Dwie pary słuchawek bezprz. pod jednym TV.

el_magnifico

New member
Witam.

Posiadam TV Toshiba 46 TL939 i zastanawiam się czy i jak można podłączyć do niego dwie pary słuchawek bezprzewodowych? Mamy z żoną 8 miesięczną córeczkę a lubimy oglądać filmy wieczorami jak córka śpi, tyle że słuchając filmu na takiej głośności, żeby córka się nie obudziła, nie słyszymy dialogów. Toteż rozwiązaniem są 2 pary słuchawek bezprzewodowych pod ten sam TV. Czy da się to tak rozwiązać?

kwasior21

New member
Sennheiser z serii rs beda dobre, jedna stacja bazowa i 2 pary sluchawek na tym samym kanale. Ale j mimo wszystko wolalbym slyszec czy malenstwo oddycha prawidlowo i czy spi spokojnie ...:)

Karpaj

New member
Bez reklam
@kwasior21, tak siedź 24/7 przed łóżeczkiem i pilnuj czy oddycha... Nie popadajmy w skrajność, zdrowy organizm ludzki od najmłodszych lat nie ma problemu z "samodzielnym" funkcjonowaniem.

Co do słuchawek - nie testowałem, ale spodziewam się że podłączajac dwie party pod dwa porty usb powinny obydwie dostać dźwięk.
Ew. są zestawy jak w/w z 2 parami słuchawek, lub rozdzielacze portu minijack - wtedy nie powinno być problemów.
Polecam przejść się do sklepu i samemu przetestować na jakiś słuchawkach podłączając do jednego tv obydwie stacje.

el_magnifico

New member
Ten okres kiedy córka miała niespokojne noce już minął. Teraz jest "dużą", silną dziewczyną, poza tym... śpi na wyciągnięcie ręki w łóżeczku obok naszego łóżka więc widać każdy ruch ;) Co do słuchawek to te SNH są fajnym rozwiązaniem acz do tanich nie należą. Myślałem, że chociaż za cenę ok 400zł dostajemy dwie pary słuchawek a tu tylko jedna ze stacją. Nie mogę doczytać jak podłączamy stację do TV.

raven66

New member
Witam.

Wiem, że temat nieco stary, ale pozwalam sobie odpowiedzieć, bo miałem dokładnie ten sam problem. Rozwiązałem go (z wielką pomocą pewnego sprzedawcy na Allegro - ale nie jestem pewien, czy mogę tu podać namiary, więc jakby coś, to na PW) i wszystko działa znakomicie.

Mianowicie, mam TV Panasonica (Viera) z jednym wyjściem słuchawkowym, ale chciałem mieć możliwość słuchania tego samego na 2 parach słuchawek bezprzewodowych (np. wieczorne oglądanie filmów, kiedy dziecko śpi).

Rozwiązanie: kupiłem 2 pary słuchawek AKG 915 (cyfrowych) oraz 2x rozdzielacz typu "Y" dla wtyków cinch. Do TV do wyjścia słuchawkowego podpiąłem minijack, który z "drugiej strony" ma dwa wtyki cinch - do bazy słuchawek AKG - lewy i prawy kanał. Te cinche rozdzieliłem rozdzielaczami "Y" cinch, tak, że miałem zdublowane: 2 lewe kanały i 2 prawe kanały.
Do dwóch baz słuchawkowych wpiąłem cinche rozdzielone. Wszystko działa rewelacyjnie! Ten sam dźwięk słychać jednocześnie w obu słuchawkach, albo tylko w jednej parze (jeśli tylko jedna jest podłączona).

Prawdopodobnie tak samo można to zrobić z innymi modelami słuchawek, ale ponieważ ja przetestowałem osobiście rozwiązanie z tym konkretnym modelem (AKG 915), daję gwarancję, że sposób działa.

Do góry