
Obraz z TVP 2 HD za NC+

Attachments

• DSC00690.JPG
    DSC00690.JPG
    283,1 KB · Wyś: 75
  • DSC00688.JPG
    DSC00688.JPG
    446,9 KB · Wyś: 106
Ostatnia edycja:

tdx

New member
Bez reklam
wciśnij info na pilocie od tv wyświetli Ci się wtedy informacja o rozdzielczości na HD to nie wygląda :)

tdx

New member
Bez reklam
no to że musisz zmienić rozdzielczość w dekoderze bo masz... SD :D :D :D

Zresztą tak właśnie przypuszczałem

Marek451

New member
Ku.....wa ale jajaj miałeś rację . Jednak się nie zawiodłem że na tym forum sa ludzie , którzy się znają. Ale czy to możliwe że wcześniej miałem ustawione 1080i i przy zmianie tv przełączyło się samo na SD.
No teraz to jest różnica :D:lol:
A już miałem jechać do sklepu i wymieniać.

Ostatnia edycja:

tdx

New member
Bez reklam
ciężko mi powiedzieć skoro piszesz że miałeś ustawione HD to może faktycznie dekoder wrócił do standardowej rozdzielczości po zmianie TV

Do góry