JACO
czyli jednym slowem zapomniec o modelu 490 pioneera. ta 470ka byla calkiem calkiem, obraz byl niezlej jakosci, dzwiek jak to dzwiek - za te pieniadze bez wielkiej rewelacji. gdzies czytalem ze 490 jest fajna dla NTSC - moze czas sie wyprowadzic do stanów
czyli mam dylemat. jest ktos kto kupil LG dnx 190 - ponoc zadowolony, ktos inny samsunga hd860 - tez zadowolony , i ten panasonic S52.
spytalem Kikiego o sprzet Pionka model 490 - napisal mi ze bede zadowolony. moze jednak nie przetestowali tego modelu bo jego cena nie jest zbyt rewelacyjna i jest to sprzet raczej niszowy.
podsumowując ... im wiecej zaglądam na forum tym wiecej wiem i trudniej jest mi podjąc decyzje
ale to chyba norma
w kazdym razie Panasonic S52 chodzi mi po glowie, tym bardziej ze przymierzam sie do plasmy pv60 lub 600
bedzie wtedy komplet, chociaz moj apmli to zupelnie inna liga ( HK )
pozdro, jacek
i mam dosc istotną dla niektorych pewnie informacje.
poniewaz jeden z kolegow pisal o problemach z dvd pioneera - model 490 postanowilem skontaktowac sie z Pioneerem i technikiem z tej firmy.
przyznal racje ze na starych modelach mogly byc problemy ze skalowaniem obrazu
kolega jaco pisal:
490-tka Pioneera to porażka. Miałem go 4 dni i zwróciłem do sklepu.Duży problem ze skalowaniem 720 p sygnału PAL ( HDMI ) .Głośny, a obraz delikatnie mówiąc bardzo przeciętny. Wymieniłem go na Panasonica S 52 Bez porónania pod każdym względem video. I jeszcze jeden problem użytkowy . Po połączeniu przez HDMI do mojej plazmy PV 60 Panasonica gdy sygnał audio był wysyłany do Tv na wyjściu Coaxialnym do amplitunera był tylko sygnał Stereo aby był sygnał wielokanałowy trzeba było wyłączyć w menu otwarzacza sygnał audio wysyłany po HDMI. To bardzo niewygone. W S 52 nie ma takiego problemu. Polecam Panasa.....
i jeszcze ...
w DV 490 jest problem 720p gdyż część ok. 1 cm obrazu z dolnej części był wyświetlany w gornej (taki pasek u góry ekranu ) . Słyszałem że jet to problem firmweru jeśli chodzi o płyty w systemie PAL. W panasie czegoś takiego nie ma. No i bogactwo funkcji konfiguracyjnych w zleżności od używanego ekranu w s 52 naprawdę się przydaje.
wiec przygoda kolegi "jaco" ze skalowaniem mogla byc jak najbardziej prawdziwa. jednak byl to problem softu, nowe modele - bodajrze produkowane juz w pazdzierniku sa pozbawione tej usterki. maja wgrany nowy soft i nie ma mowy o jakich klopotach ze skalowaniem. jesli ktos ma starszy sprzet zapraszają do punktow serwisowych. problem minie.
moze i ten panasonic jest ok, ale wiem tez od Kikiego ze pioneer gra lepiej, napewno w kinie domowym, a stereo .... trzeba byc melomanem zeby wysluchac roznice.
wiec ja wejde w pionka, mialem 470 bede mial 490
pozdrawiam,
Jacek