Dylemat

Tomi0011

New member
Oglądałem nowe telewizory LCD. Można zgłupieć, jest tyle modeli, że naprawdę nie wiadomo na co patrzeć.
Ceny są zaskakujące. Oglądałem Samsunga 32R72B w Mixomaniaku - cena 5999zł, sprzedawca spuści do 5500zł. Patrzę w internecie - można kupić za 4600-4800zł. Jest jeszcze model 32R71B, ale nie mam pojęcia czym się one różnią - przeglądałem dane - bez rezultatu.
W Makro oglądałem 27" Grundig'a Sedance LW-70-6605 za cenę 2980zł, a o 1000zł drożej był 30" Grundig.
W MediaMarkt oglądałem jakiegoś 32" Daewoo za 4400zł, z obudową srebrno-czarną. Sprzedawca zachwalał ten model - podobno ma jakiś system HD czy HDMI. Jakoś jednak ta marka mnie odstręcza. Słusznie?
W Auchan oglądałem Samsunga 32T51B za 3999zł, Thomsona 32LB040S5 za 4699zł, JVC LT-32A61 za 5479zł, Grudnig Davio 30LW76-450 za 3499zł oraz LG 32LX1R za 5199zł.
Ogólnie doszedłem do wniosku, że telewizory, które mają ramkę koloru czarnego tj. przynajmniej przy samym ekranie mają ładniejszy obraz, ale to z pewnością kwestia kontrastu.

Co z tego wybrać? Zakup wysyłkowy raczej odpada (chcę kupić na raty), skłaniam się do LCD 30 do 32". Jaka jest różnica pomiędzy Samsungiem 32R72B, a 32R71B? Czy złącze HDMI to to samo co wejście HDMI?
Czy z wyżej wymienionych odradzacie stanowczo któryś model?

Dlaczego telewizory plazmowe są tak tanie? W Auchan plazmówkę 42" można kupić w cenie LCD 32". Dziwne.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
sporo wątpliwości.
Sklepy internetowe sprzedają na raty - więc szkoda przepłacać.
Bo ceny są znacznie niższe.
Wymieniłeś kilkanaście modeli - nie przekazując na jakie mozliwości liczysz?
Uściślij klasę cenową ?
Podaj też co chcesz podłączyc i jakimi złączami ?
Jakie masz nasłonecznienie pokoju ?
Czy marka ma dla Ciebie znaczenie ?
Jaka masz odległośc od ekranu ?

Złącze HDMI to to samo co wejście HDMI.
Najtańsze możesz odpuscic chyba ,ze sprawdziłeś ich jakość.

Plazmy są tańsze - ale zasada jest podobna. Nie kupuj najtańszej bez sprawdzenia .
pozdrawiam

Tomi0011

New member
Jeśli chodzi o klasę cenową ... pojechałem najpierw do Makro myśląc o TV za ok. 3000zł, a po powrocie do domu myślałem już o TV za 5500zł :D
Wszystko zależy od warunków ratalnych - zakładam jednak, że 5000 do 5500zł to totalny max.
Jeśli chodzi o markę, to wolałbym uniknąć kupowania Funaji, Daewoo i tego typu "niepewnych" dla mnie marek. Może być JVC, Grundig, Samsung, LG, Sony, Panasonic itp.
Odległość od ekranu jest niewielka, 2-4m przy czym mam sporą wadę tj. -3 dioptrie :(
Nasłonecznienie - w tej chwili - telewizor stał (zepsuł się transformator WN w Thomsonie 29DX400S) ekranem wprost do okna, ale na czas oglądania TV zasłaniam roletę.
Podłączane będzie DVD JVC, amplituner Onkyo, magnetowid Panasonic, TV kablowa i satelitarna TV cyfrowa. Ewentualnie może zajść potrzeba podłączenia kamery Sony z wyjściem DVI.

Mieszkam na Śląsku. Przeglądałem sklepy internetowe i znalazłem ok. 30-40 km ode mnie taką firmę: http://www.zawszetaniej.pl/rtv/index.php
Wydaje mi się, że mają dość atrakcyjne ceny.

W Auchan stał 42" Philips plazmowy za 5400zł ... korci, ale dziwi, ze tak tanio w stosunku do LCD ... i to mniejszego.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
W tej klasie cenowej powinieneś być zadowolony.
Ponieważ telewizor stoi od słońca staraj się korzystać z matowych sprzętów. / ja też tak mam/
Możesz śmiało sięgać po :
32 A 61 JVC - 4750 zł
32 LX 60 - 4300 zł / Twoja firma http://www.zawszetaniej.pl/rtv/index.php?cat_id=11
ma po 4750- wszystko mają znacznie drożej - wiele cen drozej niż w sklepach detalicznych/
32 Sharp P 55 /made in Japan/ - 4400 zł
Samsung 32 R 51

Plazmy 42" dostaniesz już od 5200 zł i to w dobrej jakości / cena do jakości/.

pozdrawiam

Tomi0011

New member
To mnie zdziwiłeś, że znacznie drożej. Sugerowałem się ceną TV, który wizualnie mi się podobał tj. Samsunga 32R72B. W mixomaniaku, w ulotce reklamowej pisze, ze cena za tego Samsunga to 5999zł, w sklepie gość spuścił do 5500zł, a w ww. firmie poniżej 5000zł. Myśłałem więc, że mają tanio :(
Dlaczego twierdzisz, że lepszy będzie 32 R 51 niż 32 R 72B? Są jakieś poważne powody ku temu?
Widziałem w Auchan telewizor na którym obraz przedzielony był ... no nie wiem czy można napisać przedzielony ... obraz tworzył całość, ale jedna część była wyraźna, ostra, a druga wręcz przeciwnie. Co to jest? Czy powyższe TV to mają i do czego to jest potrzebne?

Tomi0011

New member
Właśnie wróciłem z kolejnego sklepu f-y Mixomaniak. Zabrałem ze sobą kilka ulotek z wydrukowanymi cenami z internetu.
Gość spuścił R71B do 5159zł i R72B do 4770zł. Ale jazda, było 5999zł, a jest 4770zł - w ciagu 24 godzin taka obniżka ... ile oni sobie prowizji liczą ... szok.
Przyznam, że polecany przez Kikiego Panasonic TX-32LX60F przypadł mi do gustu. Jego cena z ww. firmie spadła do 4900zł.

W chwili obecnej stoję przed wyborem:
Panasonic TX-32LX60F
Samsung R72B lub R71B
JVC 32 A61

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
Dobrze zebrałeś zestaw faworytów.
R 51 podałem ze wzgledu na cenę - ale również cenę do jakości . Bo otrzymywał w tej relacji znakomite ceny.
32 Lx 60 - gra bardzo dobrze . Ale jutro test z 32 a 61 JVC w porównaniu z 32 LX 60 Panasonica. Bo Panasonic w prezentacji z Samsungiem - wygrał.
Ale we wszystkich zestawach jakbyś ich nie zestawił - doszukasz się właściwej jakości tylko u siebie w domu.
Możesz jeszcze skorzystać z promocji Loewe - zakup tego telewizora sponsoruje firma Loewe /spokojna o jakość swoich produktów/. Czyli nie płacisz /jesli kupujesz / ani za prezentacje ani za dojazd.

Do góry