Dylemat z LCD do kopmutera multimedialnego

Jaki model Waszym zdaniem:

• Total voters
    0

pagerank

New member
Witam, przeszukalem już dość sporą ilość postów na tym forum i chciałbym się zwrócić do Was o pomoc w ocenie tych modeli LCD:

1. Sony KDL-40V4240
2. Sony KDL-40S5500
3. Samsung LE40B530

Warunki:
*TV podłączony przez HDMI lub VGA do PC z którego podaje sygnał DVBS i DVBS2
*Oglądanie TV, DVD, DIVX, w przyszłości BR
*chce mieć czytelny i ostry obraz systemu windows (tak aby spokojnie przeczytać np. maila siedząc na kanapie)
*oświetlenie - okno + balkon od wschodniej strony.
*odległość ok 3-3,5m (42 cale raczej odpada ze względu na cenę)
*TV będzie wisiał na wysokości ok 1,2m od ziemi
*przed TV raczej 2-3 osoby na wprost

czego nie chce mieć:
*lustrzanej matrycy
*nie zależy mi na extra funkcjach, dekoderach czy złączach bo wszystko idzie przez PC
*nie korzystam z głośników bo mam kino domowe

Proszę o pomoc, linki do testów lub ewentualne doświadczenia z tymi modelami. Będę wdzięczny za pomoc

pagerank

New member
Witaj KIKI,
cena to max 3400 i ani grosza więcej ;) - nie chce też przepłacać za funkcje, które mi się niepotrzebne. Więc najważniejsze by spełniały wspomniane wyżej kryteria.

W innym poście już mi proponowałeś te modele:
JVC 42 R90
Toshiba 42 X 3000
Hitachi 42 VP01.
Jednak jvc jest już na wylocie bo to jest stary model a 2 pozostałe nie są dostępne w moim mieście. NIe chce też kupować w Internecie bo z takim sprzętem wole mieć kogoś na miejscu. Kupowałem już sprzęt agd i jak zaczęły sie problemy to infolinia mnie doprowadzała do szału a i tak nic nie pomogli.
POzdrawiam

---------------

Dodam jeszcze kilka informacji, które doczytałem w międzyczasie w necie.
Pobrałem instrukcje obslugi modelu SONY V42xx i tego SAMSUNGA; w dziale odnoście podłączenia PC przez np. HDMI w SONY byla max. rozdzielczość dla sygnału WXGA (nie wiem co to oznacza) 1360 x 768 w SAMSUNGU natomiast (tutaj również oznaczenia sygnałów nic mi nie mówią) i tak np. dla:

1) VESA DMT / DTV CEA - full HD

2) VESA GTF - 1280 x 1024
3) IBM - 720 x 400
Zupełnie nie łapie tych oznaczeń. Może mi ktoś pomóc w ich rozszyfrowaniu?

Powoli skłaniam się w stronę samsunga - wydaje się byc nowszym modelem i bardziej zaawansowanym technologicznie.​

Ostatnia edycja:

pagerank

New member
Witam,
czy są może jeszcze jakieś osoby, które będą w stanie mi coś doradzic w tej kwestii? Bede wdzięczny ;). Model samsunga mogę zmienić na generalnie serię B550 i pochodne

akodo

New member
Ja dokłanie do takich samych zastosowań kupiłem za 3499zł LG 47", model 47LH3000 i jestem zachwycony. Obraz idealnie ostry, walczyłem z odwzorowaniem kolorów po HDMI ale jest nieźle, filmy FullHD wyglądają niesamowicie, tak samo gry i pulpit. Na 47" literki są czytelne z kanapy, na mniejszym bedziesz musial stosowac wieksze DPI moim zdaniem

Do góry