Eeeee, u mnie jak zwykle żadnej normy, zrobiłem kilka razy wymuszenie aktualizacji, większość razy skasowało się zaprogramowanie, ale nie zawsze - kilka razy mi się nie skasowało - inna sprawa że jakis problem mam w wyszukiwaniu aktualizacji - jakoś dziwnie dłużej to robi Proszę czekać trwa bardzo długo mniej więcej tyle ile skanowanie kanałów - może to wina serwerów.
A widzisz, u mnie wymuszenie aktualizacji działa bezbłędnie, tzn. za każdym razem kasuje Timer. Przez ostatnie prawie 2 dni zrobiłem chyba już kilkanaście prób i skuteczność 100%.
Natomiast jeśli chodzi o trwanie wyszukiwania aktualizacji, u mnie też trwa długo, rzędu kilku minut (ok.5) zanim pokaże się komunikat, że wersja jest aktualna. Pod warunkiem, że funkcję aktualizacji uruchamiam z menu:
Konfiguracja>System menu>Aktualizacja systemu>Szukaj aktual. systemu teraz
- wtedy następuje usunięcie zadań z Timera (w DT60 jest jeszcze inna ścieżka uruchamiania aktualizacji, z menu Sieć, wówczas nie czyści i znacznie szybciej wyszukuje, pisałem wcześniej)
Ale ten trop to żadna nowość dla mnie, bo jak się włączy nagrywanie to wszystko się blokuje - internet, timer, zmiana kanałów, aktualizacje itd. Stąd pewnie i w drugą strone jest - podczas wymuszonej aktualizacji kasuje sie zaprogramowanie.
No widzisz, a u mnie nagrywanie nic nie blokuje, tzn. jedynie nie mogę oglądać innego kanału na DVB-S. gdyż z "satki" korzystam w trybie pojedynczego tunera. Lecz mogę w tym czasie bez problemu przełączyć się np. na DVB-T i stamtąd oglądać inny program; mogę zajrzeć do Timera czy Epg. Albo włączyć internet - przegladarkę, YT, i inne aplikacje. Lub np. oglądać inne nagranie z dysku, lub nawet już to samo z przesunięciem czasowym - nic to bieżącemu nagrywaniu nie przeszkadza.
@darlen: już kilka razy pisałem, masz jednak inny model, starszy o 2 lata, zatem przyczyny problemów (i rozwiązania) mogą być inne, choć niektóre objawy podobne. Nie odbierz tego źle, miło, że towarzyszysz w topicu, jednak zauważ, że tytuł tematu zaczyna się od "DT60" i jest kierowany głównie do posiadaczy tego modelu lub pokrewnych, np. WT60.
Uważam jednak, że skoro proces wyszukiwania aktualizacji u Ciebie także czyści zadania w Timerze, może nie za każdym razem, ale powiedzmy częściej czyści niż nie czyści, powinieneś powiadomić o tym serwis. Niech próbują coś zaradzić, samo się przecież nie naprawi.
===========
Wracając konkretnie do modelu DT60.
Powiem tak: rozwiązanie, o którym napisał
robertw222 w poście
#82 TUTAJ, czyli
wyłączenie automatycznych aktualizacji systemu w trybie gotowości, u mnie jak na razie w 100% skutecznie zażegnało problem "dziwnego" znikania zadań.

Nic się już nie dzieje niedobrego po godzinie ("regułka Stanleya" z
postu #60), - co jest dla mnie logiczne, skoro opcja wyszukiwania aktualizacji po 1h jest wyłączona, oraz właśnie proces wyszukiwania aktualizacji powoduje czyszczenie zadań w timerze.
Dodam, że wypróbowałem także opcję aktualizacji "Natychmiast" po przejściu telewizora w tryb gotowości:
Konfiguracja>System menu>Aktualizacja systemu>Auto wysz. aktual w trybie got>
Natychmiast
Rezultat łatwy do przewidzenia: po wyłączeniu telewizora dioda na pomarańczowo, potem po ok. 4 minutach na czerwono, zadania w Timerze wyczyszczone. Czyli taki sam efekt jak przedtem w "regułce Stanleya" po 1h, tylko teraz widoczny już po paru minutach. Oraz stanowiący kolejny dowód, że za usuwanie zadań z Timera odpowiada proces wyszukiwania aktualizacji systemu. Przynajmniej w modelu DT60.
Natomiast pozostały jeszcze inne kwestie, np. zachowanie się diody, która gdy są zaprogramowane jakieś zadania, w trybie gotowości tv powinna świecić na pomarańczowo, a czasem z bliżej niewyjaśnionych powodów świeci na czerwono. Zauważyłem np., że jeśli mamy w Timerze ustawionych kilka zadań, często zapala się na czerwono po wykonaniu pierwszego, ale nie zawsze, czasem jest jak należy nadal na pomarańczowo.
Kolejną sprawą jest "dziurawe", znikające EPG, w którym początkowo upatrywaliśmy przyczyn problemu czyszczenia Timera. Wydawało się logiczne: skoro w Timerze znika i w EPG też znika, to pewnie jest jakiś związek. Chociaż w Timerze znikało także po zaprogramowaniu zadań całkowicie ręcznym, bez udziału EPG... W każdym razie dziurawe EPG uważam za temat kwalifikujący się na inny topic.
Uff. Pozdrawiam.