DVR i Timeshift w 47LM660s

hot

New member
Witam,

Próbuje uruchomić nagrywanie w tym TV. Pendrive włożony do USB nr 1 nie chce być sformatowany przez TV. W instrukcji znalazłem, że dysk musi mieć co najmniej 40GB. I tu pytanie: czy większy pendrive (czyli 64GB) będzie działał jako dysk czy to musi być dysk HDD lub SSD? Czy to 64 GB to dużo czy mało?

Adamson_PL_

New member
Zgodnie z instrukcją ma być HDD. Na forum chyba nikt nie próbował "oszukać" telewizora pendrive 64GB (na razie zbyt mała popularność).
Pamiętaj że działa to wyłącznie z DVB-T, czyli dla większości (platformy HD) jest to raczej ciekawostka.

Kleofas11

Active member
Bez reklam
Pamiętaj że działa to wyłącznie z DVB-T, czyli dla większości (platformy HD) jest to raczej ciekawostka.

Funkcja DVR w telewizorach to w ogóle "ciekawostka" i bajer.
1. Nagrywać możesz tylko wtedy gdy TV jest włączony i ustawiony na dany kanał z którego się nagrywa.
2. Nagranego pliku nie odtworzysz ani nie skopiujesz nigdzie indziej (ani na pececie, ani na innym egzemplarzu TV). Nagrany plik jest przypisany do płyty głównej w konkretnym egzemplarzu telewizora.
3. Gdy TV (i jego płyta główna) padnie ... to tracisz nagrany materiał bezpowrotnie.
4. Tak robią wszyscy producenci TV na świecie oferujący funkcję DVR.

hot

New member
Właśnie o dostępność takiego pendrive głównie mi chodzi - mam z 10 penów 1-8GB i nie chcę kupowac kolejnego żeby go wrzucić do szuflady...
Ograniczenia DVR w tym TV (tylko DVBT, przypisanie do TV i bezużyteczny format) nie są problemem. Mam wątpliwości co do tego, że TV musi być ustawiony na kanał z którego jest nagrywany materiał, ale należałoby to sprawdzić.
Wiem, że to raczej bajer, ale żeby nagrać żonie "Na wspólnej" powiniej wystarczyć :)

Adamson_PL_

New member
Wątpię żeby była taka możliwość. Pewnie szła by w parze z PIP którego w tym modelu nie uświadczysz. Zresztą płyta główna w tym TV jest maleńka, jest tam jedna blacha pod którą siedzi tuner (zapewne hybrydowy T/C/S)...

hot

New member
Chciałbym to jednak potwierdzić. Gdyby nie było takiej możliwości to po co byłaby opcja "Nagraj" w Guide dla programów zaczynających się później.
Jakieś pomysły co zrobić z tym USB?

rychu

New member
Niestety też nie mam 64GB pena, tylko 32GB kupione do nagrywania z tunera Cyfry+...
Może ktoś ma kartę pamięci do aparatu 64GB, to mógłby spróbować czy TV będzie nagrywać - wystarczy podłączyć przez jakiś czytnik i wtedy działa ja pendrive ;-)

kogutko21

New member
odkopuję.
ja wyglądają testy? Działa DVR? TV musi być włączony?
Posiadam C+ z modułem CI+ i zastanawiam się czy jest sens formatować dysk.

witekk

New member
1. Jeśli tv jest włączony, można nagrywać tylko ten kanał który jest ustawiony - jeśli podczas włączonego REC lub zaplanowanego zadania po przez GUIDE chce się zmienić kanał - idzie popup, czy na pewno chcesz zmienić kanał i przerwać nagrywanie.
2. Jeśli tv jest wyłączony - to nagrywa bez włączania się.
3. Nagraj w GUIDE oraz zaawansowany harmonogram jest po to by nagrywac sobie np. codziennie ulubiony serial czy pogodę. Nie trzeba w ogóle o tym pamiętać, czy jesteś czy nie jesteś i tak się nagra.

4. Minusem jest na pewno to, że jeśli podczas nagrywania wciśniemy MUTE to nagra się bez dźwięku!!!
5. Timeshift nie działa prawidłowo jeśli mamy włączone hbb i jest ono dostępne na danym kanale!!!

witekk

New member
Ad 2. Jeśli podczas wyłączonego tv nagrywa się a my go włączymy, to zapewne włączy się kanał nagrywany i dalej będzie jak w p. 1. Ale tego akurat jeszcze nie sprawdzałem... - sprawdzę dziś :)

aklys

New member
Ad 2. Jeśli podczas wyłączonego tv nagrywa się a my go włączymy, to zapewne włączy się kanał nagrywany i dalej będzie jak w p. 1. Ale tego akurat jeszcze nie sprawdzałem... - sprawdzę dziś :)
Tak, tak to właśnie wygląda. Można to sprecyzować: podczas nagrywania na tv możemy oglądać wyłącznie nagrywany program. Nie można oglądać innego kanału (co jest zrozumiałe), ale nie można też niestety nawet oglądać materiałów z podłączonego przez usb dysku czy serwera DLNA (co technicznie byłoby jak najbardziej możliwe, ale firmware w zasadzie całkowicie blokuje tv przy nagrywaniu).

kogutko21

New member
OK, w takim razie dziś przetestuje działanie DVR z DVB-S (moduł CAM od C+). Musze tylko dysk podzielić na partycje i sformatować odpowiednim systemem plików.

Nie wiecie czy TV potrafi sformatować tylko wybraną partycję czy cały logiczny dysk?

aklys

New member
Niestety tylko cały dysk, a przynajmniej mi się nie udało znaleźć możliwości sformatowania tylko jednej partycji.
Nic nie musisz robić z dyskiem wcześniej - tv sam zaproponuje sformatowanie po podłączeniu.

kogutko21

New member
Rozumiem,
jednak chciałbym dysk jeszcze pod Windowsem wykorzystywać. Dlatego wcześniej postaram się odpowiednio go przygotować. Gdzieś na forum widziałem wątek o tym, że dysk z dwoma partycjami działa pod dwoma systemami.

aklys

New member
O ile mi wiadomo, nie wykorzystasz tego dysku do niczego innego niż DVR. Cały dysk jest formatowany na jakiś własny format LG i koniec. Oczywiście można go potem sformatować na kompie, ale kosztem utraty całej zawartości.

leszekol

New member
Można to sprecyzować: podczas nagrywania na tv możemy oglądać wyłącznie nagrywany program. Nie można oglądać innego kanału (co jest zrozumiałe), ale nie można też niestety nawet oglądać materiałów z podłączonego przez usb dysku czy serwera DLNA
Doprecyzujmy jeszcze ;) : za to można oglądać inne źródła podłączone do wejść HDMI oraz AV. W moim przypadku pozwala to na oglądanie dowolnego programu TV (dekoder UPC), dowolnego filmu z komputera (PC podłączony przez HDMI) oraz z odtwarzacza BR lub DVD. Magnetowid też by działał ale powędrował do piwnicy, bo nie używam ;) Czyli tragedii nie ma ;)

Pozdrawiam

witekk

New member
Ba nawet moża jednocześnie nagrywać coś i oglądać inne nagrane audycje. Czyli nie jesteśmy ograniczeni koniecznie do oglądania tego co się nagrywa.

Jeśli mamy coś zaplanowane przez GUIDE i tv był wyłączony, to tv się sam włączy, natomiast bez puszczania obrazu na ekran i audio na głośniki - czyli zachowuje się jakby był wyłączony, tyle że pracuje. Jeśli postanowimy wtedy włączyć tv, to włączy się tak naprawdę Ekran i Głośniki i możemy wtedy zobaczyć ile się już nagrało. Działa w tym momencie <<,>>, Pause oraz Stop, czyli przejście do tego co aktualnie leci (Live Tv).

Do góry