Dylemat plasma panasonic TH 42 PY800P czy Toshiba 40 lub 46 ZF 355DG

yanek11

New member
Witam,
jestem nowy na tym forum i uważam je za bardzo przydatne w pomocy wyboru tv. Po dłuższej lekturze licznych postów i testów doszedłem do wniosku że w chwili obecnej warte mojego zainteresowania są dwa telewizory : plazma panasonica TH 42 PY 800 P oraz Toshiba 40 lub 46 ZF 355 DG. Zakupiłem nowe mieszkanie w którym pokój tv ma 22 metry kwadratowe. Dysponuję miejscem na tv do powieszenia (zabudowa z katron-gipsu z wnęką na tv na wys 55 cm o wym 111x73x17 cm) odległość od tv do kanapy 3,8 metra. Pokój ma jedną boczną ścianę przeszkloną z wyjściem na taras (żaluzje na całej ścianie) do południa słońce. Początkowo zaprojektowałem miejsce na tv pod kątem toshiby 42 z 3030 ale w chwili obecnej widzę ciekawsze oferty na rynku. Dysponuję budżetem o.k 8000 zł. Telewizor będzie włączony często i raczej długo ( rano opiekunka do dziecka zerka na tvn a po południu żona atakuje różne programy, ja w wolnej chwili wieczorem sport, filmy). Tv bedzie podłączony do multimedii przez cyfrowy tuner z pakietem HD, Playstation 3, ewentualnie do n-ki ,okazjonalnie komputer. Co do plazmy panasonica to mam zastrzeżenia do wyjść z tyłu tv (kable wychodzą prostopadle do obudwy i myślę że może być problem z wieszaniem na ścianie) co do toshiby to nie weim czy aby 46 cali to nie za dużo a znowu 40 wydaje się za mało ja na moje miejsce pod tv. Rodzice zakupili Toshibę 42 z 3030 dg i uważam ją za dobry tv aczkolwiek z tego co wyczytałem na furum zf 355 jest lepsza. Generalnie przoszę o pomoc w wyborze. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

RheeTCT

New member
Witamy na forum

No to mnie "brachu" trafiłeś w samą dziesiątkę.Mam dokładnie taki sam dylemat,jeśli chodzi o telewizor.Wybrałem te dwa po ponad trzech miesiącach poszukiwań.U mnie nieco mniejsza odległość,ale to tylko kwestia rozmiaru,przy czym ja nie biorę pod uwagę nic poniżej 42".I ciebie namawiam na większe rozmiary-przy prawie 4 metrach myślałbym o 46" minimum.Problem byłby chyba z 50" ze względu na rozmiar wnęki.Ale ściankę G-K można łatwo przebudować.Ja bym tak zrobił i kupował 50".Jeśli natomiast mówimy o modelu to ja czekam na PY800.Po wielu wahaniach skręciłem jednak w stronę plazmy,chociaż Toshiba ZF nadal kusi...Z podłączeniami w Panasonicu nie powinno być kłopotu-gniazda są w niezbyt głębokiej wnęce,ale cały TV odstaje od ściany na ok.4cm min.(grubość typowego wieszaka).

Ostatnia edycja:

yanek11

New member
Dzięki serdeczne za odpowiedź i muszę przyznać że też bardziej skłaniam się ku plazmie. Co do wielkości to przebudowa mojej zabudowy nie wchodzi w grę także bedą to 42 cale.

bluray

Banned
Zdecydowanie ZF 52" Toshiba. Lyb tańszą Z-tkę. Ale 52".
Nie bój sie przekątnej.
Masz potęzny arsenał źródeł HD.
PS3, komp, kabel HD.
Jako praktyk:
52" oglądam z 2,5 m. I nie jest to za blisko. Taką opinię można wyrobić sobie wyłącznie dysponując na co dzień takim sprzętem.

novaczek

New member
Jesli temat jeszcze aktualny to ja tez mialem dylemat pomiedzy plazma Panasa a LCD Toshiby z serii ZF
Wybralem Toske 40" (46" nie zmiescialby sie na regale - niestety) i jestem w 100% zadowolony. Jeszcze nie znalazlem tematu w ktorym bym sie na niej zawiodl. Naprawde polecam

bojki

Member
Witam,
Tak z ciekawosci, czy juz zakupiles sprzet?
Jezezli tak, to jaki wybrales?
Osobiscie dojrzewam do zakupu TH42PY800.
Pozdrawiam

Smartek

New member
Na pewno 42 cale Wam wystarczają z takich odległości?
Radzę dobrze przemyśleć, bo później możecie żałować, że nie wzięliście czegoś większego. Wiem z autopsji ;-).

bojki

Member
Witam,

Mam taki mebel, ze musze kupic 42". 50" juz sie nie miesci:(

Osobiscie bede ogladal z 3 metrow.

A jak z tym PY800?

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Do góry