@dkalata: Przeskanowałem wg. NC+ (wymagany reset tv, inaczej nie da rady przejść z innego trybu, np. wg. "wszystkie' czy "bezpłatne"), założyłem moduł. Uważam co prawda, że w ten sposób trudniej będzie ustalić, po której stronie leży problem: Panasonica czy dostawcy (moim zdaniem po tej pierwszej czyli producenta tv - powtarzam, bez modułu oraz bez skanowania wg. NC+ u mnie też było źle). Ale okej, od czegoś trzeba zacząć wspólne doświadczenia. Co proponujesz(jecie) do dalszych testów? Jaki kanał

, godziny? Najlepiej moim zdaniem, aby nagrywanie odbywało się w porze nocnej, u mnie tv jest wtedy najmniej oblegany przez domowników i przeze mnie też

Czy podłączamy/stroimy DVB-T? Może to bez związku z problemami, ale chodzi mi, aby mieć jak nabardziej podobną konfigurację.
---------
@darlen, pozwolisz, że odniosę się paru kwestii.
- przede wszystkim, abyś - jeśli masz taką intencję, ochotę, etc - potowarzyszył bardziej aktywnie. Ustawienie paru testowych nagrań na HDD nie jest chyba zbyt wielkim kłopotem, oraz można je potem bez problemu skasować

Dodam w tym miejscu, że ja także nie jestem wielkim maniakiem nagrywania (qrczę, kiedy to wszystko potem oglądać...

) i taką potrzebę mam dosyć rzadko. Jednak może się zdarzyć, że naprawdę będę chciał coś zaprogramować, utrwalić - i wtedy chciałbym aby się wykonało 100/100. Poza tym uważam, że problem trzeba załatwiać póki jeszcze jest gwarancja, potem będzie pozamiatane.
- instalacja: właściwie wszystko na ten temat napisał @dkalata. U mnie sygnał też jest stabilny, bez żadnych zaników, nie ma drzew, itp, etc.
- próby na kanałach zagranicznych: oczywiście, mnie także interesują w pierwszej kolejności polskie. To tylko jeden z pomysłów. Ale jeśli na zagranicznych jest tak samo, znaczy się problem (raczej) nie jest po stronie polskiego operatora. Chyba. Cholera wie jak to jest z tym przekazywaniem (synchronizacją) sygnału czasu, skąd sobie tv bierze...
- podobne problemy w różnych seriach (nawet z różnych lat) telewizorów tej samej marki. Sądzę, że software w kolejnych generacjach nie bierze się z kapelusza, zwykle bazuje na wcześniejszych. Niedostrzeżone, niepoprawione błędy z poprzednich modeli mogą się przenosić na następne. Czasem pewne błędy ujawniają się dopiero w określonej konfiguracji. Np. kiedyś miałem router, w którym pewne funkcje nie działały po... ustawieniu interfejsu na język polski. W angielskim wszystko było ok. Sprawę rozwiązała interwencja w supporcie i aktualizacja firmware.
- pisałeś wcześniej sporo Panasonicu i o certyfikacie NC+, itp. Przyznam się szczerze, że wcześniej nie drążyłem sprawy, do niedawna byłem abonentem CP (zewnętrzny dekoder). Znalazłem jednak takie coś:
Telewizory Panasonic Smart VIERA z certyfikacją nc+
Z tekstu wynika, że certyfikacji podlegają określone modele Panasa, z określonym firmware (Twojego tv tam nie ma...). Po drugie mowa jest o modułach wprowadzanych w ofercie nc+MIX. Nie mam mowy o Astonach, nie ma mowy o kartach "starej" C+ (a ja taką mam).
Zatem ja bym się nie upierał przy tej całej certyfikacji. Wolałbym wykazać przed supportem, serwisem, że problem "znikania" zadań nagrywania nie ma związku z żadnym modułem, operatorem, o czym jestem zresztą na 99% przekonany. Nie potrafię tylko jak dotąd wychwycić jakiejś ścisłej, regularnej, powtarzalnej zależności.
Ale chcecie na razie próbować z modułami - nie ma sprawy. Rozumiem: reset telewizora, postawianie tego wszystkiego od nowa, a przede wszystkim pozbawienie się na jakiś czas kanałów kodowanych to nie jest łatwa sprawa
EDIT
jeśli dioda jest pomarańczowa to nagranie będzie nagrane, jeśli jest czerwona to totolotek.
Tu się nie zgodzę. Pomarańczowa wcale nie znaczy, że nagranie na pewno będzie nagrane. Świadczy tylko, że w tv oczekują zadania nagrywania, nie zostały (jeszcze) wywalone. Natomiast czerwona w sumie o niczym nie świadczy, prócz tego, że do tv dociera prąd: zadania mogą jeszcze oczekiwać w pamięci, zostały już wszystkie prawidłowo wykonane, albo... wywalone. Zauważyłem, że jeśli zaplanujemy klika zadań, najczęściej już po wykonaniu pierwszego (przypadek gdy wszystko póki co idzie dobrze) dioda zmienia kolor na czerwony. Czyli nie wiadomo co z następnymi: wywaliło, czy oczekują.
Moim zdaniem póki są niewykonane zadania, dioda powinna być cały czas na pomarańczowo, tak uważam wynika z instrukcji.