Dwa problemy z amplitunerem Yamaha 4066

creams

New member
Witam.
Mam zestaw TV Samsung h6700, amplituner Yamaha 4066, dekoder z kablówki. Dekoder po hdmi z amlitunerem, a ten z Tv po hdmi i kablem optycznym.
Włączam TV, włącza się również Yamaha, źródło zostaje wykryte, i po chwili przekłada się na inne TV (optyczne).

Nie wiem czy jest coś źle skonfigurowane czy to może winna TV.

Dodatkowo Yamaha jest połączona przewodowo z subooferem HKTS 220SUB. Głośnik jest ustawiony na auto jeśli chodzi o zasilanie, a mimo to jak wyłącze amlituner to głośnik pozostaje włączony. Jak to ustawić?

Z góry dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:

werf

Active member
Bez reklam
1 Taki jest priorytet ARC nie zmienny u Yamahy
2 Sub potrzebuje pewnie dostać sygnał przez złącze Trigger którego twój amplituner nie ma

creams

New member
To mnie pocieszyłeś :(
Nie mniej dziękuję za informacje!

PS.

Ad 1 Podepnę jeszcze jeden kabel optyczny z av1 w amplitunerze do dekodera
Ad 2 Zastosuje listwę zasilającą typu master/slave

Ostatnia edycja:

Baltazar Gąbka

New member
Bez reklam
Witam.
Mam zestaw TV Samsung h6700, amplituner Yamaha 4066, dekoder z kablówki. Dekoder po hdmi z amlitunerem, a ten z Tv po hdmi i kablem optycznym.
Włączam TV, włącza się również Yamaha, źródło zostaje wykryte, i po chwili przekłada się na inne TV (optyczne).

Nie wiem czy jest coś źle skonfigurowane czy to może winna TV.

Dodatkowo Yamaha jest połączona przewodowo z subooferem HKTS 220SUB. Głośnik jest ustawiony na auto jeśli chodzi o zasilanie, a mimo to jak wyłącze amlituner to głośnik pozostaje włączony. Jak to ustawić?

Z góry dziękuję za pomoc.
Sub wyłącza się po kilku minutach, jak jest stale włączony to uszkodzony kabel.

creams

New member
Ale kolega @werf napisał, że mój amplituner nie ma tzw. trigerra 12V.
Myślę jeszcze nad takim rozwiązaniem ale w weekend muszę sprawdzić czy na standby usb daje jakieś zasilanie.

creams

New member
Jak odłączę RCA LFE to sub się wyłączy, a podłączenie kabla nie włącza suba.
Więc wychodzi na to, że sub jest ok, problemem jest amplituner, a dalej brak triggera.

Do góry