Droższy amp czy tańszy amp+wzmak?

Ruxpin

New member
ten CA 551 ma pre out bo jakoś nie mogę znaleźć. Jeżeli tak, to może to być dla mnie idealny sprzęt. Z moimi kolumnami na pewna zagra lepiej niż NAD bo słuchałem wzmacniacz CA 651 i było super, już byłem zdecydowany na zakup, ale okazało się że mój stary amplituner nie ma pre out i muszę najpierw wymienić amplituner. Więc amp CA551 + potem wzmak CA 651 daje chyba piękny zestaw. Tylko gdzie tu znaleźć w cenie ten amp za 2,5 k?

Ten zestaw może faktycznie pięknie zagrać.

Przepuściłem przez ręce mnóstwo sprzętu szukając dla siebie samego podobnego rozwiązania.

CA 751R gra wyśmienicie (u mnie z Klipschem rf82) w stereo - ma trafo 1500W. Więc jeśli chcesz sam A/V poluj na ten model. Teraz on wyszedł z oferty - pojawią się pewnie używki.

U mnie było wciąż za mało i dołączyłem do CA751R CA851W i wtedy to już była potęga.

W międzyczasie zrealizowałem kilka wymuszonych i kilka wyimaginowanych zmian. Teraz używam końcówki Marantza MM7025 z Yamahą RX-A3040 i to naprawdę świetnie gra (w stereo). Piszę to po to żebyś zwrócił uwagę na tę właśnie końcówkę mocy, bo to jest bardzo dobry sprzęt (zobacz w Audio.com.pl testy: prawie 2x180W 8ohm - zmierzone i mocna dynamika). Podłączałem tę końcówkę również do dość niedrogiego A/V Marantza 1504. Taki zestaw wyjdzie około 3-4 tysi ale naprawdę zagra ładnie.

azimut

New member
z nowych ampli stać mnie na:
- Yamaha 779
- Denon 3100w
- Marantz 6009
- Marantz 1605
- NAD t748

Coś jeszcze z pre out do 3k?
Co z tego jest dobre do KD i w stereo?

Ruxpin

New member
z nowych ampli stać mnie na:
- Yamaha 779
- Denon 3100w
- Marantz 6009
- Marantz 1605
- NAD t748

Coś jeszcze z pre out do 3k?
Co z tego jest dobre do KD i w stereo?

Po prostu idź do sklepu i posłuchaj.

Do muzyki ja brałbym Marantza. Ma bogaty i wypełniony bas. Gra z wigorem. Dobry wokal i przestrzeń, bez nadmiaru wysokich tonów. (miałem 1504, mam 7010)

Yamaha gra elegancko i na wysokim poziomie, ale trochę za płasko (jak dla mnie) choć bardzo czysto i dokładnie. Dopiero modele Aventage zaczynają pokazywać prawdziwą przestrzeń sceny. (miałem 4xx i 6xx).

Denon w moim odczuciu jest szalenie widowiskowy - gra konturowo, skrajami pasma. Na pierwszy rzut "ucha" fajnie, ale na dłuższą metę męczy. Jest takim efekciarskim szpanerem. Miałem osobiście 3313 i szybciej się pozbywałem niż kupiłem.

NADa A/V nie miałem, bo ich braki multimedialne deklasują w moich oczach centrum A/V.

Bardzo ładnie grają ONKYO.

Ale kwestia co kto lubi.

Ruxpin

New member
Jeśli pójdziesz w dobry A/V bez końcówki mocy, to sugeruję dokupić jeszcze porządny SUB (koniecznie bez reflexu jeśli ma być do muzyki) i może się to okazać wystarczające.

azimut

New member
Azimut zobacz co napisałem w poście nr19 bo na pewno i tak z biegiem czasu pójdziesz tą drogą

A czy przejściówki nie pogarszają jakość dźwięku?
W sumie amplituner mam (Yamaha rx-v3569). Może nie jest to super sprzęt, ale do KD w zupełności mi wystarcza. Więc mógłbym dokupić wzmacniacz CA Azur 651 i taką przejściówkę i miałbym wszystko co potrzebuję.

venom200

Member
Ja bym tak zrobił.
Przejściówki jak nawet ujmują coś dźwięku to jest to w kinie na pewno nie zauważalne.
Pewnie w stereo byś coś wychwycił ale w kinie nie ma takiej opcji.
Czy twój AV ma kalibracje?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Używkę faktycznie można kupić taniej, kwestia okazji na jaką trafimy.
U nas zdarza się to sporadycznie, prędzej na zagranicznych aukcjach.

venom200

Member
Kup Onkyo636 na początek tak jak ja i atmos będziesz też mieć a sprzęt porządny nawet Bluetooth ma o plikach dsd z NAS nie wspomnę..
Ludzie bagatelizuja dac w układzie a to w jedna z najważniejszych rzeczy a Onkyo ma dosyć dobry przetwornik

venom200

Member
Ale już pisałem pre out do niczego nie jest Ci potrzebne.
Przejściówki grają rewelacyjnie i co najważniejsze spełniają swoje zadanie

azimut

New member
Panowie, dziękuję Wam za pomoc. Dziś byłem na odsłuchach Denona 2200, Yamahy 850, Marantza 1605 i Onkyo 646.
Zdecydowałem się na ten ostatni i już stoi u mnie w domu. Jego dźwięk podoba mi się najbardziej. Kawał porządnego klocka.
Po podpięciu do swoich kolumn (MA MR6) zamiast starej Yamahy rx-v359 wreszcie te kolumny pokazują co potrafią.
Niestety nie ma pre out, ale wydaje mi się nie będę potrzebował wzmacniacza. W zupełności wystarczy mi ten ampli.

Do góry