DVD recorder - kilka pytań

head

New member
Witam!

Chciałbym prosić o radę w pewnej kwestii.
Mianowicie, mam w planie kupić DVD recorder z HDD lub bez, a nie miałem do czynienia jak do tej pory z urządzeniami tego typu i mam w związku z tym kilka pytań.
Sprzętu potrzebuję głównie do nagrywania z tv i przegrywania sporego materiału z VHS. Mój wybór padł na nagrywarkę dvd Panasonica DMR-ES15 lub na podobne urządzenie DMR-EH55 z twardzym dyskiem.

1) Jak jest z kompatybilnością takich urządzeń, bo mam trochę filmów nagranych na płytach DVD+R wypalonych na nagrywarce w komputerze i mam wątpliwości czy będzie je można odtwarzać bez problemów. Czytałem opinie, że DMR-EH55 ma z tym kłopoty, mimo że nominalnie taki format płyt powinien odtwarzać jak zapewnia producent. Co o tym myśleć? Czy to także domena innych nagrywarek?

2) Czy w drugą stronę będzie to działać - czyli np. nagram coś z tv na płytę DVD -/+ RW i będę chciał zgrać to potem na komputer. Czy w takim przypadku nagrywarka w kompie nie będzie miała problemów z czytaniem tak zapisanej płyty? To jest istotne, bo jeżeli wybiorę sprzęt bez HDD to będę potrzebował twardego dysku z komputera.

3) Skłaniam się bardziej ku nagrywarce bez HDD bo jest tańsza o kilka stów, ale czy spełni moje wymagania? Rozumiem, że DVD recorder nagrywa z tv w locie na płytę dvd, natomiast DVD recorder z HDD ma możliwośc nagrywać na dysk. Które rozwiązanie jest lepsze?

Nie upieram się koniecznie na Panasonica, ale ma fajną funkcję do odświeżania nagrań VHS co w moim przypadku ma znaczenia, ale jestem otwarty na inne propozycje.

Będę wdzięczny za pomoc i wyjaśnienia! :)

ArtS007

New member
Bez reklam
Panasonic z założenia preferuje minusy, ale z odczytem plusów nie powinien mieć problemów. Co do kopiowania do komputera, to plusy i minusy są dobre, ale nagrywane w trybie DVD-Video. Z trybem VR mogą być problemy.

Czy bez HDD? Nie, bo na HDD dokonasz edycji, a po drugie nie jesteś ograniczony małą pojemnością płyty. Nie żałuj tych paru stówek na dysk. Naprawdę warto.

ArtS :)

Ricardogo

New member
Napewno warto wydać na HDD, oszczędza to czas, pieniądze i sporo nerwów. Kompatybilność na dzień dzisiejszy (z moich doświadczeń) to 95% dla sprzętu niestarszego niż 3 lata.

head

New member
Jeszcze pytanko w kwestii HDD w Panasonicu DMR-EH55, czy zgrywanie z HDD na płytkę odbywa się tylko z szybkością 1:1 czy można prędzej? To będzie dla mnie dość podstawowa funkcja.

Pozdr.

ArtS007

New member
Bez reklam
Jeżeli nagrany na dysku materiał mieści się na płytce, prędkość nagrywania jest ustawiana wg maksymalnego indeksu prędkości płytki. Jeśli nagrany materiał jest większy, to następuje jego przekodowanie w czasie rzeczywistym.

lukas

New member
Czy to prawda że EH 65 nie nagrywa w formacie 16:9 ???
Jakoś nikt o tym nie wspomina , a wydaje mi się to istotne.

Ostatnia edycja:

ArtS007

New member
Bez reklam
Nagrywa, ale tylko w przypadku płyt DVD-RAM i twardego dysku oczywiście. W pozostałych przypadkach obraz nie jest wprawdzie obcinany po bokach, ani nie są dodawane paski na górze i dole, ale nie ma informacji o tym, że jest to 16:9. Trzeba ręcznie zmienić w telewizorze sposób wyświetlania.

head

New member
Zapytam jeszcze bo mam wątpliwości, czy Panasonic DMR-EH55 może nagrywać ze źródła cyfrowego (np. Cyfra + czy Polsat cyfrowy)?

Do góry