Dwa telewizory do nowego mieszkania. Wyzwanie ;)

Pitruss

New member
Cześć. Niedawno zakupiłem mieszkanko. Obecnie jestem na etapie jego wykańczania. Zostało na tydzień roboty i to wszystko więc pora na zakup sprzętu. Potrzebne mi są 2 telewizory. Jeden do małego pokoju w którym będę spał i drugi do salonu łączonego z kuchnią. Oba pomieszczenia urządzone w stylu dość nowoczesnym. Ale do rzeczy...

Najpierw zacznijmy może od tego mniejszego telewizora do małego pokoju...
1. Odległość od ekranu? 1,5-2,5m
2. Jak słońce świeci w pokoju? za oknem jest drugi blok więc słońca nie ma za dużo.
3. Jak duży jest pokój? niewielki. dokładnie ciężko określić ale całość mieszkania to 44,77m2, minus jak to w bloku niewielka łazienka, minus przedpokój niewielki ale zawsze..., minus salon połączony z kuchnią. to zostanie niewiele. pewnie z 12-15m2 jak nie mniej
4. Preferowana technologia: plazma raczej nie. lcd led. do małego pokoju nie wymagam cudów 3d
5. Jaki masz obecnie telewizor? jeszcze nie mam ;)
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? na tym będzie niewiele oglądane. tyle co do snu jakiś film z kablówki, program popularno naukowy, jakiś serial ;)
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: tutaj akurat będzie używany rzadko w dzień. raczej wieczór
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? na początku przy świetle, później czasem wyłączam
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? ostry ale żeby nie walił po oczach aż ;)
10. Matryca błyszcząca czy matowa? obojętnie. niby błyszcząca odbija światło ale matowa gorzej wygląda :p
11. Preferowana wielkość telewizora? nie za dużo. koło 30 cali +/- 5 cali
12. Preferowana marka? raczej brak ale nie żaden badziew z Tesco
13. Czego nie lubisz w telewizorach? nierównego i słabego podświetnienia, małej ostrości
14. Jakie urządzenia będą podłączone? do tego chyba nic nie będzie
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? w 90% na pewno telewizja, jak nie więcej
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? raczej na wprost. ewentualnie minimalne odchylenia, ale to wątpię
17. Czy ważne jest wifi ? Nie
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? Nie
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora ? Nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? Nie
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami ? Tak
22. Ma mieć 3D? Raczej nie
23. Ma mieć slot na karty SD ? Nie
24. Ma mieć tuner DVB-T? No tak bo później nie chcę się bawić w żadne dekodery
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? zwykła kablówka normalnym kablem, i ewentualnie przyda się USB
26. Jaki masz sygnal? jeszcze analog, ale to może się prawdopodobnie zmienić.
27. Ile programów HD? Niewiele. Max 7-9 albo i mniej
28. Ma stać czy wisieć? Jeszcze nie wiem
29. Rozdzielczość: jak najlepsza ;)
30. Na czym najbardziej Ci zależy: naturalny ruch, dobre i dość ostre podświetlenie obrazu. fajnie gdyby obudowa z tyłu też miała podświetlenie bo ekstra wygląda na ścianie jak barwy z tv przechodzą ;) plusem byłby też port usb. no i dźwięk. dobrze żeby miał dość dobre głośniczki wbudowane (nie chodzi o moc, o głośność, ale o wyrazistość) bo żadne inne nie będą podłączane
31. Ile osób ogląda: 1-2
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok 2-3,5 h
33. Jaka klasa cenowa ? dużo nie wymagam więc myślę że nie będzie drogo. dam około 1600zł ale im mniej tym lepiej bo trzeba gdzieś ciąć koszty ;)

No to, to by było na tyle jeżeli chodzi o ten mniejszy problem. A teraz ten większy do salonu połączonego z kuchnią. Tutaj powybrzydzam :)

1. Odległość od ekranu? 2,5 - 3,5 m
2. Jak słońce świeci w pokoju? tak jak wspominałem, mieszkanie jest po ciemnej stronie, za oknem mam drugi budynek więc słońca jak na lekrastwo, nie jest problemem
3. Jak duży jest pokój? ciężko określić bo nie wiem czy mam podać sam pokój czy łącznie z kuchnią skoro są razem. ale przyjmijmy że około 20m2
4. Preferowana technologia: LCD LED, plazmy mało kto używa. led zdecydowanie bo moim zdaniem (choć mogę się mylić) daje dobrą jakość obrazu. zastanawiam się tylko bo ostatnio pojawia się dużo telewizorów 3d, czy nie zainwestować w coś takiego....zobaczymy co poradzicie :)
5. Jaki masz obecnie telewizor? jeszcze nie mam ;)
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? tam będzie dużo oglądane wszystkiego. niezależnie od gatunku :)
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: tam to będzie i w dzień i pod wieczór
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? w tym pokoju raczej z oświetleniem. może niewielkim ale jakaś lampka jedna czy dwie będą się świecić
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? ostry. wydaje mi się bardziej żywy ;)
10. Matryca błyszcząca czy matowa? obojętnie
11. Preferowana wielkość telewizora? dość duży, nie wiem jeszcze jak konkretnie bo to zależy co dobrego zaoferujecie i od cen ale 40 cali to totalne minimum
12. Preferowana marka? Brak, ale żeby była dobra bo tutaj mi zależy :)
13. Czego nie lubisz w telewizorach? nienaturalnych ruchów, małej ostrości, "klatkowania" obrazu, widocznych pixeli
14. Jakie urządzenia będą podłączone? tutaj będzie albo dokupiony sam odtwarzacz Blu Ray, albo cały zestaw kina domowego z jakimś odtwarzaczem Blu Ray. Może nie jakiś mega drogi, ale jakiś tam jest w planach bliższych lub dalszych ;). Co do odtwarzacza Blu Ray to też będę miał wymagania bo musi odtwarzać mi normalne płyty dvd z filmami w .avi oraz wszelkie dźwięki .wav i .mp3 i koniecznie też port usb. Możliwe całkiem że do telewizora będę jeszcze chciał podłączyć swojego iPada więc to też trzeba mieć na uwadze ;)
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 65% telewizja ale 35% czyli również sporo na inne urządzenia
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? podobnie jak w tamtym pokoju, raczej na wprost, ewentualnie minimalne odchylenie
17. Czy ważne jest wifi ? Ciężko mi teraz powiedzieć ale dobrze by było choć nie jest to konieczne
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? Raczej nie
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora ? Nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? Sporadycznie. Może Vod się zdarzyć ale to rzadko, 4-5 razy do roku więc nie jest to jakoś mega konieczne dla mnie.
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami ? Tak
22. Ma mieć 3D? Tutaj się nie znam. Jeżeli uznacie że 3D będzie się dalej rozwijać i będzie co raz bardziej powszechne i opłaca się kupować taki telewizor to Ok. Zainwestuję w to bo to sprzęt na 3 a może i więcej lat będzie
23. Ma mieć slot na karty SD ? nie. miło by było ale niekoniecznie.
24. Ma mieć tuner DVB-T? tak. no telewizja cyfrowa wchodzi za kilkanaście miesięcy już więc musi.
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? HDMI odtwarzacz Blu Ray albo całe kino domowe najprawdopodobniej (na 80% ;) ), ale to się zobaczy. Całkiem prawdopodobne również że ipad też hdmi.
26. Jaki masz sygnal? jeszcze analog ale się zmieni prawdopodobnie
27. Ile programów HD? Niewiele. Max 7-9
28. Ma stać czy wisieć? jeszcze do końca nie wiem
29. Rozdzielczość: jak najlepsza ;)
30. Na czym najbardziej Ci zależy: jakość obrazu, jakość i jeszcze raz jakość. dla siebie bo będzie często i gęsto używany więc zależy mi na tym oraz dla gości że jak ktoś wpadnie to chcę żeby był pod wrażeniem jakości obrazu jaką zaprezentuje telewizor. a za jakością wiadomo idzie i nasycenie kolorów, i płynność...
31. Ile osób ogląda: tutaj może być różnie. czasem sam, czasem 2 osoby a czasem i 5-6 ;)
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: dość dużo. 4-do nawet 7
33. Jaka klasa cenowa ? wiem że może sporo kosztować ale proszę o możliwie jak najniższą cenę, litość :D

No to by było na tyle. Czekam na propozycje. Dzisiaj piątek. Zostawiam weekend na Wasze pomysły, w poniedziałek podejmuję decyzję i kupuję bądź zamawiam.

Karpaj

New member
Bez reklam
Pierwszy telewizorek :
Tutaj myślę że do Twoich wymagań starczy :
Philips 32" 3517 (ale uwaga - jego USB jest praktycznie bezużyteczne, bo nawet czytanie małych filmów jest problemem)
Toshiba 32" HL933
Sharp 32" LE244

W drugim przypadku - trzeba to rozpatrzyć najpierw pod względem wielkości. Ja bym polecił Ci 46", o ile masz na to budżet - w okolicach 3-4tyś. Co do 3D - obecnie pomiędzy modelami z 3d a bez 3d są tak małe dopłaty, że nie ma sensu kupować porządnego tv bez 3d - bo takie praktycznie nie istnieją. Przy 3d zazwyczaj dostaniesz od razu przynajmniej 200hz, lepsze procesory graficzne etc.
Stąd najpierw:

Sharp 46" LE730
Toshiba 46" TL933
Panasonic 47" ET5

Jeśli jednak budżet jest bliżej 2.5tyś, to najoptymalniejsze będzie coś w okolicach 40". Dostał byś co prawda większy telewizor, ale będą to raczej budżetowe rozwiązania Samsunga lub LG, a lepiej postawić na jakość niż na wielkość w Twoim przypadku.

Te same modele z w/w (czyli 40" LE730, 40" TL933 i 42" ET5), a dodatkowo jeszcze Philips 42" 6007

Pitruss

New member
Pierwszy telewizorek :
Tutaj myślę że do Twoich wymagań starczy :
Philips 32" 3517 (ale uwaga - jego USB jest praktycznie bezużyteczne, bo nawet czytanie małych filmów jest problemem)
Toshiba 32" HL933
Sharp 32" LE244

W drugim przypadku - trzeba to rozpatrzyć najpierw pod względem wielkości. Ja bym polecił Ci 46", o ile masz na to budżet - w okolicach 3-4tyś. Co do 3D - obecnie pomiędzy modelami z 3d a bez 3d są tak małe dopłaty, że nie ma sensu kupować porządnego tv bez 3d - bo takie praktycznie nie istnieją. Przy 3d zazwyczaj dostaniesz od razu przynajmniej 200hz, lepsze procesory graficzne etc.
Stąd najpierw:

Sharp 46" LE730
Toshiba 46" TL933
Panasonic 47" ET5

Jeśli jednak budżet jest bliżej 2.5tyś, to najoptymalniejsze będzie coś w okolicach 40". Dostał byś co prawda większy telewizor, ale będą to raczej budżetowe rozwiązania Samsunga lub LG, a lepiej postawić na jakość niż na wielkość w Twoim przypadku.

Te same modele z w/w (czyli 40" LE730, 40" TL933 i 42" ET5), a dodatkowo jeszcze Philips 42" 6007
No to skoro tak proponujesz to z tego mniejszego to Philips w tym momencie odpada. Natomiast mając do wyboru Toshibę oraz Sharp to raczej wezmę tego drugiego. Z prostego względu...najpierw patrzę co mają w mojej okolicy w sieciówkach, żeby nie wydawać tak dużej kasy przez allegro. A koło mnie jest Media Expert oraz Neonet. Sprawdziłem w Media Expert i na Toshibę mają dość ostrą cenę...1900 z chakiem. Natomiast Sharp jest w dobrej cenie, w miarę porównywalenej do allegro. Dokładnie za 1320 i tutaj faktycznie chyba w poniedziałek zdecyduję się na Sharpa.

Co do tego większego telewizora do salonu to piszesz że przy 3D powinienem dostać te 200Hz. No niestety podany przez Ciebie Sharp ma tylko 100Hz więc odpada. Toshiba według opisu na stronie Media Expert również ma tylko 100Hz ale na allegro przy opisach aukcji piszą że 200 i tutaj mam mały problem...Nie wiem sam. Poczytam opinie i dam znać co wybrałem ;) No chyba że jeszcze między czasie znajdzie się jakiś inny pomysł. Jak nie to coś z tych wybiorę ;)

Dzięki za propozycje i Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Do góry