Dylemat absolutny przy zakupie TV 65, 70 cali

Użytkownik88

New member
Witam. Tytułem wstępu jestem na etapie zakupu telewizora 65 - 70 cali, w kwocie do ~5 000 pln. Telewizor do wszystkiego, telewizja kablowa Vectra, Netflix, YouTube oraz niebawem konsola (PlayStation 4 Pro, Xbox One X, albo coś nowszego).

Teraz do sedna. Byłem już praktycznie zdecydowany na model Philips'a 65PUS7304/12, a następnie Philips 70PUS7304/12 z uwagi na matrycę VA. Philips od początku był moim wyborem głównie z uwagi na Ambilight oraz Android TV. Na chwilę obecną zniechęciła mnie do zakupu tych TV kwestia odświeżania wynosząca 50 Hz. Nie chciałbym podczas oglądania meczów widzieć efektów komety i generalnie gorszej jakości. Ze względu na to zacząłem się kierować w stronę Samsung QLED QE65Q70RAT. Przy czym ten model nie obsługuje znowu formatu Dolby Vision i nie ma Android'a TV. Ma to duże znaczenie? Teraz też widzę, że pojawił się model na rok 2020 w EuroRtvAgd Samsung QLED QE65Q67TAU z Tizenem 6.0. Tylko znowu jego cena wiele nie odbiega od modelu QE65Q80RAT.

Reasumując:

Philips***65PUS7304/12 za 3 299 pln,

Philips 70PUS7304/12 za 3 699 pln,

Samsung QLED QE65Q70RAT za 4 799 pln,

Samsung QLED QE65Q67TAU za 5 199 pln,

Samsung QLED QE65Q80RAT za 5 799 pln,

który z tych modeli jest najrozsądniejszym wyborem? Rzecz oczywista najbardziej zależy mi na jakości obrazu. Zaznaczam, że nie jestem w stanie podjechać do sklepu i na własne oczy sprawdzić.

Serdecznie pozdrawiam!

Mariobull23

New member
Niestety najdroższy daje najlepszy obraz. 2 dni temu w salonie Samsunga oglądałem to samo demo na q80 i q70 i ze względu na kąty i czern wybrałbym q80.
Na pewno nie warto kupować nowej serii q60T gdyż ma ona matrycę 50 Hz. Zamiast niej już lepiej kupić 65 cali tcl c815, i to zdecydowanie [emoji16]

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Mariobull23

New member
Moim zdaniem nie warto. Nowe samsungi musisz porównywać tak że q70T zastępuje q60R. Itd
No niestety to dużo gorszy model w cenie starego ale dużo lepszego jeśli chodzi o jakość obrazu

Mariobull23

New member
Rodzaj poswietlenia na to wpływa. Q70T ma krawędziowe jak q60R z zeszłego roku

mpDante

Member
Bez reklam
Dokładnie, Q80T zastępuje Q70R i z moich obserwacji wynika, że poza hdmi 2.1 to jest ten sam TV... Q80R ma gorszą czerń niż Q70R ze względu na powłokę na matrycy. Właściwie to Q70R ma najlepszy stosunek jakości do ceny i subiektywnie ma lepszy obraz.i kontrast jak Q85R.

mpDante

Member
Bez reklam
Q70R ma dobre kąty, uniwersalny to może być proszek do prania. Q80R jest alternatywą dla IPSa, bo będzie miał lepszą czerń... ale Q70R wciąga fo nosem ;)

Użytkownik88

New member
Na podstawie czego są wasze opinie, skoro nie było żadnego testu dla nowych modeli? Patrząc na suche fakty np. QE65Q77TAT ma Picture Quality Index 3500, natomiast uważany przez Was za lepszy QE65Q70RAT ma technologię odświeżania PQI (Picture Quality Index): 3300. Tak więc pomijam, to że nowe modele mają HDMI 2.1, jakie elementy według Was przeważają nad Q70Rat w stosunku do starych/nowych modeli?

Użytkownik88

New member
Tzn. Jak wejdą? Na dzień dzisiejszy nie mają minusów poza tym o czym była gadka odnośnie zeszłego roku. Patrząc na parametry to są do przodu w stosunku do obecnych modeli.

Mariobull23

New member
Q70R ma dobre kąty, uniwersalny to może być proszek do prania. Q80R jest alternatywą dla IPSa, bo będzie miał lepszą czerń... ale Q70R wciąga fo nosem ;)
Odnośnie Q80R zacytuję jeden testów dostępnych w necie:"Matrycę wykonano w technologii VA, wzbogacając ją o technologię kropki kwantowej oraz nakładając dwie powłoki: pierwsza zapobiega powstawaniu niechcianych odbić w jasnych pomieszczeniach, a druga poszerza kąty widzenia, które tradycyjnie są piętą achillesową technologii VA. To dokładnie to samo rozwiązanie, co w najdroższych QLEDach.

W efekcie panel oferuje dobry poziom czerni i wysoki kontrast, ale też szerokie kąty widzenia i niską degradację kolorów przy zmianie perspektywy. "
W tyg oglądałem to samo demo na obu tych tv w salonie Samsunga więc wiem że q70 nie ma dobrych kątów i degraduje kolory jak się patrzy z boku. Zresztą w każdym teście to podkreślają recenzenci. Tryb gry jest lepszy w nim.

Moje zdanie o wyższości starych serii wynika z faktu że następca Samsung w tym roku topowe modele LCD robi z matrycą 8k. A wszystkie qledy 4k mają zanizone parametry. I tak seria q60T ma matrycę 50 Hz, q70T ma krawędziowe podświetlenie i dopiero q80T jest następcą serii q70R ze strefami wygaszania.

legaar

Member
Samsung nie ma DolbyVision co dla mnie go dyskwalifikowało - choć q80 ma naprawdę ładny obraz. Co do Philipsa 70pus73... to nic nie smuży na piłce - sprawdziłem bo mam w salonie i piłkę oglądam ;) Ambilight dla mnie to must - ale jeśli tego nie lubisz to Sony 65XG95 jest super ale trochę ponad Twój budżet.

Odnośnie 70pus to jeszcze jedna uwaga - pomimo braku hdmi 2.1, w połączeniu z Amplitunerem bez problemu przekazuje dźwięk Atmos po Arc ;)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Bo to extra telewizor. Oczywiście , że nie smuży. Teraz wszystkie stacje nadają w 50Hz lub 60Hz. Więc masz 1:1.
Dla niebieskich masz specjalną ofertę z pakietem.

Do góry